Geen wolkenkrabbers meer hoger dan 500 meter

Nadat onlangs een 300 meter hoge wolkenkrabber te Shenzhen onverklaarbaar begon te wiebelen, heeft het top planorgaan een nieuwe regulering uitgevaardigd. Gebouwen van meer dan 500 meter worden verboden, gebouwen van meer dan 250 meter zullen worden ingeperkt terwijl gebouwen van meer dan 100 meter in orde moeten zijn met de lokale brandvoorschriften.

China telt bijna de helft van ’s werelds 100 grootste wolkenkrabbers en ook vijf van de 10 hoogste torens van meer 500 meter. Twee maand geleden begon de 72 verdieping tellende SEG  Plaza te Shenzhen echter onverklaarbaar te wiebelen. De 15.000 aanwezigen konden allemaal binnen 90 minuten worden geëvacueerd. De Nationale Ontwikkelings- en hervormingscommissie heeft uit veiligheidsoverwegingen nu een verordening uitgevaardigd tegen te hoge gebouwen. Voortaan zullen gebouwen hoger dan 500 meter geen vergunning meer krijgen. De torens hoger dan 250 meter moeten worden beperkt. De gebouwen hoger dan 100 meter moeten strikt in orde zijn met de lokale brandvoorschriften.

Onderzoeksdirecteur Martin Wong bij Knight Frank merkt op dat de nieuwe verordening wellicht weinig impact zal hebben op de markt van commercieel vastgoed omdat de meest begeerde verdiepingen zich tussen 180 en 200 meter bevinden. Deze slaan vooral aan bij hightech bedrijven die momenteel snel expanderen. Hij merkt op dat vele ontwikkelaars hun mentaliteit veranderden vijf jaar geleden en nu meer kwaliteit zoeken en minder de hoogste willen zijn. Er bestaat eveneens bij de ontwikkelaars een trend om kleinere torens te bouwen die door ondernemingen kunnen gebruikt worden als hun hoofdkwartier. Beijing, Shanghai, Guangzhou en Shenzhen die elk één van de 10 hoogste gebouwen hebben, kenden echter tijdens het tweede kwartaal een leegstand van 7,9 miljoen m².   

Toppers

Hoogste gebouw in China is de Shanghai Tower die 632 meter hoog is en waarin een hotel 128 verdiepingen in beslag neemt. Tweede hoogste in het 115 verdiepingen tellend Ping An Financial Center in Shenzhen. De controlerende aandeelhouder van Hong Kong’s  New World Development. Chow Tai Fook Enterprise (CTF) heeft zijn naam gegeven zowel aan het 111 verdiepingen tellende Guangzhou CTF Finance Centre van 530 meter hoogte als ook aan het Tianjin CTF Finance Centre.

Momenteel liggen nog 20 super wolkenkrabbers op te tekentafels in China waarvan zes hoger dan 500 meter en waarvan de voltooiing van sommigen in 2022 gepland zijn. De grootste ervan is de 597-meter hoge Goldin Finance 117 toren die ontwikkeld werd door Goldin Financial Holdings dat in juli vorig jaar een redding pakket ontving van  Li Ka-shing. Dit gebouw van 128 verdiepingen wordt volgend jaar opgeleverd. China Evergrande werkt nog aan zijn 518 meter hoge Evergrande International Financial Centre in de hoofdstad van Anhui Hefei: de afwerking wordt gepland in 2025.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.