CPC nodigt politieke partijen van de wereld uit voor samenwerking

De Communistische Partij van China (CPC) heeft op 6 juli een gigantische internationale videomeeting georganiseerd voor politieke partijen uit meer dan 160 landen: de ‘CPC and World Political Parties Summit’.

Het was een van evenementen waarmee de CPC haar 100e verjaardag glans gaf door de hand te reiken aan politici van over de hele wereld.

Mondiale deelname

Eerder waren er bijvoorbeeld ook recepties geweest op de ambassades. Naar verschillende locaties in elk land, vooral landen in het Zuiden, hadden Chinese vertegenwoordigingen de leiders, woordvoerders en functionarissen van partijen en andere organisaties uitgenodigd. Daar konden zij op videoschermen toespraken volgen en af en toe zichzelf en tientallen andere delegaties zien verschijnen. In totaal hadden meer dan tienduizend vertegenwoordigers van diverse politieke partijen of instellingen de uitnodiging aangenomen. Het woord werd gevoerd door Xi Jinping, president van China en secretaris generaal van de CPC. Hij sprak in Beijing en buitenlandse prominente politici namen het woord vanaf een plek in hun eigen land. De uitnodiging hield de oproep in om na te denken en te spreken over ‘hoe politieke partijen kunnen werken aan het welzijn van de mensen en wat hun internationale verantwoordelijkheid daarbij is’.

Multilateralisme

Xi Jinping zelf greep de gelegenheid aan om de visie van China op multilateralisme en multipolariteit weer te geven. Die komt zeer kort gezegd neer op: ‘samenwerken met alle landen om te zorgen voor een gedeelde toekomst voor de mensheid’. De buitenlandse deelnemers waren niet noodzakelijk communisten of socialisten, maar ze toonden zich allemaal vol respect en soms bewondering voor de prestaties van de CPC. In de afgelopen weken hebben overigens 600 politieke partijen, politieke en andere organisaties uit meer dan 170 landen 1500 felicitaties en brieven naar het eeuwfeest van de CPC op 1 juli gestuurd om hun beste wensen over te brengen.

Cyril Ramaphosa, Zuid-Afrika

Voorname sprekers

Sommige van de sprekers op de CPC and World Political Parties Summit waren staatshoofden of regeringsleiders, of ze waren dat tot voor kort. Meteen na Xi Jinping kwamen bijvoorbeeld aan het woord: Cyril Ramaphosa, president van Zuid-Afrika en ANC-leider, Nursultan Nazarbayev, tot 2019 president van Kazachtstan, Dmitri Medvedev toppoliticus van Rusland en niet lang geleden president en premier, Alberto Fernandez, president van Argentinië en voorzitter van de regeringspartij Partido Justicialista, Nguyen Phu Trong, secretaris van de Communistische Partij van Vietnam, Imran Khan, premier van Pakistan en leider van de Tehreek-e-Insaf party, Aleksandar Vucic, president van Servië en voorzitter van de Progressieve Partij, Evo Morales, de vroegere president van Bolivië, Rodrigo Duterte president van de Filipijnen, Miguel Diaz-Canel, president en communistisch partijvoorzitter van Cuba, Mahmoud Abbas, voorzitter Fatah en Palestijns president, Hage Geingob, leider van de South West Africa People’s Organization en president van Namibië. Zij werden gevolgd door vele andere sprekers, allen van hoog niveau in hun land en daarbuiten. George Papandreou nam deel namens de Socialistische Internationale waarvan hij voorzitter is. Een Britse China-expert, Keith Bennett,(The 48 Group) sprak over een historische gebeurtenis, de grootste bijeenkomst van politieke partijen op het hoogste niveau ooit. Hij noemde vele van de  toespraken erg interessant.  

België, Nederland?

Voor zover wij konden nagaan volgden in België de deelnemers de summit thuis of op kantoor. De PVDA/PTB van België was op de uitnodiging ingegaan met haar Afdeling Internationale Zaken, en verder waren er nog enkel individuele politici die blijkbaar een pluralistische, progressieve houding aannemen zoals André Flahaut (PS) en Jean-Jacques Flahaux (MR). In Elsene had het Shenzhen European Office, met zijn hoofdkantoor in Brussel een aantal Belgische vrienden van China uitgenodigd om de summit bij te wonen. Over een deelname vanuit Nederland hebben wij niets vernomen. ‘Gezien het huidige sentiment in politiek Den Haag is dat misschien verklaarbaar’, liet een Nederlandse Chinakenner ons weten.

Publiek in Shenzhen European Office, Brussel

Inhoudelijk

De felicitaties van de sprekers klonken heel oprecht. Het was een gezelschap met een grote ideologische diversiteit waarvan de leden toch internationale uitwisseling en samenwerking voor vrede en ontwikkeling in alle werelddelen leken te prefereren boven conflict en koude oorlogsdenken. Op meningsverschillen met China werd beleefd voorzichtig en slechts indirect gezinspeeld. De keynote speech van Xi Jinping was inhoudelijk het meest interessant. De volledige Engelse tekst is te vinden via de volgende link van het officiële persbureau Full Text: Keynote address by Xi Jinping at CPC and World Political Parties Summit – Xinhua | English.news.cn (xinhuanet.com). Vanzelfsprekend sprak Xi in naam van de CPC en een meerderheid van Chinezen. ‘Politieke partijen, dragen de verantwoordelijkheid voor welvaart en vooruitgang. Zij moeten kiezen tussen vijandige confrontatie of wederzijds respect, tussen geslotenheid en ontkoppeling of openheid en samenwerking, tussen een nulsomspel of win-win’. ‘Ondanks verschillen tussen landen in geschiedenis, cultuur, instelling en ontwikkelingsniveau, hebben de volkeren gemeenschappelijke waarden zoals vrede, ontwikkeling, rechtvaardigheid, gerechtigheid, democratie en vrijheid’.

De keuze

‘Alle landen hebben recht op economische en technologische ontwikkeling en democratie. Dat mag geen exclusief privilege zijn of blijven van een handvol landen.’ ‘Mensen van alle landen hebben het recht om hun eigen pad en model te kiezen voor de ontwikkeling van de economie en van de politieke instellingen. Of een land democratisch is of niet, moet worden beslist door het volk van dat land, niet door een handvol andere landen. We kunnen en moeten hierbij natuurlijk leren van elkaar.’

China en de wereld

Voor Xi zijn de uitroeiing van de armoede en de overwinning op Covid-19 in China ook geschenken aan de wereldgemeenschap. Hij stelde dat China nog meer te bieden heeft: oplossingen, ideeën voor de juiste aanpak, technologie waarvan vele landen kunnen profiteren. De president herhaalde de Chinese beloften inzake het sneller halen van de CO2-piek en CO2-neutraliteit en een grotere bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Hij kondigde aan dat de 15e bijeenkomst van de Conferentie voor het Verdrag inzake Biologische Diversiteit dit jaar in China te gast zal zijn.

China en de 3e Wereld

Opmerkelijk was dat China zich voorneemt ‘altijd een derdewereldland te blijven en te ijveren voor een grotere inbreng en vertegenwoordiging van de ontwikkelingslanden in het wereldbestuur’. De president van China herhaalde dat zijn land ‘nooit zal streven naar alleenheerschappij, expansie of een eigen invloedssfeer’. Rond al de bovenstaande punten zegt de CPC in wederzijds respect te willen samenwerken met verschillende politieke partijen van goede wil.

Bronnen: Xinhua, Reuters, South China Morning Post

video korte reportage Chinese nationale televisie
(893) CPC and World Political Parties Summit Opens to Advance People’s Well-being – YouTube
video toespraak communistische partijleider Vietnam
Party leader attends CPC and World Political Parties Summit | Videos | Vietnam+ (VietnamPlus)
video deelname Pakistan, met o.a. Imran Khan
https://www.youtube.com/watch?v=IMV44CtBh3M

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *