Geestelijke leiders roepen op tot kalmte in Hongkong

Verschillende religieuze leiders in Hongkong roepen op tot kalmte en bezinning ter gelegenheid van de kerstperiode.

De katholieke kardinaal John Tong roept op tot een soort wapenstilstand ter gelegenheid van Kerstmis. Hij vroeg: ‘Laat ons een afkoelingsperiode hebben waarin we ernstig nadenken over onze sociale onrust en een methode vinden om de huidige impasse op een menselijke manier te overkomen, de vrede te herstellen door ons lichaam, geest en ziel gezond te maken’. Zijn oproep komt er nadat de maandenlange gewelddadige protesten dreigen door te gaan tijdens de eindejaarsfeesten. De kardinaal noemt de recente onrust ‘sociaal-politieke beroering’ en roept alle bewoners van de stad verder op om af te zien van geweld gedurende de feestdagen.

Hongkong wordt sinds begin juni dooreengeschud door protesten tegen de plaatselijke regering, die begonnen naar aanleiding van een onpopulaire uitleveringswet die intussen ingetrokken is. Er waren talrijke betogingen waarbij straten bezet werden en vernielingen aangericht. De betogers gebruikten onder andere stenen en benzinebommen, terwijl de politie traangas, rubberkogels en waterkanonnen inzette.
Kardinaal Tong drong ook aan op een onafhankelijk onderzoek naar de gewelddadige confrontaties, in de hoop dat dit ‘het wederzijds vertrouwen tussen de regering en het volk kan herstellen en de weg effenen voor dialoog en verzoening’.

Tong is niet de eerste religieuze leider die oproept tot kalmte. De aartsbisschop van de Anglicaanse kerk in Hongkong, Paul Kwong vroeg dat regering en betogers de kerstdagen zouden zien als een kans ‘om een dialoog op te starten met moed, oprechtheid en nederigheid, en hun eigen tekortkomingen toe te geven’. ’De regering mag zich niet tot star denken beperken wanneer ze reageert op stemmen uit de maatschappij, maar moet praktische maatregelen treffen of acties
ondernemen die tegemoet komen aan de noden van de bevolking’.

Van de 82 katholieke kerken in Hongkong zijn er al een dertigtal die de middernachtmis vervroegen naar 21H of vroeger, om de veiligheid van de kerkgangers te waarborgen. Er zijn immers online oproepen om die avond te betogen.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *