Gesprek tussen Tokio en Beijing

114500975_title0hDe leider van de meer vredelievende Japanse regeringspartij is in Beijing voor overleg. Chinese diplomaten en media hebben het bezoek verwelkomd, maar vragen om concrete stappen in de goede richting, betreffende het eilandenconflict.  
Natsuo Yamaguchi bezoekt China als een speciale afgevaardigde van de Japanse regering om de mogelijkheden voor een hernieuwde dialoog tussen beide landen te verkennen. Yamaguchi is het hoofd van New Komeito, de kleinste van de twee partijen die in Japan een coalitie hebben gevormd na de verkiezingen. Hij heeft gezegd dat Japan zijn betrekkingen met China wil verderzetten ‘door naar het grotere geheel te kijken’ en dat hij ervan ‘overtuigd is dat de meningsverschillen kunnen worden opgelost’. Yamaguchi heeft Xi Jinping ontmoet. Hij heeft echter met de nieuwe CPC-leider zelf, naar eigen zeggen, niet over de kwestie van de eilanden in de Oost-Chinese Zee gesproken. Yamaguchi bezorgde Xi een brief van Shinzo Abe, de premier en leider van de grootste regeringspartij, en zei naar aanleiding hiervan dat het doel is om de dialoog op gang te houden en te laten uitmonden in een topontmoeting tussen de beide leiders. Xi vindt dat China en Japan de ‘gevoelige thema’s’ doeltreffend en op het juiste moment moeten aanpakken. ‘Het standpunt van China over de Diaoyu-eilanden is consistent en duidelijk,’ en ‘we moeten de geschiedenis zien als een spiegel die ons helpt een blik op de toekomst te werpen’, heeft hij eraan toegevoegd. Ook Xi herinnerde aan de vier politieke documenten die China en Japan in 1972, 1978, 1998 en 2008 samen hebben onderschreven en sprak daarbij over de ‘wijsheid van onze voorgangers’. (Noot van chinasquare.be: de politieke leiders die voor de toenadering tussen Japan en China hebben gezorgd, hadden vooral het economische belang van goed betrekkingen voor ogen en hadden een afspraak om het behandelen van heikele territoriale kwesties uit te stellen tot de tijd rijp zou zijn voor een vreedzaam compromis.)
Minister van Buitenlandse  Zaken Yang Jiechi  en Wang Jiarui van de internationale afdeling van de partij hebben Natsuo Yamaguchi ook ontmoet. De Chinese diplomaten hebben erop aangedrongen dat Tokio het initiatief neemt om ‘positieve stappen’ te zetten voor het herstel van de goede betrekkingen. Zij hebben zich daarbij beroepen op vier historische documenten over de vriendschap tussen de twee naties, waarin deze onder meer hebben beloofd elkaars territorium te zullen respecteren. Xinhua verwijst ook naar die vier teksten en wijst erop dat premier Abe al een aantal malen heeft gezegd dat hij een nieuwe dialoog wil, maar dat hij intussen is blijven doorgaan met negatieve signalen uit te zenden, die wijzen op onwrikbare – volgens Beijing foute – standpunten. Zo heeft hij de hulp van de Verenigde Staten bij het conflict gevraagd (interessant detail daarbij: de bemiddeling van de Verenigde Naties, die China wil, wordt volgens de SCMP door Tokio juist afgewezen). Xinhua vermeldt het goede voorbeeld dat sommige Japanse politici, actieve en gepensioneerde, geven door verontschuldiging aan te bieden voor Japanse oorlogsmisdaden en door kritiek te leveren op de ‘aankoop van de eilanden’  door Tokio.
Intussen is alweer een boot met activisten uit Taiwan op een vrij forse manier door de Japanse  kustwacht tegengehouden voor ze de Diaoyu-eilanden (volgens Japan de Senkaku’s) konden bereiken. Taiwanese en Japanse vaartuigen hebben tijdens het incident elkaar met waterkanonnen bestookt.
Bronnen: SCMP, Xinhua
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *