Gezichtsherkenning niet onbetwist

De recente introductie bij de iPhoneX om het toestel te openen met gezichtsherkenning doet in China vele vragen reizen in verband met veiligheid en privacy. Toch mag gesteld dat China pionier is op dit vlak. Alibaba telt al 450 miljoen klanten die via het gezicht op hun account kunnen en een bank plant 100.000 bankautomaten met het systeem.

De nieuwe iPhone X geeft de gebruiker de moelijkheid zijn toestel te openen door te drukken op een knop die het gezicht scant. Onmiddellijk rezen vragen over veiligheid en privacy en of dit systeem niet kan misbruikt worden. Hierop antwoordt ondervoorzitter Craig Federighi van Apple Software Engineering ‘We verzamelen geen klantengegevens wanneer op de FaceID-knop wordt gedrukt: de gegevens blijven op het toestel en worden niet naar de cloud gestuurd.’
Andere vrees: of de opgeslagen foto niet tot misleiding kan leiden. Voor tweelingen kan het een probleem opleveren, zo wordt toegegeven. Volgens Apple is de kans dat iemand jouw smartphone kan openen met zijn vingerafdruk één op 50.000 terwijl dit bij gezichtsherkenning één op een miljoen is. Het TrueDepth camera systeem technologie bestaat uit 30.000 punten die het gezicht vormen. Voor meer zekerheid wordt de iPhone enkel geopend wanneer de gebruiker rechtstreeks in het toestel kijkt, wat misbruik in geval van een dutje uitsluit. Deze “attention detection“-functie kan desgewenst uitgeschakeld worden voor blinden en slechtzienden, aldus nog Federighi.
Andere opwerping: zal de gezichtsherkenning nog werken na het aanbrengen van make up? Waarop Apple terug antwoordt: de A11 bionische chip gebruikt ‘machine learning’ om veranderingen in de verschijning zoals haarstijl, het groeien van een baard, het dragen van een zonnebril en hoofddeksel of plastische chirurgie te detecteren. Islam gelovigen die een niqab blijven gebruiken, hebben een wachtwoord nodig net zoals personen die handschoenen dragen niet met de vingerafdruk kunnen toegang krijgen. In het geval een dief vraagt ‘Uw smartphone of uw leven’ kan nog altijd met een toetsencombinatie de paswoord toegangsmethode worden geactiveerd.

Voorloper China

Wuhan: gezichtsherkenning in het station


Wanneer het op digitaal betalen aankomt, is China een voorloper. Ant Financial van Alibaba heeft al de dienst ‘betaal met een glimlach’ uitgerold. Portemonnee, betaalkaart of smartphone zijn overbodig: het gezicht van de klant wordt gescand door een 3D-camera met als bijkomende zekerheidsoptie het ingeven van het gsm-nummer. Ant Financial heeft al 450 miljoen actieve gebruikers die hun digitale account kunnen openen door het scannen van het gezicht. Op korte termijn kwamen er nieuwe functies bij zoals ID-kaarten, opstapkaarten, treintickets en zelf paspoorten. Voorzitter Jack Ma beweert dat je binnenkort de wereld zal kunnen rondreizen zonder paspoort of smartphone: het gezicht is de toekomst, zo heet het.
De nieuwe technologie is echter al oude koek bij sommige gebruikers van de banken China Merchants Bank en de Agricultural Bank of China die naar de bankautomaat kunnen zonder hun bankkaart mee te nemen. Sinds 2015 heeft de China Merchants Bank in 106 steden ATM’s geïnstalleerd met gezichtsherkenning. Hierop volgde de Agricultural Bank die in januari 470 bankautomatenbiljetten liet verdelen door het scannen van het gezicht. Deze bank is van plan dit uit te breiden tot 100.000 ATMs. Volgens de Chinese regulering staat er een dagelijkse limiet van 3000 yuan op het dagelijks op te nemen bedrag terwijl dit 20.000 yuan bedraagt via de bankkaarten. Tijdens de feestweek rond de Nationale feestdag gebruikte het station te Jinan gezichtsherkenning voor de toegang tot de perrons. Verwacht wordt dat de markt voor gezichtsherkenning in China tegen 2021 jaarlijks zal stijgen met 15% om dan 6,8 miljard dollar te bereiken. Terwijl de wereld behoedzaam toekijkt, is China een pionier in de technologie.
Bron: China Daily
Lees ook ons artikel: http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/gelaatsherkenning-dringt-dagelijks-leven/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *