Beijing mobiliseert tegen COVID-19 (UPD)

In Beijing zetten de nationale regering, de stadsregering en de bevolking alle zeilen bij tegen een – vooralsnog beperkte – nieuwe uitbraak van COVID-19. In de hele stad is nu alarmfase 2 afgekondigd, wat een gedeeltelijke lockdown inhoudt.

Beijing
snel en massaal testen is de boodschap (foto Global Times)

De gezondheidsdienst van Beijing heeft van donderdag tot en met vandaag (woensdag 17 juni) 137 nieuwe besmettingen vastgesteld met het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Volgens Wu Zunyou, een top-epidemioloog, zijn de volgende drie dagen beslissend voor Beijing. ‘Bij de meeste dragers van het coronavirus zullen symptomen van COVID-19 optreden. Als het aantal niet met een sprong omhoog gaat, zal het niet verkeerd zijn om te spreken van een stabiele situatie’ Wu beoordeelt de inspanningen van de overheid en van zijn collega’s positief. Hij gelooft erin dat Beijing ook deze strijd kan winnen. De stadsregering houdt twee keer per dag een persconferentie over de situatie. (UPD)

Nieuwe golf?

Van het totale aantal nieuwe besmettingen waren er op maandag 36 en dinsdag 31 geconstateerd. In dezelfde periode werd er ook bij 7 personen zonder ziekteverschijnselen het virus aangetroffen, dat zijn dus ‘asymptomatische’ dragers. Tot donderdag waren er in de Chinese hoofdstad 55 dagen lang geen coronabesmettingen bijgekomen. In de helft van de 16 districten die Beijing telt zijn er nu nieuwe besmettingen gevonden. Die houden allemaal verband met een haard in de grootste groothandelsmarkt voor voedingswaren van de stad: Xinfadi in het district Fengtai. Daar zijn de besmette personen in contact geweest met dragers van het virus.

‘Contact tracing’

(UPD) Meer dan 100.000 maatschappelijk werkers zijn ingezet in de 7.120 buurten die Peking telt. Leden van wijkcomités gaan in alle districten van Beijing van deur tot deur om  informatie te verzamelen over vermoedelijke contacten en bevestigde COVID-19 besmettingen in verband met de Xinfadi Groothandelsmarkt. Volgens de overheid in Beijing is van twee COVID-19 patiënten van de Xinfadi-markt intussen gebleken dat ze al vanaf 6 juni symptomen vertoonden. De stad heeft een nucleïnezuurtest uitgevoerd op de 200.000 personen die sinds 30 mei de markt hadden bezocht (die zijn blijkbaar gevonden). Deze personen zouden ook thuis in quarantaine zitten.

Kordate maatregelen

De gezondheidsdienst van Beijing had in het weekend al meteen 76.499 mensen laten testen. Zij werkten op de Xinfadi-markt of hadden hem bezocht als klant of leverancier, of ze hadden met dat soort personen contact gehad. Ook in de elf wijken rond de markt werden tienduizenden mensen getest. Bij 59 van hen werd het virus gevonden. De markt blijft voorlopig gesloten. Ook bij de markt voor zeevruchten Jingshen, net als Xinfadi in het district Fengtai, zijn er strenge controles uitgevoerd. Alle werknemers testten negatief (virusvrij dus). De markt zou toch drie dagen dicht gaan om volledig te worden gedesinfecteerd. Dat alles geldt ook voor de markten Yuquandong en Honglian, waar een paar arbeiders positief werden bevonden. (UPD) Beijing heeft 276 boerenmarkten laten ontsmetten en 11 van die markten gesloten. Er werden bovendien meer dan 33.000 cateringbedrijven ontsmet.

Gedeeltelijke lockdown

(UPD) In de hele stad zijn de regels strenger gemaakt tot niveau 2. Wijken worden gesloten, de toegangswegen worden 24 / 24 bewaakt. Dat betekent ook opname van lichaamstemperatuur en QR code gezondheidsscans. Huaxiang, een wijk van het district Fengtai (750.000 inwoners) is op dit moment het enige gebied met een hoog risico in China. Het is waar de Xinfadi-markt zich bevindt. Alle scholen in Beijing moeten opnieuw tijdelijk overschakelen op on line onderwijs. De stadsregering heeft intussen 27 wijken tot gebieden met een middelmatig risico uitgeroepen. Het Paleismuseum (de ‘Verboden Stad’), pal in het centrum (district Dongcheng), mag nog slechts 2.000 bezoekers per dag ontvangen, in plaats van de gewone 8.000. Andere musea, parken, bibliotheken mogen nog slechts 30% van hun bezoekerscapaciteit  toelaten.

Beijing ‘no go area’?

De gezondheidsautoriteiten en virologen van Beijing benadrukken dat de uitbraak in de stad, die meer dan 21 miljoen inwoners telt, vooralsnog beperkt is tot bepaalde wijken en dat de nodige maatregelen tijdig en doeltreffend zijn. Toch zijn in de stad zelf en in een aantal steden en provincies van China nu extra veiligheidsmaatregelen van kracht.
Bepaalde inwoners van Beijing mogen enkel onder strenge voorwaarden de stad verlaten. Allen die in een wijk met hoog of middelhoog risico wonen, en alle mensen die op een of andere manier verbonden zijn aan de Xinfadi-markt, krijgen verbod om Beijing te verlaten. Wie de stad toch mag verlaten moet zeven dagen vooraf een bewijs afleveren van een negatieve nucleïnezuurtest. Burgers zien hun plannen voor vakantie in eigen land waarschijnlijk weer in het water vallen. Burgers van buiten Beijing wordt aangeraden alleen naar de hoofdstad te gaan als het echt nodig is. Wie in Beijing is geweest kan zich verwachten aan extra controles en misschien quarantaine bij terugkeer.

Buiten Beijing

(UPD) Op het hele vasteland van China zijn er het vorige etmaal 40 bevestigde COVID-19 gevallen bijgekomen en 6 asymptomatische patiënten . De dag ervoor waren er 49 nieuwe bevestigde COVID-19 gevallen, 10 daarvan waren geïmporteerd. Een dag eerder waren er in heel China 57 nieuwe COVID-19 patiënten, 19 van hen hadden de besmetting in het buitenland opgelopen. In drie Chinese provincies doken er nieuwe besmettingen op die het gevolg waren van contacten met Beijing. Het gaat om de twee noordelijke provincies Liaoning en Hebei en het zuidelijker gelegen Sichuan. Ook in de ‘nieuwe stad’ Xiongan, vlak bij Beijing en gebouwd om de bevolkingsdruk in de hoofdstad te verlichten, zijn er nu drie nieuwe besmettingen. Het gaat om drie kinderen, dat is ongewoon. Gisteren 16 juni is er ook een nieuwe besmetting gemeld in Zhejiang.

In de provincie

Autoriteiten en bevolking in de rest van China zijn ook waakzaam. Maatregelen zijn er in Wuhan in Hubei en Shulan in Jilin (omdat zij eerder epicentrum waren voor de oorspronkelijke of een latere uitbraak), en uiteraard in Liaoning, Hebei en Sichuan. Opvallend is de ingreep in Anhui, een buurprovincie van Hubei. Daar worden alle burgers die sinds 30 mei iets te maken hebben gehad met Xinfadi of Jingshen gescreend en zo nodig direct in quarantaine geplaatst. De provinciale regering van Sichuan vraagt ook om te vermijden producten te kopen uit buitenlandse regio’s waar de epidemie nog sterk heerst en om in elk geval verse producten die online zijn besteld bij aankomst te ontsmetten. (UPD) De politie in Hainan, de meest zuidelijke provincie van China (waartoe ook de eilanden in de Zuid-Chinese Zee behoren), heeft zondag een groep illegale handelaren in zeevruchten gearresteerd en hun waar in beslag genomen.

Beijing
aanvoer van groente verzekerd (foto China Daily)

Solidair en zorgzaam

Intussen komen de solidariteit en de zorg voor de bevolking ook weer op gang. Er zijn 100 medische zorgverleners opgeroepen om in de ziekenhuizen hulp te verlenen. Er is geen paniek. Blijkbaar hebben de inwoners van Beijing op basis van hun recente ervaringen vertrouwen dat China ook deze nieuwe uitbraak zal kunnen inperken. Mensen hamsteren niet, bedrijven drijven hun prijzen niet op. Ondernemingen, supermarkten en functionarissen zorgen voor een normale aanvoer van voedsel, zolang de groothandelsmarkt van Beijing dicht moet blijven. Zo is uit de provincie Hebei 300 ton verse groenten aangevoerd om de hoofdstad te voorzien. Het Guangwai Ziekenhuis in het district Xicheng heeft al het personeel tot paraatheid opgeroepen. Walmart liet maandag weten dat het de verkoop van alle zalmproducten in winkels in heel China heeft opgeschort, na de uitbraak van Xinfadi. Om COVID-19 te bestrijden, zullen hun winkels doorgaan met desinfectie, pandemische preventie en monitoring, en zorgen voor stabiele aanvoer en prijzen. Voedselbezorgingsplatforms zoals Meituan en Eleme screenen alle medewerkers die twee restaurants hebben bediend waar gevallen zijn gemeld, en dringen er bij chauffeurs op aan zo snel mogelijk de resultaten door te geven van hun nucleïnezuurtest.

Samen met de WHO

(UPD) De Chinese overheid werkt bij deze opflakkering van de epidemie uiteraard nauw samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zie de situation reports 145, 146 en 147 van WHO. (PDF via https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports). Michael Ryan, directeur van het programma noodsituaties van de WHO, heeft op 15 juni tijdens de persconferentie van de organisatie gesproken over de situatie in Beijing. Ryan zei: ‘Beijing is een grote stad en zeer dynamisch en verbonden met de wereld, dus er is altijd bezorgdheid en ik denk dat dit zichtbaar is in de reactie van de Chinese autoriteiten’. Zie de persconferentie van de WHO op 15 juni vanaf minuut 10. Zie ook de selectie van China Daily, met de uitspraken van WHO verantwoordelijken die direct over China gaan:
http://www.xinhuanet.com/english/2020-06/16/c_139142652.htm

‘En wat doet de regering?’

Volgens een woordvoerder van de stadsregering heeft men nog geen volledig inzicht in de manier waarop de overdracht van het coronavirus gebeurt. Hij zei verder: ‘het is nodig te beseffen dat de epidemie lang kan duren, complex is en moeilijk te bestrijden. De blijvende verspreiding van de pandemie in het buitenland maakt Beijing als hoofdstad van China extra kwetsbaar’. Beijing neemt als hoofdstad ook specifieke maatregelen. Van vijf regeringsdepartementen in de Chinese hoofdstad mogen de ambtenaren twee weken lang niet op kantoor verschijnen als ze op een of andere manier in contact zijn geweest met Xinfadi. De centrale regering laat in de omgeving van de Xinfadi een grondig epidemiologisch onderzoek uitvoeren. De nationale overheid roept de directies van markten, restaurants en van de koerierssector in het hele land op om hun bedrijven te desinfecteren en de procedures te blijven volgen. De Chinese vicepremier Sun Chunlan heeft erop aangedrongen om de hierboven genoemde maatregelen nauwkeurig en snel uit te voeren. Zij voegde eraan toe dat er meer moet worden gedaan om te zorgen voor koortsklinieken bij alle medische instellingen. Sun riep ook op om speciaal waakzaam te zijn voor besmettingen vanuit het buitenland.

Beijing
Beambten van de Dienst voor Voeding en Geneesmiddelen inspecteren een voorraad zalm in een winkel in Beijing op zaterdag 13 juni. (foto: Li Hao/Global Times)

Oorsprong?

Wetenschappers van het Center for Disease Prevention and Control van Beijing (CDC) proberen nu met een epidemiologisch onderzoek te achterhalen waar deze uitbraak vandaan komt en hoe ze de Xinfadi markt is binnengekomen. Er zijn aanwijzingen in de genoomsequentie dat het gaat om een andere virusstam dan de in China algemeen voorkomende. De besmettingen in Beijing zouden kunnen geïmporteerd zijn, in het bijzonder vanuit Europa, waar in vele landen de uitbrak nog erg woedt. (UPD) Het CDC van China is klaar met de complete genoomsequentie en analyse van de COVID-19 gevallen in Beijing. De top-epidemioloog Wu Zunyou heeft gezegd dat de uitbraak op de Xinfadi markt misschien van besmette goederen kwam of tijdens het transport gebeurd is.

Global Times, Xinhua, China Daily, South China Morning Post, who.int, Wikipedia
Zie ook: ons eerste bericht hierover:
https://www.chinasquare.be/beijing-sluit-grootste-groenten-en-fruitmarkt/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *