Goed gedaan in Londen, China!

De Chinezen hebben op de Olympische Spelen weer grote overwinningen geboekt. Ze zijn ook tevreden over de manier waarop ze met het spannende evenement zijn omgegaan.
China behaalde op de Olympische Spelen in Londen 38 gouden, 27 zilveren en 22 bronzen medailles. Badminton, duiken, turnen en tafeltennis waren zoals eerder al de sporttakken waarin het land de beste resultaten haalde: 20 van de 38 gouden medailles. Ook in gewichtheffen en zwemmen haalde de Volksrepubliek (opnieuw) vele overwinningen: tien maal goud. Dat Choeyang Kyi als eerste Chinese uit de Tibetaanse bevolkingsgroep een olympische medaille heeft behaald en daarbij vanuit heel China ondersteuning heeft gekregen is een reden voor extra aandacht van China Daily. Choeyang, afkomstig van een afgelegen plek in de Tibetaanse regio van Qinghai, kaapte brons weg in de 20 km-snelwandelen voor vrouwen. Ze had het virus van de competitiesport te pakken gekregen doordat ze Beijing 2008 op tv kon volgen. China Daily wijst er op dat China vooruitgang boekt in disciplines die het tot nog toe niet zo sterk had ontwikkeld: zeilen, snelwandelen en schermen. De krant nodigt de lezers uit om eens wat andere olympische statistieken te bekijken dan enkel de medaille-oogst, die van eerste deelname of van spreiding over de sporten bijvoorbeeld.

Eerste Tibetaanse medaillewinnaar


Alle sportlui kregen felicitaties van de CPC en van de regering, via een gezamenlijk telegram van de beide leidinggevende instellingen. De VS won uiteindelijk de tweestrijd met China om het totaal van de medailles en van de gouden plaketten. De bevolking en de media waren blij met de prima resultaten. Velen zijn ook tevreden over de maatschappelijke debatten in China bij de voorbije zestien dagen van sportactiviteiten in Londen en de internationale media-aandacht. Massa’s Chinezen hebben nagedacht en gepraat over al of niet verantwoorde vaderlandsliefde in de sport, over het belang van het behalen van medailles, over de sportbeoefening in hun land, voor competitie en door de bevolking. Er is ook veel geredeneerd over de vooruitgang van China en over de plaats van het land in de wereld. De meeste Chinezen zijn zich bewust van het feit dat de geweldige vooruitgang in sportprestaties slechts is mogelijk geweest dank zij het succesrijke hervormingsbeleid van de afgelopen decennia. Ze zijn ook op zoek naar de correcte houding ten aanzien van twee concrete dilemma’s: de al dan niet vermeende afgunst vanwege sommige buitenlandse mogendheden en welke zelfkritieken heilzaam of juist schadelijk zijn. Veel media vinden dat het Chinese publiek niet overspannen hunkert naar medailles en internationale erkenning. Dat is voor hen een vooruitgang en een teken van grotere zelfverzekerdheid.
Bronnen: BBC, China Daily, Global Times, Xinhua
http://www.globaltimes.cn/content/726554.shtml

Wind in Chinese zeilen

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Goed gedaan in Londen, China!

  1. de 20 km vrouwen Racewalking winnaar hebben die wel eens doping gebruikt tijdens het spelen?
    want zilver en goud zijn beide van Rusland, maar nu komt er een doping schandaal aan het licht. als ze wel had gebruikt betekend dat china op de eerste, tweede en derde plaats komt. 1e Choeyang Kyi, 2e Liu Hong en 3e Lu Xiuzhi.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_2012_Summer_Olympics_%E2%80%93_Women%27s_20_kilometres_walk
    de eerste en tweede Russin had wel eens doping gebruikt in de verleden, maar of ze het tijdens deze spelen ook had gebruikt is nog de vraag. wel hadden ze hun eigen record en wereld record gebroken zonder doping vreemd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *