'Gouden Zon'-programma stimuleert zonne-elektriciteit

Kopenhagen- ACHTERGROND  Zonne-energie in China

China mag dan een leider zijn inzake zonneverwarming thuis en de grootste uitvoerder zijn van zonnepanelen, inzake het opwekken van elektriciteit door zonne-energie is het nog een dwerg. Om dit tekort te verhelpen, werd dit jaar het ‘Gouden Zon’-programma uitgevaardigd, dat in een eerste golf miljarden yuan steun belooft aan 294 projecten die 642 megawatt moeten genereren.

Koken middels zonne-energie in Qinghai

Koken middels zonne-energie in Qinghai


De hoeveelheid energie die opgewekt wordt door zonne-energie verdubbelde weliswaar van 20 MW in 2007 tot 50 MW in 2008, maar de 0,01 % van de elektriciteit die door zonne-energie opgewekt wordt,  blijft toch maar mager. Volgens studies zou de vraag naar nieuwe PV-uitrustingen er van nu tot in 2012 oplopen tot 232 MW per jaar. Min Li, een analist van Yuanta Securities in Hongkong, raamt van zijn kant dat er in China van 2011 tot 2020 jaarlijks 1,8 MW zonnesystemen zullen bijkomen. De Chinese planners hebben alvast hun streefcijfer voor zonne-energie tegen 2020 naar boven bijgesteld van 1,8 GW vroeger tot 20 GW.
Laten we eerst even de grotere projecten bekijken die op stapel staan. China heeft met het Amerikaanse ‘First Solar’ een voorakkoord afgesloten tot de bouw van ‘s werelds grootste 2 GW zonne-elektriciteitscentrale in Ordos, die 3 miljoen personen zou kunnen bevoorraden. Renesola kreeg van zijn kant het recht om een elektriciteitscentrale met zonne-energie te ontwerpen in Wuzhong (AR Ningxia). Het project zou 150 MW opleveren, de kost wordt geraamd op 4,6 miljard yuan en met de bouw zou na het milieueffectrapport in 2010 begonnen worden. China’s grootste elektriciteitsproducent Huaneng startte in de provincie Yunnan met een zonne-elektriciteitscentrale die 9, 1 miljard yuan zal kosten , goed is voor 166 MW en in 2010 moet klaar zijn. Verder gaat éen miljard yuan naar een eerste fase van 30 MW voor een zonnecentrale in het Chadambekken in de provincie Qinghai, en die zou later kunnen uitgroeien tot mogelijk 1 GW. De regering plant ook een centrale van 1,5 MW niet ver van Peking: ook de capaciteit zou hier kunnen opgetrokken worden tot 5 MW en 10 MW in 2015. Elektriciteitsproducent Huadian heeft ten slotte een partnerschap aangegaan met topproducent Suntech om samen gedurende drie jaar voor 500 MW aan zonnecentrales te bouwen: in een eerste fase in het noordwesten en in een tweede fase in de kustgebieden in het oosten.
Betoelaging
In maart lanceerde de regering het betoelagingsprogramma ‘Gouden daken’, dat 20 yuan/watt toelage voorzag voor 50 Kw PV-daksystemen. De grootste financiële inspanning van regeringswege komt van het ‘Gouden Zon’-programma in juni. Dit voorziet de helft toelage voor kosten van zonne-elektriciteitsprojecten die op het elektriciteitsnetwerk aangesloten zijn en tot 70 % voor onafhankelijke opwekkingssystemen in afgelegen gebieden. De transmissiemaatschappijen worden verplicht alle overtollige elektriciteit door zonne-energie op te kopen aan dezelfde tarieven als van thermische centrales. In totaal wordt voor 500 MW aan pilootprojecten gepland over drie jaar. De concretere lijst heeft het over 294 projecten, die 642 MW zullen genereren en 20 miljard zullen kosten, waarvan de helft zal worden bekostigd door het ministerie van Financiën.  Er worden 232 projecten met in totaal 290 MW aan grote nijverheidssites geplaatst, waar de fabrieken alle aangeleverde elektriciteit zullen verbruiken. Er komen 35 projecten voor 306 MW in zonneparken en de productie hiervan vloeit rechtstreeks in het elektriciteitsnetwerk, en  27 projecten ten belope van 46 MW bevinden zich in afgelegen gebieden los van het net. De projecten moeten vanzelfsprekend aan bepaalde technische vereisten voldoen en een zekere tijdslimiet van werking kunnen garanderen.
Internaat verwarmd door zonne-energie

Internaat verwarmd door zonne-energie


In de provincie Jiangsu, die meer dan 160 producenten telt van PV-producenten waaronder de groten Suntech and Trina Solar, kent de provinciale regering  een toelage toe aan zonneprojecten die elektriciteit leveren aan het net doordat hun supplementaire kost quasi gedekt wordt met een som per Kwu die ze aan elektriciteit aanleveren. Dit heeft duidelijk een sterke stimulans betekend voor de sector in de provincie. De regering denkt er aan om dit systeem nationaal over te nemen, zij het dan in vier gedifferentieerde gebieden à rato van de zonneschijn. Deze regeling moet dan echter opgenomen worden in amendementen van de wet op hernieuwbare energieën, die op zijn beurt moet passen in een geconsolideerde globale energiewet. Hoe lang het juridisch gebakkelei ook moge duren, gehoopt wordt dat de regelgeving van de ‘Gouden daken’ en de ‘Gouden zon’ dit jaar de start is voor een analoge bloei van de zonne-energiesector,  precies zoals de sector van de windenergie nu opbloeit.
Volgens een pas verschenen klassement van ‘Ernst & Young’  heeft China in het derde kwartaal van 2009 Duitsland van de tweede plaats verdrongen qua aantrekkelijkheid om te investeren in hernieuwbare energieën. Dit kwam er nadat China de vereiste in de windenergie dat 70 % van de uitrusting vervaardigd moest zijn in China, liet vallen.
Bronnen: Solarfeeds,   Rechargenews, China Daily
Zie ook CNTV over zonne-energie in China (27 minuten)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *