Grootste hybride groene elektriciteitscentrale ter wereld

Waterkracht combineren met zonne-energie tot de grootste hybride groene elektriciteitscentrale ter wereld: in 2023 moet de combinatie in de provincie Sichuan werken.

Foto Xinhua Disclaimer

De bestaande waterkrachtcentrale van Lianghekou heeft een capaciteit van 1 GW ( te vergelijken met een grote kernreactor). Het is op 3.000 meter de hoogst gelegen grote waterkrachtcentrale van China. Lianghekou ligt in de provincie Sichuan, aan de Yalong rivier, één van de grote bijrivieren van de Yangtze. De centrale is in 2021 opgestart. De bedoeling is nu een combinatie te vormen met een nieuw te bouwen zonnecentrale van dezelfde capaciteit.

De nieuwe fotovoltaïsche zonnecentrale Kela komt in de buurt van Lianghekou, met een capaciteit van 1 GW. Ze is gelegen op 4600 meter hoogte. Dat is gunstig voor veel uren zonneschijn. Jaarlijks zal er naar schatting 1.735 uren productie zijn voor een totaal van 2 miljard kWh. Daarvoor zou in een thermische centrale 600.000 ton steenkool nodig zijn.

Een gesofistikeerd project

De omgeving brengt belangrijke technische en andere uitdagingen mee. Het gaat om een schaars bewoond hoogplateau waar Tibetaanse herders rondtrekken met koeien en schapen. Om die activiteit niet te hinderen wordt 1,8 meter vrije hoogte onder de zonnepanelen voorzien. Verder zijn er strenge milieubeschermingsnormen.

De weersomstandigheden kunnen extreem zijn op 4.600 meter hoogte. Om milieuschade te vermijden worden gesofistikeerde geografische technologieën ingezet, samen met artificiële intelligentie. De werfwerkzaamheden worden vooraf digitaal gesimuleerd. De opgedane kennis zal nuttig zijn voor andere groene energieprojecten op grote hoogte.

Intelligente bouwtechnieken moeten ook voorwaarden scheppen voor een stabielere uitbating van de centrale. Die zal gebeuren met de modernste informatietechnologie, met gebruik van big data en artificiële intelligentie.

De Kela centrale zorgt voor 3.000 lokale banen en moet jaarlijks 150 miljoen yuan ( 22 miljoen euro) aan belastingen opbrengen .

De centrale zal verbonden worden met Lianghekou, zodat geen bijkomende toegang tot het nationale hoogspanningsnet nodig is. Het project zal nog in de loop van 2023 afgewerkt zijn.

Samen sterker dan alleen

Het grote voordeel van het koppelen van twee groene centrales is een meer stabiele energielevering dan door beiden apart.
De waterkrachtcentrale levert meest stroom in de zomer, en minst in de winter wanneer het waterdebiet lager is. De fotovoltaïsche centrale functioneert optimaal in lente en herfst. Maar elke nacht valt de productie volledig weg. Door de combinatie helpen de twee centrales elkaars zwakkere perioden uitvlakken waardoor er geen of minder back-up met thermische centrales of elektriciteitsopslag nodig wordt.

Het project past in de dubbele Chinese klimaatdoelstelling: piekuitstoot ten laatste in 2030, koolstofneutraliteit ten laatste in 2060.

Bron: CGTN (Chinese televisie)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *