Guiyang: van afgelegen stad naar drijvende kracht in big data

Deze week loopt in Guiyang de vijfde editie van China International Big Data Industry Expo waar 448 bedrijven aan deelnemen waarvan 156 buitenlandse. De expo laat indirect ook zien dat de stad op enkele jaren tijd ontwikkeld is van een achterlopende gemeente naar de vaandeldrager van de big data sector in China.

Guiyang is de hoofdstad van de provincie Guizhou die traditioneel werd gezien als afgelegen en arm. De provincie was nog het meest bekend van zijn brandewijn Kweichow Moutai en de talrijke etnische minderheden. De voorbije 5 jaar heeft de stad zich echter ontpopt als het centrum van China’s big data sector. Honderden miljarden vloeiden naar Guiyang die de eerste experimentele nationale zone kreeg in big data.

Nu werken er talrijke groten zoals Apple, Intel, SAP, Alibaba, Tencent en, Huawei. Het koele weer verhindert dat de servers verhit worden en dit werkt ook energie besparend. Het geologisch milieu is stabiel.
Guiyang telt nu 10 big data-zones en 1632 dergelijke bedrijven. Hun omzet bereikte 100 miljard yuan. Het brp van de stad groeide vorig jaar met 9,9% zodat Guiyang al zes jaar op rij aan de top staat qua groei onder de provinciale hoofdsteden. Burgemeester Chen Yan vindt dat de toepassing van big data in de nijverheid een nieuwe motor op gang beeft gebracht van industriële omvorming.

Expo

Zondag opende te Guiyang de 2019 China International Big Data Industry Expo die aan een vijfde uitgave toe is. Het is de meest invloedrijke nationale gebeurtenis uit de sector. De expo zal 1700 topondernemers, ambtenaren, experts in media ontvangen uit 38 landen en regio’s. In totaal nemen 448 ondernemingen deel terwijl dit vorig jaar 388 bedroeg. Van hen komen 156 uit bet buitenland. Senior vicevoorzitter Troy Haines van het SAP-instituut zei vorig jaar dat de expo toonde dat China een leidende positie inneemt in big data.

Dit jaar focust de expo op de toepassing van big data op de echte economie. Er zijn 9 topdiscussies over onder meer het gebruik van big data in armoedebestrijding, de digitalisering van de industrie, de media en technologische innovatie. In totaal zijn er 49 forums waarvan 15 geleid worden door afdelingen van ministeries. De expo oppervlakte bedraagt 60.000 m² en ook worden zes wedstrijden in hightech georganiseerd. Zowel president Xi Jinping als UNO secxretaris generaal Antonio Guterres stuurden een gelukwens telegram.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *