H1: BNP blijft met 6,9% groeien, toch sterke beursval (upd)

Tijdens de eerste jaarhelft is het Chinese BNP met 6,9% blijven groeien en dat is hetzelfde cijfer als tijdens het eerste kwartaal. De dienstensector breidde zelfs uit met 7,7%. Ook het aandeel van de strategisch opkomende nijverheden zit op koers. De Chinese beurzen kenden evenwel een zwarte dag.

Volgens het National Bureau of Statistics (NBS) bereikte het bnp tijdens het eerste semester 38.150 miljard yuan en dat is 6,9% hoger dan het jaar voordien. Ook tijdens het eerste kwartaal bedroeg de groei 6,9%. De regering streeft dit jaar een groei na van 6,5% en de door Reuters ondervraagde insiders hadden een groei van 6,8% voorspeld. De dienstensector groeide met 7,7% tijdens het eerste semester, de landbouw met 3,5% en de secondaire sector met 6,4%. De inkomens stegen met 8,8% of 7,3% inflatie verrekend. De investeringen namen toe met 8,6% tijdens de eerste jaarhelft en het kleinhandelsvolume steeg met 10,4%. De online verkoop in de kleinhandel maakt nu al meer dan 13% uit van de totale verkoop. Investeringen in vastgoed koelden af tot een toename met 8,5%.
NBS-woordvoerder Xing Zhihong verklaarde dat de Chinese economie een stabiele, gecoördineerde en duurzame ontwikkeling kent. Analisten verwachten een ietwat trager groeitempo tijdens het tweede semester omdat de overheidsmaatregelen om de vastgoedsector in toom te houden dan effect zullen ressorteren en ook wegens de grotere controle op schuldopbouw.

Investeringen

De Chinese overheid kent overigens succes in het afkoelen van de Chinese investeringen in het buitenland. De niet-financiële buitenlandse investeringen daalden immers met 45% tijdens het eerste semester. Vorig jaar was er nog een stijging met 44%, tijdens het gehele jaar weliswaar. Enkel in juni daalden deze investeringen met 11% tot 13 miljard dollar, aldus de woordvoerder van het Ministerie van Handel. Hij vindt dat onredelijke investeringen in het buitenland werden gekortwiekt. Verwacht wordt dat de buitenlandse investeringen de dalende trend zullen aanhouden, maar dat vooral kwaliteit zal nagestreefd worden.

Conferentie

Partijvoorzitter Xi Jinping zat tijdens het weekend overigens een financiële conferentie voor waarin beslist werd dat onder de vleugels van de regering een superregulateur aangesteld wordt die de 3 bestaande financiële regulateurs (van beurzen, banken en van verzekeringen) zal coördineren. De lokale overheden zullen verantwoordelijk gesteld worden voor de schulden die ze gemaakt hebben. Dat het niet enkel bij woorden blijft, bewijst de bankregulateur die de staatsbanken bevolen heeft 6 buitenlandse investeringsprojecten van Wanda aan een scherpe controle te onderwerpen: twee onafgewerkte projecten zouden geen kredieten meer mogen ontvangen aldus de SCMP. De beursregulateur nam van zijn kant 600 willekeurig gekozen jaarverslagen door van 3000 beursgenoteerde bedrijven en ontdekte vijf grote boekhoudkundige problemen.
Hoe dan ook maandag kende de beurs van Hongkong maar ook die van het vasteland een heuse black monday met 500 aandelen die meer dan 10% daalden. Ook de indexen in Shanghai en Shenzhen doken met 4 tot 5%. Naar verluidt vrezen de markten de grotere controle op de financiële wereld. Sommigen zijn na het LeEco-debacle  bang dat er een luchtbel zou kunnen uitbarsten of dat er minstens nog lijken uit de last zullen vallen.

Strategische

China verwacht dat tegen het eind van het jaar het aandeel van de strategisch opkomende nijverheden rond 10% van het bnp zal bedragen. Volgens secretaris generaal Fei Zhirong van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie worden ze de sleuteldrijvers die de duurzame economische groei gaat ondersteunen. Daarbij verwees hij vooral naar hightech maakwerk en nieuwe materialen. Verwacht wordt dat de strategisch opkomende nijverheden in 2020 15% van het bnp zullen uitmaken en elk jaar een miljoen nieuwe banen zullen scheppen.
Bronnen: China Daily, SCMP
Zie ook Xinhua video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *