Handelsbetrekkingen met Australië warmen weer op

Door het bezoek van de Australische minister van Handel Don Farrell die de 16-de gemengde Economische Commissie mede voorzat, lijken de economische betrekkingen aan de beterhand sinds het aantreden van de nieuwe regering Albanese. Het bezoek wordt beschouwd als een aanzet tot het resetten van de betrekkingen met het land.

16e China-Australië gezamenlijke ministeriële economische commissie Foto China Daily/Xinhua Disclaimer

De handels-en economische betrekkingen tussen China en Australië waren onderhevig aan de verzuurde relaties onder de regering Morrison. China is de grootste handelspartner van Australië, zowel wat betreft invoer als uitvoer. In 2022 ging de bilaterale handel echter met 3,9% achteruit tot $220 miljard en de Australische uitvoer naar China daalden zelfs met 13%. Australische goederen als steenkool, wijn en kreeften verloren marktaandeel. De Australische minister van Handel Don Farrell bezocht vorige week van donderdag tot zaterdag Beijing en was samen met de Chinese minister van Handel Wang Wentao medevoorzitter van de 16e China-Australische gezamenlijke ministeriële economische commissie.

Standpunten

Wang riep Australië op ‘om samen met China de gemeenschappelijke belangen uit te breiden en aan elkaars bekommernissen  aan te pakken op basis van gelijkheid en wederzijds voordeel. De twee economieën zijn grotendeels complementair en hebben een vruchtbare economische en handelssamenwerking gehad’, zei Wang, die de twee landen opriep om gemeenschappelijke gronden te blijven zoeken en verschillen opzij te zetten. Hij pleitte voor meer praktische samenwerking. Minister Wang zei nog ‘dat China bereid is om met Australië samen te werken om de samenwerking uit te breiden’ en hij hoopte dat Australië een gezond ondernemingsklimaat zal bieden en Chinese bedrijven en producten eerlijk zal behandelen.

Farrell zei dat de twee partijen onlangs substantiële vooruitgang hebben geboekt bij het bevorderen van de bilaterale economische en handelsbetrekkingen, terwijl ze elkaars belangrijkste economische en handelskwesties op de juiste manier aanpakken. Australië is bereid de samenwerking met China te versterken via multilaterale en regionale platforms zoals de WTO en de Asia-Pacific Economic Cooperation, aldus Farrell.

Betekenis

De gezamenlijke ministeriële economische commissie onder voorzitterschap van Wang en Farrell op vrijdag is de eerste dergelijke bijeenkomst sinds 2017. Het kan beschouwd worden als het startpunt voor het restten van de bilaterale relaties. In mei 2021 heeft de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie zelfs aangekondigd dat het alle activiteiten onder deze China-Australische dialoog voor onbepaalde tijd stopzette. Sinds de Labourregering onder leiding van Anthony Albanese vorig jaar aan de macht kwam, zien de vooruitzichten er beter uit.  De contacten op hoog niveau vermeerderen. Australische leiders van staten waaronder premier Daniel Andrews van Victoria, en de West-Australische premier Mark McGowan bezochten China in maart en april. De Australische zakenwereld verwelkomt het bezoek en hoopt op de opruiming van de resterende handelsbelemmeringen voor Australische goederen .  
Tijdens de economische gesprekken van vrijdag bereikten de twee ministers overeenstemming over verschillende kwesties, waaronder het heropstarten van de gemengde commissie voor de vrijhandelsovereenkomst, het versterken van groene en koolstofarme samenwerking en het ondersteunen van samenwerking tussen ondernemingen uit beide landen op het gebied van digitale handel en e-commerce. Verwacht wordt dat beide zijden in de toekomst ook meer gaan samenwerken qua schone energie en de groene economie.

Bron Global Times

Print Friendly, PDF & Email