Hani-terrassen nu ook werelderfgoed

De UNESCO heeft vorige maand ook de rijstterrassen van de Hani-minderheid in 4 arrondissementen rond de Honge rivier goedgekeurd als werelderfgoed. Daarmee heeft Yunnan haar derde werelderfgoedsite en China de 45-ste. Het is nu oppassen dat de nieuw te verwachten toevloed aan toeristen duurzaam kunnen opgevangen worden zonder afbreuk te doen aan het lokaal Hanikarakter.
terracces2De Haniterrassen zijn goed bewaard in 4 arrondissementen van de autonome Honghe ( =rode rivier) Hani en Yi prefectuur die zich uitstrekt over 160.000 ha. Enkel in het arrondissemet Yuanyang voeden 16.000 ha 82 gezinnen. Het was al in 2001 dat de prefectuur de kandidatuur indiende bij de UNESCO. Voor 2009 waren de aarden wegen echter vies en moeilijk toegankelijk en de weinige gasthuizen ook niet echt decent. Het arrondissement bestuur van Yuanyang bracht Expo Tourism Co uit Kunming om het toerisme in de terrassen te bevorderen. Een autoweg werd gelegd die 4 grote dorpen verbindt en de toeristen toelaat een trip te maken doorheen 82 kleinere dorpen.
De provincie zag voorheen al de stad Lijiang erkend als werelderfgoed evenals het Stenen Woud. De UNESCO-herkenning is evenwel geen onversneden weldaad. In Lijiang ontvluchtten vele autochtone Naxis de stad die in het piekseizoen overbevolkt werd. Drie jaar nadat het Stenen Woud erkend werd, verdrievoudigde het aantal toeristen. Hoewel het bijkomend inkomen welkom was, begon het groot aantal toeristen het milieu te beschadigen en de lokale cultuur te overspoelen. Directeur Lu Jianguo verwacht dat de terrassen van Yuanyang dit jaar 1,5 miljoen bezoekers zullen kennen, een vooruitgang met 60 %. Momenteel zijn er geen plannen voor verdere bouwwerken in het gebied; het meest belangrijke is de terrassen intact te houden. De Hanibevolking vertegenwoordigt de helft van Honghes 1,2 miljoen inwoners: zij leven in het ecosysteem van bossen, dorpen, rijstterrassen en rivieren. Expo Tourism had voor 120 miljoen faciliteiten gebouwd in en rond het gebied, maar moest er van de UNESCO voor 13 miljoen afbreken omdat ze afbreuk deden aan de regels tot behoud. Algemeen directeur Li Shufa van Expo Tourism stelt dat hij niet wil dat de Hanis gaan optreden voor de toeristen.
Met de hulp van de prefectuur werden in Dayutang’s 6 kraaknette restaurants gebouwd: het eten is terraces4volledig biologisch en lokale specialiteiten worden geserveerd als boekweitwafels, aal of modderkruiper. Voor varkens en koeien die voorheen vrij losliepen, werden stallingen gebouwd. Tot voor kort migreerde een derde van Dayutang’s arbeidskrachten naar de steden zoals prefectuur hoofdstad Mengzi. Het planten van rijst gebeurt immers in juni, het oogsten eind september en tussenin zoeken velen een baantje in de stad. Vorig jaar bedroeg het netto-jaarinkomen van de boeren in Yuanyang 3600 yuan: een verhoging met 100 % vergeleken met 2007, maar toch nog maar de helft van het nationaal gemiddelde.
Om werk in eigen streek te bevorderen lanceerde het lokaal toerisme het project “Beautiful Homes Project” die de bewoners moet helpen voeding en verblijf te verstrekken aan de toeristen. Tegen 2020 moet elk gezin minstens een toeristen bed tellen. Momenteel hebben de gemeenten Xinjie en Nansha 5000 bedden, maar Yuanyangs bestuur verwacht 10.000 bezoekers per dag. Huizen zullen bijgebouwd worden in 73 dorpen, maar het is in elk geval de bedoeling dat de eeuwenoude Hani-rijstcultuur behouden en voortgezet wordt.
Bron: China Daily, Wikipedia, UNESCO

Maak een toeristische rit mee met CCTV in 6 afleveringen langs de Rode rivier doorheen Honghe

terassn

 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar