Heilige Wutaiberg nu Werelderfgoed

Een van de vele tempels op Wutaiberg

Een van de vele tempels op Wutaiberg


De Wutaiberg -één van China’s vier boeddhistische heilige bergen- is door de Unesco opgenomen in de lijst van het Werelderfgoed.
In feite omvat de berg, op 230 km van Shanxi’s hoofdstad Taiyuan,  vijf vlakke bergtoppen op 2500 à 3000 meter hoogte. De talrijke boeddhistische gebouwen tonen een ware cataloog van dito architectuur en dit over meer dan een millenium. Tot het erfgoed behoren 68 tempels, 150 torens en 146.000 beeldhouwwerken, fresco’s en inschrijvingen op tablet. Het is de enige boeddhistische heilige berg waar Tibetaans boeddhisme gedijt naast het andere. Sommige tempels moeten worden beschermd, maar in de meesten worden erediensten gehouden. In de Wuyetempel komen dagelijks 3000 bezoekers. Sommige critici vinden dat het er reeds te commercieel aan toe gaat. Het stadje Taihuai telde 6300 personen in 1986, wat aangroeide tot 7700 in 2002. Door regeringsinspanningen werd dit gereduceerd tot 6400. Nu reeds ontvangt de Wutaiberg 3 miljoen toeristen per jaar. Het aanduiden als Werelderfgoed zal de taak om een evenwicht te vinden tussen het bewaren van het eigen karakter en de rechten van de bezoekers, nog delicater maken.
China heeft met de toevoeging van de Wutaiberg 38 sites met Werelderfgoed (27 cultureel, 7 natuur en 4 gemengd cultureel en natuur).
Zie ook CCTV-video

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *