Heropening Disneyland Shanghai ‘baken van hoop’.

Sinds deze week is Disneyland Shanghai terug open. Het is het enige Disney park in de wereld dat open is. Het is symbool voor de geleidelijke terugkeer naar het normale leven in China. Een vrouwelijke toeriste verklaarde: ‘Ik voel me als een prinses die thuis komt’.

Disneyland was 107 dagen gesloten. Maandag ging het open, weliswaar met een beperking van het aantal bezoekers. De elf andere Disney parken in de wereld zijn nog gesloten.

Bezoekers moesten via het internet reserveren. De inschrijvingen begonnen vorige vrijdag en de openingsdag was binnen enkele minuten uitverkocht. Een toegangsbiljet kost 399 yuan (52 euro) in de week en 499 yuan (66 euro) in het weekend.

Aan de omheining werd de lichaamstemperatuur van de bezoekers gecontroleerd. Daarna moesten ze hun groene gezondheidscode op hun telefoon tonen. Vervolgens werd hun reservatie gecontroleerd aan de ingang en mochten ze binnen. Iedereen moest een mondmasker dragen en de nodige afstand respecteren. Sommige bezoekers hadden zich verkleed als Disney personages.

Dit soort uitgebreide gezondheidscontrole zijn de Chinezen intussen overal gewoon en wordt positief ervaren als een signaal dat de omgeving veilig is.

In het park werd een openingsceremonie gehouden met een dertigtal Disney personages. Joe Schott, de voorzitter van het Shanghai Disney Resort, dankte het publiek en zei: ‘We hopen dat de heropening vandaag kan dienen als een baken voor de wereld, die hoop en inspiratie geeft aan iedereen… en die bewijst dat we samen elk probleem kunnen overwinnen’.

Veiligheid eerst

In een eerste fase werkt het park op 20% van zijn capaciteit van 80.000 bezoekers per dag. De regering had een maximum van 30% toegestaan. Een positief neveneffect is dat bezoekers niet zoals gewoonlijk lang moeten aanschuiven voor elke attractie.
Lijnen op de voetpaden zorgen voor afstand. Ook op de attracties wordt de minimum afstand tussen personen gerespecteerd en alles wordt vaak gereinigd en ontsmet. Op een aantal attracties mag slechts één groep per wagentje.

De meest attracties gaan door zoals vroeger. De restaurants zijn open. Parades, interactieve speelpleinen en voorstellingen in gesloten ruimten zijn echter geschrapt. Het vuurwerk is vervangen door een avondlijke lichtshow.
Randactiviteiten, zoals het hotel en restaurantcomplex Disneytown waren al opnieuw open sinds 9 maart.

De Chinese regering gaf pas vrijdag toestemming om sommige toeristische attracties die nog gesloten waren te heropenen en sommige evenementen in gesloten ruimten te organiseren.

Bronnen: People’s Daily, Global Times, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *