Clusters met nieuwe besmettingen COVID-19 in China

Sinds zaterdag 9 mei melden gezondheidsautoriteiten in China een lichte toename van bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus. In een beperkt aantal steden en provinciale regio’s zijn er weer strengere maatregelen en is er meer controle.

nieuwe besmettingen
antivirusmaatregelen Shulan (Jilin) foto China Daily

Nieuwe besmettingen

Toen er op zaterdag en op zondag respectievelijk 14 en 17 nieuwe virusbesmettingen waren, waarvan twee en tien geïmporteerd, met bovendien 20 en 12 virusdragers zonder symptomen, besloot de overheid de waakzaamheid te verhogen. Mi Feng, een woordvoerder van de Nationale Gezondheidscommissie hield op maandag 11 mei een persconferentie. Hij zei dat er in zeven provinciale regio’s de afgelopen twee weken nieuwe binnenlandse besmettingen waren geconstateerd.

Situatie tot zaterdag 9 mei

Voor afgelopen zaterdag druppelden er dagelijks nog minder dan 10 nieuwe gevallen van besmetting door in heel China. Als sinds eind februari was de uitbraak in het land grotendeels gestopt. Op 19 maart waren er zelfs voor het eerst op een dag geen nieuwe gevallen van binnenlandse besmetting. Vanaf begin januari tot en met 8 mei waren er op het Chinese vasteland in totaal wel 1681 besmettingen vanuit het buitenland geïmporteerd. De afgelopen twee weken had de Nationale Gezondheidscommissie in totaal 52 geïmporteerde COVID-19 gevallen vastgesteld. Ze waren via het luchtverkeer het land in gekomen.

Clusterbesmettingen

Het aantal clustermeldingen stijgt, liet Mi Feng tijdens de persconferentie weten. Een cluster is het veelvuldige optreden van een bepaalde ziekte in één regio of tijdens een bepaalde periode. Bij een groot aantal clusters spreekt men van een uitbraak. In de betrokken gebieden zoeken wetenschappers en zorgverleners weer actief naar bronnen van infectie en transmissieroutes, onder ander met tests. Ze traceren nauwe contacten en isoleren patiënten om ze te behandelen en om de verspreiding te stoppen. In de steden Shulan in de provincie Jilin, en Wuhan in de provincie Hubei komen de meest van die nieuwe besmettingsgevallen voor.

nieuwe besmettingen
Jilin nu (foto IC)

Shulan risicozone

Jilin ligt in het noordoosten van China. De provincie grenst aan Rusland en Noord-Korea. In Shulan (630.000 inwoners) was al eerder, op donderdag, alarm geslagen. Na 70 virusvrije dagen zijn er intussen meer dan tien besmettingen vastgesteld. Ook de burgemeester van de stad, Jin Hua, hield op maandag een persconferentie. Experts van de Nationale Gezondheidscommissie zijn in de stad aangekomen. Vijf epidemiologen van het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie, een afdeling van de commissie, hebben zich bij hen gevoegd.  Burgemeester Jin heeft de ‘oorlogstoestand’ uitgeroepen in zijn stad. Een lockdown treft de stad en omliggende. Ziekenhuizen en apotheken mogen voorlopig geen patiënten met koorts opnemen of medicamenten tegen koorts verkopen. Shulan is de enige stad op het Chinese vasteland die in de categorie ‘met hoog risico’ valt. Bayin Chaolu van het Provinciale Comité van de Communistische Partij in Jilin heeft op zondag een vergadering bijeengeroepen en geëist dat tekortkomingen in de strijd tegen de epidemie worden aangepakt.

11 miljoen mensen testen in Wuhan

Helaas is de andere haard van besmettingen een wijk van Wuhan, de stad waar de uitbraak het eerst is vastgesteld en waar de epidemie in China het meeste slachtoffers heeft gemaakt. De vijf nieuwe besmettingen die daar zondag werden waargenomen waren gesitueerd in een en dezelfde wijk. Na 35 achtereenvolgende virusvrije dagen, die volgden op de meest complete lockdown ooit, doken in het subdistrict Changqing in de wijk Dongxihu dus nieuwe besmettingen op. Zhang Yuxin, de voornaamste functionaris van Changqing is meteen ontslagen vanwege fouten bij het preventiewerk.
Volgens berekeningen van Reuters op basis van gegevens verstrekt door de Gezondheidscommissie heeft Wuhan 47.000 nucleïnezuurtests per dag uitgevoerd sinds het einde van de lockdown, een maand geleden. De stad zal dit de volgende 10 dagen opvoeren. Volgens het Britse persagentschap en het Amerikaanse Bloomberg zal er vooral getest worden in dichtbevolkte woongebieden met bejaarden en interne migranten. Officiële Chinese media laten echter weten dat de virusbestrijding van Wuhan van plan is om in de komende tien dagen de hele bevolking (11 miljoen mensen) te laten testen (met nucleïnezuurtesten).

nieuwe besmettingen
Verpleegsters vieren de Dag van de Verpleging in het Tongji ziekenhuis van het ecologische stadseel van Wuhan, een Chinees-Frans samenwerkingsproject (foto Ke Hao / China Daily)

Waakzaamheid, geen paniek

Naast Wuhan en de provincie Hubei waarvan het de hoofdstad is zijn vooral Jilin, Liaoning en Heilongjiang, drie noordoostelijke provincies in beeld. Gisteren, maandag 11 mei, werden echter in Hubei en in Heilongjiang alweer geen nieuwe besmettingen vastgesteld. De Chinezen blijven waakzaam, maar er is geen paniek. Hopelijk valt het allemaal mee en in China gaan zaken en bedrijven nog steeds uiterst voorzichtig weer open. Ook kunnen mensen weer naar bioscopen, musea en horecazaken in Beijing en Shanghai. Aantallen bezoekers worden wel beperkt gehouden. De hoofdredacteur van de officiële krant Global Times adviseert in een video staten in Europa en de VS om ‘rekening te houden met de risico’s verbonden aan het weer opstarten van de economische activiteiten en het werk’. Dat is volgens hem zeker het geval als er geen garanties zijn op de controle van nieuwe besmettingen en hun contacten en als er niet meteen quarantaine mogelijk is in geval van een heropflakkering.

Twee visies

De Chinese cijfers voor nieuwe besmettingen zijn opvallend laag vergeleken met de cijfers in Europa. Toch neemt de Chinese overheid meteen drastische maatregelen, terwijl westerse regeringen nauwelijks kunnen wachten om toch al ‘alternatieve’ lockdowns af te bouwen. We zien hier dan ook twee radicaal verschillende visies. In China willen overheid en samenleving – op wetenschappelijk advies – het virus uitschakelen, in onze landen gaat het erom de menselijke schade door het virus tot ‘aanvaardbare’ proporties terug te dringen, als de bedrijven maar kunnen blijven draaien en voldoende winst maken. 

Bronnen: China Daily, Global Times, channelnewsasia.com (Engelstalige nieuwszender uit Singapore), Xinhua, Ecns.Cn, Wikipedia

Betrouwbaar: de recentste cijfers en ontwikkelingen COVID-19

Voor wie niet louter aangewezen wil zijn op het nepnieuws en de ideologische massavernietigingswapens die het Witte Huis dagelijks over Covid-19 produceert.
WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO), de Wereldgezondheidsorganisatie, geeft dagelijks situation reports over de hele wereld https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
Videoverslagen van de Persconferenties die de WHO regelmatig geeft
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
CHINESE bron
de REAL TIME BERICHTGEVING van de Global Times
Sinds 22 januari, elke dag verschillende updates. Niet alleen cijfers, ook belangrijke voorvallen en ontwikkelingen in China en de wereld.
https://www.globaltimes.cn/content/1177737.shtml
Ook persconferenties van het ministerie van Buitenlandse Zaken van China bevatten tegenwoordig veel vragen/antwoorden over COVID-19. Je vindt ze hier: https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/xwfw_665399/s2510_665401/2511_665403/
AMERIKAANSE bron
COVID-19 Dashboard van Johns Hopkins University met interactieve wereldkaart.
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar