Heropflakkering strijd tegen corruptie

Voormalig onderdirecteur Dong Hong van het anti-corruptie orgaan CCDI stond afgelopen week voor de rechtbank van Qingdao terecht omdat gedurende zijn loopbaan voor 460 miljoen yuan aan smeergeld had opgestreken. Te Hangzhou loopt tegen partijsecretaris Zhou Jiangyong een onderzoek dat aanleiding gaf tot een bredere campagne waarbij 25.000 kaders onderzocht worden op ongepaste bindingen met het zakenleven.

Dong Hong

De anti-corruptiestrijd kende recentelijk een opflakkering met 8 ambtenaren die worden onderzocht en 13 ambtenaren die binnen een week gestraft werden. Sinds het 18-de partijcongres werden al 900.000 partijleden uitgestoten. Het toppunt was de voormalige onderdirecteur van de CCDI-Disciplinecommissie, de anti corruptie waakhond, die hij tot 2018 mede leidde. De aanklagers van het hof te Qingdao houden hem verantwoordelijk voor het aanvaarden van in totaal 460 miljoen yuan gedurende zijn gehele loopbaan. Zijn corruptie startte in 1999 toen hij secretaris was van Wang Qishan die het failliet afhandelde van de Guangdong International Trust and Investment Company. Hij aanvaardde verder smeergeld in leidende posities bij het partijcomité in Hainan, in het stadsbestuur van Beijing, de CPC Central Literature Research Office en bij de CCDI zelf. Dong gaf zijn misdaden toe en toonde berouw aldus de media. Verwacht wordt dat hij  een voorwaardelijke doodstraf of levenslange gevangenisstraf zal krijgen.

Hangzhou

Zhou Jiangyong

De CPC-Central Commission for Discipline Inspection en de National Supervisory Commission zorgden afgelopen week voor deining toen meegedeeld werd dat tegen de partijsecretaris van Hangzhou Zhou Jiangyong een onderzoek loopt voor ernstige inbreuk op de partijdiscipline en nationale wetten. Hoewel niet officieel werd meegedeeld waarvan de 54 jarige partijsecretaris verdacht wordt, beweert de Financial Times dat het Alibaba-filiaal Shanghai Yunxin Venture Capital Management Co, 3 miljoen betaalde voor een minderheidsaandeel in twee bedrijven van Zhou’s jongere broer Jiangyong. Tegen een nog andere broer zou de CCDI onderzoeken of hij geen afval illegaal importeerde in de haven van Ningbo.

Twee dagen later werd bekend dat 25.000 senior kaderleden betrokken worden in een zelfonderzoek naar mogelijk ongepaste banden met het bedrijfsleven. De provincie Zhejiang waarvan Hangzhou de hoofdstad is, begon al met een dergelijke campagne in andere steden. Kaderleden werden gevraagd zich te distantiëren van zakelijke belangen. De campagne startte vorig jaar na een trip van de Disciplinecommissie naar Zhejiang. Sinds oktober begon de provincie met de campagne die echter in februari een onvoldoende kreeg van de Central Leading Group for Inspection Work. In dezelfde provincie heeft voormalig partijsecretaris Ma Xiaohui van Huzhou zich overgegeven aan de onderzoekers tegen corruptie. Tussen 2015 en 2018 was hij vice-burgemeester en vice-partijsecretaris te Hangzhou.

Verwacht wordt dat het anti-corruptie onderzoek in China zich zal toespitsen op zaken die zich tot 20 jaar eerder voor deden. De regio Binnen-Mongolië is al begonnen met onderzoek naar corruptie in de steenkoolsector gedurende de voorbije twintig jaar.

Bronnen: Global Times, SCMP

. .

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *