Hoogste snelweg open in Tibet

In Tibet werd het laatste 227 km lange stuk aangelegd van de autosnelweg die het noordelijke Nagqu verbindt met de regionale hoofdstad Lhasa.  De lengte van de snelweg is 296 km en het betreft de hoogste autosnelweg ter wereld op een gemiddelde hoogte van 4500 meter boven de zeespiegel.

’s Werelds hoogste autosnelweg werd in de Autonome regio Tibet in gebruik genomen. Hij verbindt de stad Nagqu en Yangbajing. De opening betreft het laatste stuk van 227 km van de autoweg die in totaal 296 km lang is en die Lhasa verbindt met de noordelijke grasgebieden. De Nagqu Lhasa snelweg ligt op een gemiddelde hoogte van 4500 km boven de zeespiegel, wat hem de hoogste ter wereld maakt.  De snelweg gaat door weiden, sneeuwbergen en natte gebieden. Hij verbindt toeristische spots zoals de Yangbajain  geothermische warmwaterbron en het Namtso-meer. Bij de aanleg werden milieu motieven mee opgenomen met onder anderen meer wild- en veepassages langs het traject  evenals het herstel van de alpenweide.

De Nagqu-Lhasa snelweg is een cruciaal deel van de G6 Beijing-Lhasa snelweg, een belangrijk stuk infrastructuur voor Tibet om deel uit te maken van het ‘Belt and Road Initiative’ en om verder te openen naar Zuid Azië.  Analisten wijzen er op dat de opening van de autosnelweg zowel het reizen gemakkelijker zal maken als de uitwisseling van goederen en grondstoffen tussen de twee Tibetaanse steden zal bevorderen.  Nagqu is een herdersgebied met rijke voedselbronnen zoals rund, schaap en zuivelproducten bv de in Tibet populaire boter. In het verleden verliep  de handel moeizaam wegens de lange afstand waarbij jaks gebruikt worden om de goederen tussen Nagqu en Lhasa te transporteren. De nieuwe snelweg vermindert de reistijd tussen Lhasa en Nagqu van meer dan 6 uren tot drie uur.


Global Times, CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *