Nieuwe topleiders voor Wuhan/Hubei

Nadat de topverantwoordelijken voor gezondheid in de provincie Hubei de laan werden uitgestuurd heeft het Centraal Comité van de CPC beslist ook zowel de partijsecretaris van de provincie Hubei te vervangen als de partijleider te Wuhan.

Xinhua rapporteert dat de Hubei partijsecretaris  Jiang Chaoliang vervangen wordt door de 61 jarige burgemeester van Shanghai Ying Yong (foto).  De 56 jarige partijsecretaris van Wuhan Ma Guoqiang, wordt vervangen door de partijsecretaris van Jinan Wang Zhonglin die 57 is. De lokale strijd tegen de COVID-19 virusuitbraak wordt zoals we eerder meldden geleid door Chen Yixin. De drie personen die naar Hubei gestuurd werden, hebben allen ofwel een juridische of politionele achtergrond.

De nieuwe partijsecretaris voor Hubei Ying werkte van 2003 en 2007 in de provincie Zhejiang. Hij was vanaf 2007 een topkader in het Shanghai High People’s Court. Ying leidde te Shanghai de strijd tegen het virus en hij slaagde er in het aantal besmettingen relatief laag te houden zonder te drastische maatregelen. Ook Wang was in zijn provincie Shandong de topverantwoordelijke voor het werk ter preventie van de verdere virus uitbraak van het virus en was te zien zowel op markten, in woonbuurten als spoorwegstations.

De vervangingen volgen na de ontslagen dinsdag van de provinciale topverantwoordelijken voor gezondheid. Daarbij werden zowel de partijsecretaris van het Hubei gezondheidscomité Zhang Jin als directeur Liu Yingzi ontslagen en vervangen door Wang Hesheng. Diens eerste initiatief was nieuwe criteria ter identificatie van personen die geïdentificeerd worden als besmet met het virus. Daardoor werden op één dag 15.000 extra bevestigde gevallen geregistreerd. In totaal zijn volgens de media in Hubei al 100 personen verantwoordelijk gesteld voor incompetentie in het preventie- en controlewerk. De vervangingen en de herdefiniëring doen sterk denken aan de SARS periode toen dit ook gebeurde, zij het pas na vier maanden.

Bewezen competentie en attitude

De officiële Global Times wijst erop dat de nieuw benoemde partijverantwoordelijken competentie hebben laten zien. Zo stond Ying Yong aan het hoofd van de groep verantwoordelijk voor de inperking van het virus in Shanghai (zie boven). Geen gemakkelijke positie: de stad met zijn miljoenen binnenlandse migranten was (en blijft) kwetsbaar voor de verspreiding van de besmetting met COVID-19. Het comité geleid door Ying is er in geslaagd het aantal bevestigde gevallen beperkt te houden. Dit zou te danken zijn aan ‘effectieve en wetenschappelijk verantwoorde maatregelen, die het normale leven weinig hebben verstoord’. Bovendien hebben de nieuwe functionarissen volgens diegenen die hun benoeming hebben voorgesteld blijk gegeven van een attitude om met grote aandacht naar de bevolking te luisteren en anderen te raadplegen. De invloed van dit soort factoren is waarschijnlijk doorslaggevend en moet in elk geval meegeteld worden. Er zijn waarnemers die een verband leggen met de eerdere samenwerking van deze functionarissen met Xi Jinping. Je kunt je de vraag stellen of dat niet gewoon een complottheorie is.

Peoples Daily, Global Times, SCMP


Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *