Het profiel van de boeren-migranten

Tweede bijdrage over de Madariaga-conferentie over nieuwe consumptiepatronen in China. De presentatie van Chu Rongwei van de School of Management aan Fudan Universiteit. Op basis van eigen onderzoek schetste Chu een profiel van de boeren-migranten die naar de stad trekken om werk te vinden. Wist u dat hun salaris de voorbije 5 jaar 14 % steeg per jaar?

hukouboekje

Het hukouboekje met de registratiestatus

Op het platteland leven 420 miljoen personen, 690 miljoen personen zijn echte stedelingen. In de steden leven echter nog 250 miljoen migranten die er werken, maar nog een ruraal statuut hebben. De officiële verstedelijkingsgraad van 52% telt deze migranten mee, zonder hen zou het cijfer maar 36% bedragen, zowat de verstedelijkingsgraad van India. Sommige migranten blijven in hun provincie, anderen trekken vooral naar het oostelijk kustgebied voor werk. Vooral in de westerse regio blijven de migranten binnen de provincie. De 250 tot 270 miljoen migranten zijn met meer dan de bevolking in het Verenigd Koninkrijk,  4/5 van die in de VS en meer dan de bevolking van VK, Frankrijk en Australië samen. Hun aantal zal in 2025 zeker het 300 miljoen overtreffen en misschien 400 miljoen benaderen.
De migranten doen meestal het zware werk: 83 % zijn tewerkgesteld bij een werkgever, 16 % zijn zelfstandigen in de dienstensector met bv een handeltje of restaurant. Vorig jaar verdienden de migranten gemiddeld 2609 yuan: de laatste 5 jaar verhoogde hun salaris jaarlijks met 14 %. Van dit bedrag sparen ze maandelijks meer dan 500 yuan en sturen dat op naar hun familie. Dit geld wordt meestal gebruikt om hun landelijk huis op te knappen, wees onderzoek uit. Zo bouwen ze vaak een mooie woning en nemen een oncomfortabel leven in de stad voor lief. Ze spenderen het meest aan basisbehoeften zoals voedsel, huur, transport…
60% van de stedelingen beschouwen de migranten als buitenstaanders. Uit een onderzoek in Shanghai bij migranten bleek dat 40% van de oude generatie migranten Shanghai beschouwt als hun tweede thuis; 30 % van de jonge generatie (geboren na 1980) beschouwt Shanghai als de plaats ‘waar ze hun dromen kunnen waar maken’. Bij beide generaties echter denkt 43% dat, als ze eenmaal genoeg geld hebben verdiend, ze naar het platteland zullen terugkeren. Bij beide generaties denkt een vijfde er over zich blijvend te Shanghai te vestigen.

De nieuwe generatie spendeert iets meer aan consumptie dan de ouderen die dit geld uitgeven voor het onderwijs van hun kinderen. Gezien hun hogere opleiding staat de jongere ook meer open voor nieuwe producten en diensten en integratie in de stad, ook als dit betekent dat zich moet laten (om)scholen. Vooral de smartphone opent de weg naar meer consumptie.
De regering heeft beloofd dat het hukou systeem langzaam zal worden afgebouwd en uit onderzoek blijkt dat 131 miljoen migranten hier momenteel op rekenen. Hiermee zijn we aanbeland waarmee we vertrokken: de opdeling in twee soorten hukou. China Daily heeft onlangs wel kunnen berichten dat deze opdeling recentelijk afgeschaft werd in de 4 provincies Henan, Heilongjiang en Hebei evenals de Autonome Oeigoerenregio Xinjiang. Twee andere provincies zijn nog van plan dit binnenkort te doen: Guizhou en Jiangxi

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Het profiel van de boeren-migranten

  1. Ik heb bij dit artikel wel vraagtekens. Als migranten 500 kuai elke maand kunnen overmaken naar huis, dat is 6000kuai, zo ongeveer €700 per jaar. Dan zou je na 10 jaar een bedrag hebben van €7000. Kun je daar een huis van kopen?
    Ik heb elders gelezen dat het meeste geld wordt opzij gelegd om tzt studiekosten van kinderen te kunnen betalen en eventuele geneeskundige diensten te kunnen afnemen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *