Het zakelijk kluwen rond de Tomorrow groep

Na 15 maanden ondervraging blijft het zakenimperium rond Tomorrow-groep van tycoon Xiao Jianhua vrij onoverzichtelijk. De overheid heeft de groep gevraagd  voor 150 miljard yuan aan activa te verkopen om de schulden te betalen. Voor 100 miljard is al verkocht, voor de overige 50 miljard duiken problemen op. Het proces tegen Xiao zou in juni beginnen.

Het is 15 maanden geleden dat vasteland tycoon Xiao Jianhua mysterieus verdween uit zijn hotel in Hongkong. Aangenomen wordt dat hij het gerecht in China wilde bijstaan in ruil voor inschikkelijkheid tijdens zijn proces. In tegenstelling tot de topman van Anbang Wu Xiaohui wordt Xiao Jianhua helemaal niet beschuldigd van fraude. Zijn uitgebreid imperium is echter uitgegroeid tot een quasi onontwarbaar kluwen van formele overeenkomsten en van deals ‘onder tafel’ om zo aan overheidscontrole te ontsnappen. Dit is echter een doorn in het oog van de financiële regelgevers die streven naar doorzichtigheid omdat troebelheid niet ten goede komt aan de financiële veiligheid.

Vergunningen

Gebouw van de groep in Beijing

In de toekomst zal de Tomorrow Group maar één bankvergunning, één verzekeringslicentie en één toelating hebben als investeringstrust en het zal andere financiële instellingen niet kunnen controleren, zo weet de South China Morning Post. Het proces zal aandringen om vele aandelen in financiële bedrijven af te stoten. China beschikt over 7 types van financiële vergunningen: voor banken, verzekeringen, investeringstrusts, makelaars, fondsenfirma’s, leasing en futures. Xiao is allicht een van de weinige ondernemers die over de zeven soorten licenties beschikt voor zijn honderdtal directe of indirecte holdings. In sommige sectoren beschikt hij over meer dan één vergunning. China telt bijvoorbeeld 70 vergunde trustinvesteringsfirma’s: Xiao heeft een meerderheidsaandeel in drie van hen met daarbij nog een minderheidsaandeel in een andere, aldus het magazine New Fortune dat zijn bezittingen doorkamde.

Dan spreken we nog niet van de deals onder tafel. Feit is dat de secretaris generaal van de regering Yang Jing de laan werd uitgestuurd wegens zijn te nauwe banden met Xiao. Yang heeft bevestigd smeergeld van zakenlui te hebben ontvangen. Xiao’s imperium wordt tijdens het gerechtelijk onderzoek  bestuurd door zijn vrouw Zhou Hongwen. Noch de website noch de Weibo account van Xiao zijn het afgelopen jaar geüpdatet.

Verkoop

De overheid heeft Xiao al gevraagd om voor 150 miljard yuan (24 miljard $) te verkopen om zijn leningen af te betalen. 100 miljard is al van de hand gedaan. Voor de overige 50 miljard duiken problemen op. Ofwel willen geïnteresseerden niet de gevraagde prijs betalen op een ogenblik dat de overheidsreglementering in de financiële sector strenger wordt ofwel is de Tomorrow group tot weinig inschikkelijkheid bereid om kortingen toe te staan. Een deal waarbij Citic Guoan Group 30% zou kopen van het filiaal Hengtou Securities werd afgeblazen nadat bleek dat volgens de richtlijnen van de China Securities Regulatory Commission Citic Guoan niet gekwalificeerd was. Naar verluidt zou Zhongtian Financial uit Guizhou toch leningen gevonden hebben om 25% van Huaxia Life te kopen voor 31 miljard yuan maar dit is even hoog als de marktkapitalisatie van Zhongtian zelf. Het is dus uitkijken naar wat de regulateur hier over beslist. Het proces zou dus in juni volgen maar omdat Xiao ruim heeft meegewerkt aan het onderzoek zou hij kunnen rekenen op inschikkelijkheid.

China Huarong

Deze week heeft de anti-corruptie waakhond nog de voorzitter van China Huarong Asset Management, Lai Xiaomin onder verdenking geplaatst. China Huarong was de grootste van ‘s lands vier bad debt bedrijven die tussen 1999 and 2005 1.400 miljard yuan aan niet performante leningen overnamen van de staatsbanken. De activa van Huarong stegen midden 2016 boven het miljard uit en dat is 28 maal het cijfer uit 2008. Niettegenstaande Huarong zeven strategische investeerders telt waarbij Warburg Pincus, CITIC Securities International, Khazanah Nasional, China International Capital Corporation, COFCO Group, Fosun International en Goldman Sachs toch blijft het Ministerie van Financien de grootste aandeelhouder zij het dat ook China Life Insurance Group  haar aandeel verhoogde.
Huarong was ook een van de grootste emittenten van obligaties in Hongkong. Het investeerde ook anderhalf miljard dollar voor 36% in de privéoliegigant CEFC dat in de problemen kwam. Lai Xiaomin  zou voor tientallen miljarden doorgesluisd hebben naar een privefirma uit Ningxia. De speeltijd voor de Chinese financiële krokodillen lijkt wel voorbij.
Bronnen: SCMP, China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *