VS handelsoorlog wil vooral Chinese hightech fnuiken

De VS heeft de Chinese telecomproducent ZTE dinsdag verboden om de komende 7 jaar nog Amerikaanse onderdelen in zijn producten te gebruiken. China legt met onmiddellijke ingang een tarief van 178% op invoer van Amerikaanse gierst in China omdat deze in China gedumpt wordt. Hard tegen onzacht. Wat betekent deze opvoering van de vijandelijkheden?

De Trump adviseur Peter Navarro was zeer duidelijk op de radio. Hij zei:’We proberen in feite het gevecht te winnen over de ontluikende nijverheden in de toekomst. Als zij deze hightech basis van ons stelen, dan hebben we geen toekomst als land in termen van onze economie en van onze nationale zekerheid’,  zo rapporteert de Financial Times. En wie een hond wil slaan vind vlug een stok. China kent twee speerpunt bedrijven in telecomapparatuur die internationaal meespelen: Huawei en ZTE. Huawei wordt in de VS periodiek verdacht gemaakt omdat stichter Ren Zhengfei zijn carrière begon bij het Chinees leger en omdat zijn apparaten ‘backdoors’ zou bevatten. Huawei dat het getreiter beu is, heeft besloten voor het jaareinde de VS-markt te verlaten maar toch de wereldwijde nummer één te blijven. De gebeten hond deze week heet echter ZTE en komt eveneens uit Shenzhen. Het telt wereldwijd 80.000 werknemers, levert 10 % levert van de telecom apparatuur wereldwijd en 30% van de Chinese markt.
ZTE mag gedurende zeven jaar geen Amerikaanse onderdelen meer gebruiken in zijn apparatuur. In tegenstelling tot eigen land waar het niet zo succesvol is, staat ZTE in de VS op de vierde plaats qua smartphone verkoop en dit na Apple, Samsung en LG. ZTE beschikt er volgens consultancy Canalys over 11,2% van de markt. ZTE en het US Department of Commerce’s Bureau of Industry (BIS) waren het in maart 2017 eens dat ZTE 1,19 miljard boetesanctie zou betalen omdat het Chinees bedrijf een VS-embargo op handel met Iran en Noord Korea omzeild had. Toen was als deel van de overeenkomst overeen gekomen dat ZTE de 4 hoofdverantwoordelijken zou ontslaan en 35 andere zou sanctioneren door geen bonussen toe te kennen. Volgens de VS is van deze straffen niets in huis gekomen en dat kan niet. Bijgevolg wordt ZTE zelf gestraft doordat het gedurende 7 jaar geen VS-onderdelen mag gebruiken, noch hardware noch software. Volgens Nomura analyst Joel Ying maakten VS-onderdelen 15% uit van het totale bedrag dat ZTE vorig jaar betaalde aan onderdelen. De firma beschikt nog voor twee maand aan onderdelen.
ZTE verkoopt jaarlijks 45 miljoen smartphones wereldwijd en de helft tot twee derden daarvan zijn uitgerust met Qualcomm chips. Als je rekent dat een chip 25 dollar kost, kom je aan een half miljard dollar aan omzet dat Qualcomm zal derven op een jaaromzet van 22 miljard vorig jaar. Volgens de Global Times bedraagt het verlies voor Qualcomm over de 7 jaar in totaal 6,8 miljard dollar. Woensdag is Qualcomm overigens begonnen met het afdanken van personeel uit besparingsoverwegingen: volgens Bloomberg zouden 1500 banen op 34.000 bedreigd zijn.

Tegenzet

De vraag is in hoeverre de Amerikaanse boycot ZTE treft in de opgang naar 5G die de nieuwe technologie standaard is voor de toekomst. Hierover zijn de meningen verdeeld. Volgens adviseur Paul Haswell bij Pinsent Masons betekenen de sancties een heuse ernstige hindernis op het pad van China om een wereldwijde leider te worden in hightech. Van Chinese zijde wordt benadrukt dat de uitdaging moet omgekeerd worden tot een opportuniteit. Zo moet China de eigen chipindustrie uitbouwen en dit met hulp van Taiwan en Zuid-Korea. Momenteel staan Chinese chips maar in voor 38,5% van de eigen markt en voert het voor 260 miljard dollar in.
Volgens Trendforce zijn momenteel 17 nieuwe chip bakkerijen in China in opbouw en daarmee is 100 miljard dollar gemoeid. De afgelopen week heeft de groep Alibaba de firma in chipdesign C-Sky Microsystems overgenomen. Huawei beschikt echter over een eigen chipsbakkerij en in Barcelona toonde het in februari  ’s werelds eerste commerciële 5G-chip ‘Huawei Balong 5G01’. Die komt in het 5G-toestel dat tijdens het tweede semester gelanceerd wordt.  Overigens gaan de 5G-tests van de diverse Chinese operatoren in verschillende steden gewoon door in afwachting dat 3GPP in juni de eerste wereldwijde 5G standaarden vastlegt, zo meldde woensdag Beijing Daily. Per teststad zullen meer dan 100 5G-basisstations functioneren.
Het is nog onduidelijk in hoeverre de Android software onder de sanctie valt: Android is immers ‘open source’ software die van iedereen is. Volgens hoofdanalist Charlie Dai bij Forrester Research zouden de sancties fataal kunnen uitdraaien als ze meer dan 6 maanden zouden duren.
Als de VS zich agressief gedraagt, beschikt China echter ook over een heuse onderhandelingstroef  die het land kan uitspelen. Chipproducent Qualcomm wil immers koste wat het kost voor 44 miljard dollar chipproducent NXP uit Eindhoven overnemen omdat de activiteiten van beide producenten elkaar goed aanvullen.  China is nog het enige land van 8 dat zijn goedkeuring nog niet verleend heeft voor deze fusie die ook impact heeft op de Chinese markt.  Het Chinees ministerie van Handel heeft er drie jaar over gedaan vooraleer ze Western Digital de toelating verleenden om van Hitachi de harddisc-eenheid over te nemen. Dit Chinees ministerie bevestigde donderdag dat ze het NXP-dossier zonder vooroordelen zullen bekijken, maar gaven toch aan bezorgd te zijn dat de fusie de marktconcurrentie negatief zou beïnvloeden.
ZTE Voorzitter Yin Yimin heeft een crisisteam gevormd. Hij noemt de Amerikaanse beslissing erg onfair, zal ze met alle juridische middelen aanvechten, maar blijft bereid tot dialoog.  De notering van het ZTE aandeel op de beurs van Hongkong is al enkele dagen geschorst.  De Qualcomm aandelen gingen donderdag 4% achteruit en vrijdag nog eens 2%.
Wat de zaken voor ZTE niet vereenvoudigt is dat in het VK het National Cyber Security Centre de telecomproviders gewaarschuwd heeft dat het gebruik van de ZTE uitrusting en diensten ‘een nationaal veiligheidsrisico zou kunnen inhouden’. Het blad Forbes kijkt echter al verder in de toekomst en vraagt zich af wat zou gebeuren als de Chinese regering als vergelding voor het impliciete verbod van Huawei en van ZTE beslist om de verkoop van Apple producten in China te boycotten? Apple zou 19% van zijn omzet en zijn grootste groeimarkt verliezen, luidt het antwoord. CNBC-Mad Money vreest op zijn beurt dat de Chinese overheid een georganiseerde boycott tegen Amerikaanse producten zou lanceren zoals vroeger tegen Japanse of Zuid-Koreaanse producten.

Kost verbruiker

Ondertussen heeft VS consulting firma Trade Partnership Worldwide bij Consumer Technology Association (CTA) en de National Retail Federation (NRF) berekend wat de invoerrechten die president Trump vorige week oplegde de Amerikaanse verbruiker zullen kosten wanneer deze naar hem zullen worden doorgerekend. De Amerikaanse verbruikers zouden voor Tv’s, monitors, batterijen en printer inktkoppen geen 10 tot 15% meer betalen zoals eerst berekend, maar wel 23% meer. 47% van alle in de VS verkochte Tv’s komen uit China, 83% van de monitors en 34 % van de lithium batterijen. Omdat op de goedkope producten maar 1 of 2% winst wordt gemaakt, zouden de verkopers de tarieven doorrekenen in de verbruikersprijs. Volgens de voorzitter van Trade Partnership Laura Baughman kan de productie op korte termijn niet doorgeschoven worden naar Vietnam en Thailand omdat deze landen onvoldoende capaciteit kunnen bieden. In totaal zouden de Amerikaanse kopers van een Tv 711 miljoen dollar per jaar meer betalen en zouden voor 7,8% hun aankoop uitstellen,  zo vond hun studie.

Gierst

Enkele weken nadat president Trump hogere heffingen had opgelegd aan Amerikaanse importen van Chinese zonnepanelen en wasmachines startte China een onderzoek naar dumping van Amerikaans gierst op de Chinese markt. Het resultaat was positief en dus legt China tijdelijk de import van gierst uit de Verenigde Staten aan banden. Vanaf woensdag geldt een invoerheffing van 178%, zo deelde het Chinees ministerie voor Handel mee. Volgens gegevens van de Chinese douane importeerde China vorig jaar voor circa $ 1 mld aan gierst. Uit deze gegevens blijkt nog dat de VS-uitvoer van gierst naar China steeg van 317.000 m³ton in 2013 tot 4,76 miljoen ton in 2017 terwijl de exportprijzen tijdens deze periode met 31% daalden. China is voorts van plan deze zaak aan te kaarten bij de Wereldhandelsorganisatie. Volgens de de Kansas Grain Sorghum Commission strekt de gierstgordel zich uit van Zuid-Dakota tot Zuid-Texas. Naast Kansas en Texas behoort ook Arkansas tot de top gierst producerende staten. President Trump won de drie staten in 2018.
Tot zover het verhaal van de wederzijdse vergeldingen. Ondertussen tweet president Trump warm en koud. Naast aanvallen op China noemt hij president Xi zijn vriend en hij verhoopt een faire handelsovereenkomst. Daarvoor moet echter onderhandeld worden. De woordvoerder van Chinese ministerie van Handel heeft vorige week ontkend dat er onderhandeld wordt. OESO-voorzitter Angel Gurria meent echter te weten dat er wel degelijk tussen beide zijden achter de schermen zou onderhandeld worden. Minister van Financien Mnuchin heeft op een IMF bijeenkomst laten weten dat hij overweegt Beijing te bezoeken hoewel hij geen tijdskader noemde.
Bronnen: SCMP, FT, China Daily, Global Times, Technode.com, Forbes, CNBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *