Hoe minder dollars, hoe beter

De BRICS landen werken aan verschillende plannen om de rol van de dollar in het internationale financiële systeem terug te dringen.
naamloosChina en Brazilië zijn aan de vooravond van de BRICS top in Durban overeen gekomen om het equivalent van 30 miljard dollar bilaterale handel in het vervolg in hun eigen munt te verrekenen. Technisch gesproken gaat het om een swap overeenkomst voor drie jaar. De bilaterale handel bedraagt momenteel 75 miljard dollar per jaar. Daardoor verminderen deze landen de rol van de dollar in de internationale handel en beschermen ze zich gedeeltelijk tegen mogelijke wanorde op de financiële markten. Brazilië heeft een handelsoverschot met China; het voert vooral ijzererts, sojabonen en olie uit, terwijl China vooral elektronica, machines en afgewerkte producten uitvoert.
Bij het begin van de financiële instabiliteit in 2009 had China al iets gelijkaardigs gedaan om de rol van de dollar in te perken: half 2009 had het al voor zowat 100 miljard dollar swaps ondertekend met zes landen, waaronder Argentinië, Indonesië en Wit-Rusland.
Op de BRICS-top wordt onderhandeld over een gemeenschappelijke investeringsbank met een beginkapitaal van 50 miljard dollar. Die moet infrastructuurwerken in opkomende landen financieren. Een ander plan ter discussie is het scheppen van een gemeenschappelijk reservemuntfonds. Zo worden de BRICS minder afhankelijk van het IMF en de Wereldbank.
Voor twee debatten over BRICS op CCTV, zie :
http://english.cntv.cn/program/dialogue/20130327/100988.shtml
http://english.cntv.cn/program/dialogue/20130326/100902.shtml

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Hoe minder dollars, hoe beter

  1. Interessant artikel. Het begin van het einde van de USD als wereldreservemunt?

  2. Ik begrijp niet precies hoe dit nou werkt. Hoe worden eventuele devaluaties van munten meegenomen? Wat doet dit met de gigantische dollar reserve van China?

  3. In dit soort swap akkoorden wordt op voorhand een vast koers tussen de yuan en de real vastgelegd. Dus met devaluatie/revaluatie wordt geen rekening gehouden. Vermits Brazilië een handelsoverschot met China heeft zal de Chinese dollarreserve door dit akkoord niet dalen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *