Hoe organiseert China de exit uit de lockdown?

Dit is de vertaling van een Engelstalige nieuwsbrief van de Belgian-Chinese Economic and Commercial Council (BCECC), ook gekend als Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel.

In België onderzoeken de regering en experts hoe ze de exit van de corona-lockdown kunnen plannen. Iedereen kijkt naar China en vraagt zich af hoe dat land de lockdown kon opheffen zonder een noemenswaardige opstoot van COVID-19.

China werkte aan de exit uit de lockdown op twee sporen: 1. een stapsgewijze opening van bedrijven en scholen en 2. Het gebruik van technologie om de gezondheid en de verplaatsingen van de mensen op te volgen

Stapsgewijze opening van bedrijven en scholen.

China blijft verder COVID-19 opvolgen in heel het land. De eerste fase van de exit bestond in het heropenen van een deel van de niet-essentiële winkels. Daarbij moesten de maatregelen voor social distancing strikt opgevolgd worden. Reizen werd afgeraden en de meeste internationale vluchten verboden. In een tweede fase mocht men weer vrij per auto rondrijden, terwijl op het openbaar vervoer het dragen van maskers en wegwerphandschoenen verplicht gesteld werd. Restaurants mochten slechts openen indien ze de zitplaatsen strikt konden afscheiden zodat gasten op een veilige afstand bleven. Sportevenementen en andere grote bijeenkomsten, zoals muziekfestivals, zullen pas in een derde fase toegelaten worden.

Vandaag zien we de klanten langzaam terugkeren naar winkels en restaurants. Niettemin rapporteerden koopcentra in Shanghai in de maand maart nog 70% minder klanten dan in de periode vóór corona.Voor de heropening van de scholen volgen de steden elk hun eigen planning. In sommige provincies heropenden de scholen al einde maart, begin april, ongeveer twee maanden na de uitbraak van het virus. Scholen in een stad openen ook niet allemaal tegelijk. In Shanghai bijvoorbeeld, mogen vanaf 27 april enkel de leerlingen van het laatste jaar hoger en lager middelbaar, van het hoger onderwijs en van het middelbaar beroepsonderwijs terug naar school. De andere leerlingen zullen in groepen ten laatste op 6 mei weer starten.

Leraars en leerlingen gaan de school op een ander tijdstip binnen. Hun temperatuur wordt gecontroleerd bij aankomst, gedurende de dag en bij vertrek. Wie tweemaal boven 37,3 °C stijgt wordt afgezonderd en onmiddellijk gerapporteerd aan het schoolhoofd.

Apps om de gezondheid en de verplaatsingen van de mensen op te volgen

In veel provincies krijgen alle inwoners een QR code. Die genereert op basis van informatie over hun gezondheid en hun verplaatsingen een kleurcode. Wanneer men de code scant wordt die zichtbaar. Wie groen heeft kan zich volledig vrij bewegen. Mensen met een gele code vraagt men een week thuis te blijven. Een rode code betekent twee weken quarantaine. Op die manier verhindert men dat besmette personen zich mengen met niet-besmette. Wanneer een nieuwe besmetting vastgesteld wordt, kan de overheid de verplaatsingen van die persoon nagaan en de mensen waarmee hij in contact kan geweest zijn opsporen.

Het systeem is eerst uitgerold in de oostelijke stad Hangzhou, de thuisstad van Alibaba. Maar steden en provincies kunnen hun eigen systeem hebben. Sommige daarvan erkennen wederzijds de toegekende kleurcode. Het intensief gebruik van deze gezondheidscode is een onderdeel van de inspanningen door de overheid om de economie weer te laten werken en toch een heropleving van het aantal besmettingen te vermijden door mensen die weer gaan werken in fabrieken, kantoren en winkels.
Buitenlanders worden vaak nog strenger gecontroleerd, voor hen volstaat een groene code niet altijd. Veiligheidsagenten controleren soms ook hun paspoort en de gegevens van vertrek en aankomst.

Economische vooruitzichten

Iedereen hoopt dat het land in de tweede helft van het jaar er weer bovenop zal zijn. Volgens de South China Morning Post was er in het eerste trimester een economische krimp van 6.8%. De industriële productie , detailhandel en investeringen in vaste activa lagen in maart lager allen dan een jaar eerder. Dat toont de uitdaging om de economie opnieuw op te starten. Volgens het IMF zal de tweede economie ter wereld zelfs met een sterke heropleving in de tweede jaarhelft en met belangrijke belastingvoordelen dit jaar slechts 1,2% groeien. De oorspronkelijke schatting van het IMF bedroeg 6%. Het resultaat van 2019 was 6,1%.

Bron:

www.bcecc.be
email: events@bcecc.be

Meer gedetailleerde informatie over het gebruik van technologie voor de corona exit: Een podcast met Ed Sander en Pascal Coppens.

Enkele voorbeelden van samenwerking voor de exit:
Leidende ambtenaren van de steden Wuhan en Los Angeles hebben op 21 april een videoconferentie gehouden over exitstrategie en -ervaringen. De rectoren van de Universiteit van Wuhan en van Ohia State University hielden een viedeoconferentie over het organiseren van de campus.
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *