Hoe zou het nog in Wuhan zijn?

Wuhan kennen we als de stad waar het coronavirus voor het eerst uitbrak en waar we voor het eerst de verwoestende gevolgen konden zien. Maar hoe is het leven er vandaag?

De stad van 11 miljoen inwoners zat van 23 januari 11 weken in strenge lockdown. Begin april waren er geen nieuwe COVID-19 gevallen meer. Toen in mei terug enkele gevallen opdoken werden alle inwoners in twee weken getest. Sindsdien is het normale leven er stap voor stap teruggekeerd. De stad is al drie maanden vrij van corona. Voor de Wuhanezen wordt corona stilaan een kwade herinnering.

Alhoewel de lockdown begin april opgeheven werd, begonnen veel stadsbewoners pas echt uit te gaan in juni, nadat iedereen getest was. Sommige mensen dragen nog mondmaskers in openbare ruimten. Veelvuldig handen wassen lijkt een blijver.

Massale water- en muziekpret

Deze zomer laat het stadsbestuur weer grootschalige evenementen toe. Er blijven wel nog bepaalde controle- en preventiemaatregelen van kracht om alles veilig te laten verlopen.

De voorbije dagen stond het Wuhan Maya Beach Water Park ook in onze media in de belangstelling. De hashtag ‘Wuhan’ haalde woensdag de top tien van Twitter. In het park – een onderdeel van het amusementspark Happy Valley – begon op 11 juli het 50 dagen durende open lucht elektronisch muziekfestival. Sindsdien zijn er dagelijks 20.000 bezoekers geweest, waarvan er 12.000 ook te water gingen. De stad Wuhan staat bekend als een oven in de zomer.
Omwille van corona werkt het park nog steeds op de helft van zijn bezoekerscapaciteit. De temperatuur van elke bezoeker wordt gemeten, en iedereen moet een gezondheidscode tonen, die aangeeft dat er recentelijk geen risicocontacten geweest zijn. De installaties en gebouwen worden regelmatig grondig ontsmet. Ook het water van de vijvers wordt getest.

Autosalon

Vorige week begon ook het vijfdaags Internationaal Autosalon van Centraal China. Zestig merken stellen er 800 modellen voor. Het is de eerste grote tentoonstelling sinds de pandemie. Het aantal bezoekers lag 20% hoger dan vorig jaar. Er werden voor 450 miljoen euro auto’s verkocht. Ook hier geldt dat van elke bezoeker de temperatuur en de gezondheidscode gecontroleerd wordt. Het is verplicht een mondmasker te dragen.

Toerisme

Wuhan is de hoofdstad van de provincie Hubei, die 60 miljoen inwoners heeft en het zwaarst van alle Chinese provincies door corona getroffen werd. De provincie is sinds 8 augustus begonnen met een promotiecampagne voor toerisme. Iedere Chinees mag gratis de 400 toeristische plaatsen van nationaal niveau bezoeken, als dank voor de hulp die de provincie uit de rest van het land kreeg. Tijdens de eerste week van de campagne daagden 2,7 miljoen bezoekers op. Dat waren er meer dan alle toeristen samen van april tot einde juli.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *