Hoofdstedelijke staalfabriek vernieuwd voor ijs- en Winterspelen

Shougang de voormalige staalfabriek van Beijing wordt vernieuwd als het organisatiecentrum voor de Olympische winterspelen en als locatie voor snowboarden. Arbeiders die vroeger aan de hoogovens stonden, leren nu op ijs te schaatsen om zelf training te kunnen geven. De voormalige Sportdienst van de fabriek is aan een metamorfose bezig.

De hoofdstedelijke staalfabriek

Ai Hongbo stond op 19 december 2010 aan de derde hoogoven toen het laatste vuur in de hoofdstedelijke staalfabriek Shougang werd gedoofd. Na er 20 jaar gewerkt te hebben kon hij zijn tranen niet bedwingen net zo min als de meeste van zijn collega’s. Rond het millennium leefden en werkten 100.000 personen met en rond de fabriek. Shougang dat in totaal 109 miljoen staal voortbracht, had de staat 60 miljard yuan aan winsten en belastingen opgeleverd. Deze waren goed voor één vierde van de hoofdstedelijke ontvangsten.

Ai Hongbo

Het westelijk district Shijingshan waar de oude nijverheden zich bevonden, was echter bedekt met een zwarte laag en deze zakte ’s nachts af naar het stadscentrum. De fabriek telde in totaal 108 schoorstenen. Toen Beijing een bod deed op de Olympische Spelen van 2008 werd duidelijk dat de milieufactor dit bod negatief zou beïnvloeden. Dit bespoedigde de verhuis van Shougang waartoe de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingwse nijverheidsstad.scommissie in februari 2005 besloot. Tegen 2011 waren 64.700 personeelsleden verhuisd naar verschillende productiesites. Ai Hongbo ging mee naar de gloednieuwe Caofeidian Jingtang Iron and Steel Company aan de Bohaizee. Caofeidian ontwikkelde zich tot een moderne 21ste -eeuwse nijverheidsstad.

Nieuwe functie

Opleiding op Shougang schaatsbaan

De stadsplanners van Beijing verkozen niet de bulldozer te zetten in het oude complex, maar opteerden voor de moeilijkere weg van de stadsvernieuwing. De collega van Ai Hongbo Li Hongji besloot te blijven. In eerste instantie werd hij bewaker van de oude installaties, later vervoegde hij een veiligheidsdienst. .Zijn voorhamer werd vervangen door een walkietalkie, maar een das leren dragen dat was pas moeilijk! Op 31 juli 2015 toen hij één maand in zijn nieuwe functie was, kreeg Beijing de organisatie toegekend van de Olympische Winterspelen in 2022. Een groep van Shougang legde het stadsbestuur een rapport voor en het bestuur besloot het organiserend comité van de winterspelen in de voormalige fabriek te huisvesten. Op nieuwjaar 2016 was Li enthousiast over de verandering.

Een jaar later besloot het Chinese team voor ijssporten zijn trainingsbasis te vestigen in het Shougang Park en dit met vier nieuwe ijsbanen die geconverteerd werden van de voormalige fabriek. De werkplaats voor schone steenkool werd omgevormd om shorttrack schaatsen, kunstschaatsen en curling trainingskampen te huisvesten. Het steenkoolstation werd omgevormd tot een ijshockeyarena. Voormalig lasser Liu Boqiang werd gevraagd of hij geïnteresseerd was in het maken van ijs. Tijdens de zomer van 2017 leerde hij gedurende maanden zich op het ijs te bewegen in het wintersport centrum van Beijing. Hij gelooft er sterk in tijdens de tweede helft van zijn leven de jonge schaatsers op te leiden in eerste instantie voor de Winterspelen.

Maquette snowboarden

Behalve het ijsschaatsen zal het Shougang Park ook de eerste sneeuwboard wedstrijd meemaken in een stadscentrum. Aan de oever van het Qunming Lake zal een platform uit de grond rijzen met achteraan drie hoge koeltorens. In 2022 zullen ’s werelds beste snowboarders van de hellingen afdalen van de meer dan 70 meter hoge koeltorens in het voormalig industriedistrict. Er zijn nog  andere plannen voor de omvorming van de voormalige 100 schoorstenen in functie van sport- en vrije tijdsactiviteiten.  Deze omvatten kantoorruimte voor meerdere bedrijven, een museum, een conferentie centrum, een complex voor business innovatie, een waterpark en een muziek stadium aan het water. Op 5 juni 2018 werd de Shougang groep officieel een samenwerkingspartner voor de officiële renovatiedienst van de Winter Olympische Spelen en de Winter Paralympic Games in 2022. Voorzitter Bach van het IOC is verheugd over het hergebruik van industriële archeologie._

Sportdienst

Shougang Sports klaar voor ijshockey

Ook de bestaande Sportdienst van Shougang onderging een diepe omvorming, namelijk van vakbondssport tot officiële sport. In september 2018 begon de Shougang Group een vijfjarige samenwerking met de Chinese Ijshockey vereniging. 18 maanden voordien had Shougang al het mannelijke ijshockeyteam overgenomen van Beijings Sportbestuur. Bedoeling is niet enkel om een revitalisatie in te leiden op weg naar de Spelen, maar ook samen te werken voor het aantrekken van nieuw talent. De ambitie van Shougang Sport stopt daar niet want ondertussen heeft het ook het tafeltennisteam van het Beijing Sportbestuur overgenomen. In mei hebben China Softball Association en Shougang Sports samen het vrouwelijk Softball Team opgericht dat al in de VS is gaan spelen. Het Shougang Basketball Team werkt samen met Beijing Sports University en de American Basketball Academy om een project te lanceren dat jong talent traint in de VS. Inmiddels werden al 57 kinderen uitgestuurd. Shougang Sports is zelfs van plan om eigen sportcompetities in te richten. Kortom de 108 schoorstenen van Shougang zijn er nog altijd, zij het dat er geen rook meer uitkomt. Sport is het nieuwe credo.

Bron Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *