Armoede ook in 2018 met succes bestreden

In 2018 werden 10 miljoen mensen uit de armoede getild. Daarmee zit China op schema om einde 2020 de absolute armoede volledig te overwinnen.

armoedeLiu Yongfu is directeur van de hoofdbureau voor armoedebestrijding en ontwikkeling bij de nationale regering. Hij maakte op een nationale conferentie in Beijing bekend dat in 2018 voor het zesde opeenvolgende jaar meer dan 10 miljoen mensen uit de absolute armoede gehaald zijn. 280 arrondissementen met veel armoede konden het etiket ‘arm’ achter zich laten.

De voorbije zes jaren is het aantal armen dus met meer dan 80 miljoen verminderd. Door de snelle ontwikkeling van China de voorbije 40 jaar is absolute armoede vandaag een ruraal verschijnsel. De Chinese doelstelling is die armoede tegen einde 2020 volledig uit te roeien. In 2012, toen een krachtige campagne gestart werd, waren er nog bijna 100 miljoen armen.

Laatste loodjes wegen zwaarst

armoedeMomenteel loopt een driejarenplan 2018-2020 om de laatste armoede weg te werken. De laatste loodjes wegen het zwaarst. De resterende armoede situeert zich in rurale arrondissementen die weinig mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen. Daarom was het belangrijk dat 2018 een succesjaar werd. Strijd tegen de armoede was uitgeroepen tot één van de drie ‘moeilijke gevechten’ voor het jaar, naast het afbouwen van risico’s in de financiële sector en de aanpak van de vervuiling.

Volgens Liu loopt het driejarenplan goed in de minst ontwikkelde arrondissementen van het land. Ambtenaren hebben tegenwoordig ook meer expertise dan vroeger. De meeste arme arrondissementen hebben nu toegang tot basisinfrastructuur zoals wegen, drinkwater, elektriciteit, telecommunicatie, lager onderwijs en basisgezondheidszorg.

Strijd tegen de armoede betekent in China op de eerste plaats het scheppen van mogelijkheden voor arme regio’s om zich te ontwikkelen en de lokale bevolking een menswaardig inkomen te bezorgen. Bijstand komt op de tweede plaats. In onherbergzame streken waar geen mogelijkheid tot ontwikkeling is worden de bewoners hervestigd.

Voor 2019 is de doelstelling opnieuw 10 miljoen armen en 300 arme arrondissementen minder. Niet meer arm zijn betekent voldoende voedsel, kledij en een woning hebben, toegang hebben tot basisgezondheidszorg en tot negen jaar gratis onderwijs voor de kinderen. Er zijn ook maatregelen nodig om te beletten dat mensen opnieuw in armoede vervallen.

Succes internationaal bevestigd

armoedeDe voorbije 40 jaar zijn meer dan 700 miljoen Chinezen uit de armoede geklommen. De rurale armoede daalde volgens de Chinese statistieken van 97,5% in 1978 tot 3,1% einde 2018 en moet verder dalen tot 2% einde 2019.

Volgens de Wereldbank ligt de Chinese norm hoger dan haar eigen internationale norm (1,9 $/dag in 2011 koopkrachtpariteit). Daardoor telt de Wereldbank in China minder armen dan de Chinese regering. In 2015 (meest recent cijfer op de website) ging het nog om 0,7% van de bevolking, dat is minder dan 10 miljoen mensen.

Bron: China.org.cn, Wereldbank

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.