Raadgevende conferentie: voornamelijk steun voor partij en beleid

In China zijn de ‘Twee Vergaderingen’– de Liang Hui beëindigd. De Politieke Raadgevende Conferentie hield haar slotzitting op 13 maart. Het Nationaal Volkscongres 2017 eindigt vandaag, 15 maart. De besluiten van het Nationaal Volkscongres zijn bindend. Met de voorstellen van de Raadgevende Conferentie zal de regering op een of ander manier rekening houden.

De politieke adviseurs in de Raadgevende Conferentie komen uit alle lagen van de bevolking en vertegenwoordigen ook organisaties en partijen die niet deel uitmaken van of nauw verbonden zijn met de communistische partij. Zij respecteren het leiderschap van de partij wel.

Met het congres voor ogen

raadgevende conferentie

De afgevaardigden gaan weg na de slotvergadering


Dit jaar kwam dit extra sterk naar voren vanwege het belangrijke partijcongres van het komende najaar. Opvallend waren officiële verklaringen van steun voor de CPC en Xi Jinping, en voor het ‘beleid van vooruitgang en stabiliteit’.  De voorzitter van de Politieke Raadgevende Conferentie maande de leden aan tot zelfdiscipline en vroeg dat ze zouden ‘bewust blijven van het grote geheel’. De politieke adviseurs hechten veel belang aan een betere verdeling van de welvaart. In de loop van het werkjaar hebben die adviseurs 5.769 voorstellen ingediend, vooral op economisch en sociaal gebied. De meeste ervan zijn aangenomen. Van een duizendtal is akte genomen in ‘een lijst van meningen’. Leung Chun-ying, de ‘chief executive’ van de Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR), werd verkozen tot ondervoorzitter van het raadgevend lichaam. Hij is aan het eind van zijn zittingstermijn en is geen kandidaat voor herverkiezing dit jaar.

Kritische geluiden

Er zijn ook kritische stemmen waargenomen, maar de officiële pers heeft die praktisch genegeerd. De BBC merkt op dat er ondernemers waren met klachten over de strenge restricties voor wie kapitaal naar het buitenland door wil sluizen. De SCMP meldt voorstellen om de internetcensuur en de blokkering van bepaalde websites selectief te verminderen. Afgevaardigden vroegen om buitenlandse sites die zich richten op handel en academisch onderzoek niet langer te hinderen of social media zoals Google en Facebook toe te laten. Hun argument is dat de censuur de economische belangen en het onderzoek schaadt. Volgens de Post zou Liu Binjie van het Permanent Comité van het Nationaal Volkscongres bereid zijn hiernaar te luisteren. Er waren nog meer kritieken, maar die zullen waarschijnlijk nog minder invloed hebben. Een paar afgevaardigden stellen vragen bij de campagne tegen westerse waarden en voor hernieuwde ideologische opvoeding in het onderwijs en de media.
People’s Daily, BBC, South China Morning Post (SCMP)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *