Nationaal Volkscongres, opmaat tot een later congres

Het Nationaal Volkscongres 2017 eindigt vandaag, 15 maart. Verslagen en beleidsvoornemens zijn goedgekeurd. De premier en enkele ministers stonden de pers te woord. De sfeer is er een van vertrouwen, maar het hoogtepunt van dit politieke jaar zal in de herfst liggen: dan is er het partijcongres van de CPC.

Nationaal VolkscongresOp deze laatste dag is er gestemd over 11 belangrijke politieke documenten. Zhang Dejiang, de leider van het Nationaal Volkscongres en een topman van de CPC, zat de vergaderingen en de slotzitting voor.

Besluiten

Een grote meerderheid van volksvertegenwoordigers accepteerde verslagen over het afgelopen werkjaar van de regering, het parlement en justitie. Beleidsvoornemens, sociale en economische plannen, budgets en recent aangenomen wetten kregen hun goedkeuring. Ze namen besluiten over de kandidaatstelling en de verkiezingen van het nieuwe Nationaal Volkscongres voor het hele land en voor de speciale administratieve regio’s Hongkong en Macao. Verder is het ontslag van Xu Xianming uit het bestuur van het parlement aanvaard. Xu is benoemd tot ondervoorzitter van het Openbaar Ministerie en de wet verbiedt de gelijktijdige uitoefening van een leidende functie in het parlement en bij justitie of in de regering.

Bepalingen van het Burgerlijk Wetboek

Veel aandacht in de officiële media ging naar het werk aan het Burgerlijk Wetboek. De Algemene Bepalingen van dat Wetboek zijn vandaag aangenomen. Vanaf 2020 zal die complete regelgeving voor de onderlinge verhoudingen tussen personen van kracht worden. De Algemene Bepalingen gelden dit jaar vanaf 1 oktober al. Intussen werken wetgevers en juristen verder aan de vijf wetboeken zelf. Ze behandelen het eigendomsrecht, contracten, aansprakelijkheid, huwelijks- en erfenisrecht.

Lange mars

Vanaf 1954 zijn er pogingen ondernomen om een burgerlijk wetboek op te stellen, die een voor een gestrand zijn tijdens perioden van politieke beroering. Uiteindelijk kwam er een tekst in 1986 die nu dringend aan aanpassing toe is. De tijden zijn veranderd en de Chinese maatschappij is in volle transitie. Milieubescherming, veranderde inzichten over persoonlijke informatie, online activa en intellectueel eigendom moeten in het nieuwe wetboek voorkomen. Economische collectieven en dorpscomités wordt rechtspersoonlijkheid verleend, zodat ze contracten kunnen afsluiten en hun leden beter beschermen. Meer dan 70.000 reacties zijn er binnengekomen op online en ander peilingen over het ontwerp. In 2016 is het drie keer besproken door de tweemaandelijkse zittingen van het Permanent Comité van het Nationaal Volkscongres. Tijdens deze Algemene Vergadering is er nog een bepaling toegevoegd over het respect voor de nagedachtenis van helden en martelaren.

Xi en Li

Nationaal Volkscongres

Xi met de afgevaardigden van Xinjiang


Ook tijdens deze zitting kon je niet naast de inspanningen kijken om politici, waarnemers en burgers te verenigen achter het Centraal Comité en Xi Jinping. Van de partijleider en president vielen er inderdaad opmerkelijke tussenkomsten te noteren. Over hoe de staatsbedrijven de rustbelt van Liaoning moeten opruimen en vervangen door een nieuwe economie met toekomst. Over Xinjiang en over de innovatie in het leger.
Het kwam echter Li Keqiang als regeringsleider toe om een persconferentie te geven na afloop van de wetgevende vergaderingen.

Wat Li heeft gezegd over het binnenland

De doelstelling van 6,5% groei is beslist geen zwaktebod, gezien de enorme omvang die de Chinese economie al heeft. Er zijn genoeg redenen om een punt te zetten achter de eindeloze reeks van pessimistische voorspellingen. China blijft zich ontwikkelen en heeft vele troeven voor een goede toekomst. De overheidsadministratie zal door middel van internet het leven voor de burgers vergemakkelijken. De regering steunt ondernemers en vernieuwers van ganser harte.

En over het buitenland

Een respectvolle samenwerking tussen de VS en China is volgens Li Keqiang in beider belang. Diplomaten bereiden een spoedige ontmoeting tussen de Amerikaanse en Chinese leiders voor. China wil in de regio Azië-Pacific geen enkel land onder druk zetten om te kiezen. Economische samenwerking en kansen voor de landen van ASEAN is de boodschap, niet de terugkeer naar de mentaliteit van de Koude Oorlog. China zal zijn regionale invloed niet overschrijden. Het zal geen handelsovereenkomsten nastreven die boven zijn macht gaan. China wil geen ‘chaos aan de voordeur’. Het blijft een voorstander van atoomontwapening van het Koreaanse schiereiland. Beijing houdt zich aan VN-resoluties inzake Korea en streeft naar onderhandelingen, niet naar conflict.
Dit was een greep uit de reeks van Li’s uitspraken, waarop we terugkomen.
video van de persconferentie http://news.xinhuanet.com/english/video/2017-03/15/c_136131022.htm
People’s Daily, Xinhua, China Global Impact, South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *