Huisuitzetting interne migranten leidt tot protest in Beijing (update)

In Beijing is er verontwaardiging en openlijk protest over de huisuitzetting van interne migranten in het kader van een campagne voor veilige gebouwen. De stad ontkent dat de campagne tegen migranten zou gericht zijn.

Volgen de Guardian hebben meer dan 100 intellectuelen een ‘meedogenloze’ campagne  ‘om duizenden interne migranten uit Beijing weg te jagen’ veroordeeld. De officiële krant Global Times erkent dat er grote verontwaardiging is, zonder details te geven.
Stadsambtenaren hebben een campagne van 40 dagen gelanceerd tegen ‘illegale gebouwen’. Dit gebeurt naar aanleiding van een brand in een industriedorp van het district Daxing in Beijing op 18 november, waarbij 19 mensen omkwamen. De slachtoffers waren migranten die woonden in kamers boven een ondergronds koelhuis. Veel migranten leven in gebouwen die jaren geleden illegaal opgetrokken werden en onveilig zijn. Ze worden nu uit hun woning gezet. Het gaat vaak om industriële gebouwen die gedeeltelijk tot verblijf voor de migranten-arbeiders omgebouwd zijn of om residentiële gebouwen waarin te veel mensen wonen.

Protest

Een honderdtal intellectuelen heeft in een open brief die op de sociale media circuleert de uitwijzingen van interne migranten een ‘ernstige aanslag op de mensenrechten’ genoemd. Volgens de brief worden er geen correcte procedures gevolgd en gebeuren de uitdrijvingen te snel.
‘Geen enkele beschaafde rechtsstaat kan dit soort toestanden aanvaarden, we moeten ze duidelijk veroordelen en ons ertegen verzetten’ staat in de brief. Foto’s op de sociale media tonen kledij en andere persoonlijke spullen op straat van bewoners die moesten vertrekken. Controleurs verzegelen gebouwen en sluiten water en elektriciteit af. Volgens The Guardian kregen de bewoners soms slechts enkele minuten om te vertrekken, Caixin spreekt van enkele uren en Global Times van dagen .
Zondag 10 december hebben in een dorp aan de rand van de hoofdstad enkele honderden migranten geprotesteerd voor het gemeentehuis. Ze droegen een spandoek met de slogan ‘Gewelddadige huisuitzettingen zijn een aanslag op de mensenrechten’. Toen de politie kwam zijn de betogers uiteen gegaan. Nieuws over de actie is verspreid via de sociale media.

Niet tegen migranten?

De overheid in Beijing ontkent dat het gaat om een campagne om migranten weg te krijgen. De focus ligt wel degelijk op de veiligheid van de gebouwen. Een ambtenaar van de dienst veiligheid op het werk noemde het onredelijk te stellen dat de stad met deze campagne de bevolking met de laagste inkomens wil verwijderen.
Bij de brand werden 200 families uit het brandende complex verwijderd en nog eens 300 uit het aanliggend pand. Na de brand begon de grondige veiligheidsinspectie van de gebouwen in het Daxing district. De campagne voor afbraak was eigenlijk al begonnen voor de fatale brand. De twee betrokken panden zouden binnenkort afgebroken worden in het kader van het verwijderen van laagtechnologische bedrijfjes uit de stad. De brand heeft de campagne voor de hele wijk versneld en spoort ook inspecteurs elders in de stad aan om de veiligheid strenger te controleren, vooral in dorpen op de grens tussen stadskern en platteland. Onveilige bedrijven, winkels, markten en woningen worden onmiddellijk gesloten in afwachting van afbraak. Hoeveel migranten al getroffen zijn is niet duidelijk.

Opvang

Bewoners zochten in alle haast naar een nieuwe woonplaats; sommigen vertrokken ook naar huis. Van verschillende kanten werd hulp verleend: hotels, vastgoedmaatschappijen, NGO’s, kerken en restaurants boden gratis overnachting, vervoer of banen. De media maken geen melding van officiële hulp voor de opvang van de migranten.
Beijing telt 8 miljoen interne migranten. Volgens de Guardian heeft de stad Beijing een plan om in twee jaar tijd de bevolking van de drukke centrumwijken met 15% te verminderen. Het gaat dan om ongeveer 2 miljoen mensen. Men wil ook 40 miljoen m² illegale gebouwen afbreken.
Deze zomer was er al enige beroering toen de overheid van Beijing een aantal privéscholen voor migrantenkinderen liet sluiten. Meestal waren ze niet correct vergund maar enkelen hadden al jaren een vergunning en die moesten ook dicht. Ook toen werd een band gelegd met plannen om de bevolking van Beijing te laten dalen.

Officiële planning

Beijing is een grootstad met een verkeersinfarct, onbetaalbare woningprijzen en verstikkende pieken van smog, plus een chronisch watertekort. De stadsoverheid wil dat oplossen met het plan 2016-2035.

De totale bevolking, nu 21,7 miljoen (inclusief interne migranten), mag stijgen tot maximum 23 miljoen. Men verwacht dat aantal al in 2020 te bereiken. De totale bevolking van de regio Beijing zal dus nog licht groeien, maar de bevolking van de eigenlijke stad moet naar beneden.

De ruimte voor commercieel vastgoed moet dalen van 2.921 km² in 2015 naar 2.760 km² in 2035. Tegen 2035 moet 75% van de ruimte in de regio Beijing groene zone zijn ( bergen, bossen, rivieren en meren, drasland).

In het eigenlijke stadscentrum zullen vooral de twee districten Dongcheng (Oost-Beijing) en Xicheng (West-Beijing) verder alle functies die niet met de hoofdstad samen hangen, afbouwen. Daar streeft men naar minder bewoners, minder gebouwen, minder bedrijven en minder toerisme.

Een voorbeeld zijn de 300 groothandelsmarkten die in 2015-6 naar buiten de stad verhuisd zijn. Dit jaar komen er nog 120 bij, plus 38 pakhuizen. Een ander voorbeeld is de beperking op de bouw van torengebouwen hoger dan 100 meter. Grote ziekenhuizen worden aangespoord om hun diensten te verhuizen naar de voorsteden. Universiteiten mogen op hun huidige locatie niet uitbreiden. Fabrieken worden overgeplaatst. Nabij de luchthaven wordt momenteel het volledig dorp Hou Wei Gou afgebroken om het oorspronkelijke drasland te herstellen.

Bronnen: Global Times, Guardian, Caixin.

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “Huisuitzetting interne migranten leidt tot protest in Beijing (update)

  1. Dus als mensen zonder enige huurcontract worden uitgezet in NL is dat normaal, maar in China is dat een mensenrechtenschending. Weet je wat een mensenrechtenschending is? Dat je een onveilig huis verhuurt aan derden (onderverhuren) zonder enige wettige bescherming aan de huurder. Met uitbuiting ervan. Een huis zonder gas, water en elektriciteit verhuren is illegaal in NL en China. Dat eindelijk de overheid wat doet aan de uitbuiting is een vorm van mensenrechtenschending? Een gebouw erbij zetten zonder bouwvergunning is ook illegaal. Ik kan mij wel erbij voorstellen dat een paar kunstenaars een bohemien levensstijl willen in Beijing. Maar niet ten koste van anderen.

  2. @hahaha: De uitzettingen op zich zijn allicht te verklaren. Maar het gaat erom dat men de mensen slechts enkele uren of dagen geeft om op te hoepelen. Dat ruikt toch erg naar wegpesten.

  3. Waar de regering het volle recht op heeft. Sinds geen van deze mensen het huurcontract heeft. Dat de regering erg bang is na een ramp is begrijpelijk. Als er een ramp uitbreekt krijgen de regering altijd de schuld. Mensen willen altijd dat de regering snel een oplossing geeft. Ze zijn gewoon bang dat na nog zo’n ramp mensen op straat zouden gaan om onterecht te protesteren. Chinese bevolking geeft altijd de schuld aan de overheid nooit aan zichzelf en soms met gewelddadigheid.

  4. Wacht ik was 1 bevolkingsgroep van migranten vergeten in Beijing. In oude China was het zo: als je wat klachten had met je lokale overheid, kon je altijd naar het hoofdstad komen om een petitie in te voeren en klacht in te dienen bij de keizer. Zelfs 100 jaar na de val van de laatste keizer gaat deze oude traditie door. Er zijn in Beijing wat migranten die naar hoofdstad zijn verhuisd om gerechtigheid te zoeken. Ze weten niet dat deze oude vorm niet meer werkt. Soms blijven ze zelfs na 10 jaar. Of deze groep een geselecteerde doelwit is geworden bij deze inval? Maar deze groep kan moeilijk terug keren naar hun oude dorp waar hij een geschil heeft met hun lokale overheid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *