Ingekort bezoek NZ premier Ardern aan Beijing

Het door de dramatische schietpartij in Christchurch ingekort bezoek van de Nieuw Zeelandse premier Ardern aan China vindt vandaag plaats. Premier Jacinda Ardern wil de schade die door de Huawei affaire aangericht werd, proberen te herstellen. Minister Parker zal volgende maand de rest van haar economisch programma afwerken.

Nieuw Zeelands premier Jacinda Ardern ging een eerste bezoek aan China maken sinds ze in 2017 aan de macht kwam. Door de schietpartij in de moskee te Christchurch op 15 maart heeft ze haar bezoek aan drie steden teruggebracht van drie tot twee dagen. De bedoeling is de plooien weer glad te strijken na de Huawei affaire want hetGovernment Security Communications Bureau (GCSB) had operator Sprint gewaarschuwd om niet met Huawei in zee te gaan voor de ontplooiing van 5G.

Handel

China is echter de belangrijkste handelspartner van Nieuw Zeeland: de bilaterale handel bedroeg vorig jaar 18,4 miljard dollar. Het land was ook het eerste land dat met Beijing een voorakkoord sloot over de zijderoutes. Oorspronkelijk lag de nadruk van haar bezoek op de economische banden want de twee landen zijn tamelijk complementair: Nieuw Zeeland voert land- en bosbouwproducten uit. Nu zal dit economisch deel van haar reis volgende maand door minister Parker van Handel afgewerkt worden. Hij komt dan deelnemen aan het tweede grote Internationaal Forum over de Nieuwe Zijderoutes waar staatshoofden en regeringsleiders uit een 40-tal landen aan deel zullen nemen.

Besprekingen

Op de agenda van Ardern staat vandaag het probleem van 5G en de cyberveiligheid, een update van het vrijhandelsakkoord tussen beide landen en Ardern wil ook de behandeling van de Oeigoeren in Xinjiang ter sprake brengen. Voorts zal gesproken worden over de strijd tegen de klimaatwissel en voor het beschermen en bevorderen van een op regels gebaseerd internationaal handelssysteem. Ardern zal ook de nieuwe ambassade van haar land in Beijing openen.
Wellicht zal pas volgende maand tijdens het bezoek van Parker duidelijk worden welke nieuwe concrete stappen tussen beide landen te verwachten zijn.

Toerisme

Te Wellington werd uitgerekend gisteren in het Nationaal Museum Te Papa Tongawera het China-New Zealand Year of Tourism geopend. Vorig jaar werden wederzijds 600.000 bezoeken uitgewisseld tussen de twee landen en China blijft de tweede grootste buitenlandse toeristische markt voor Nieuw Zeeland. In 2018 nam het aantal Chinese toeristen toe met 8,8%. Ze spenderen per hoofd ook het meest.

SCMP, Global Times, newshub.co.nz, xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Ingekort bezoek NZ premier Ardern aan Beijing

  1. hahaha
    31 maart 2019 at 11:21

    Ze moet wat meer doen aan extremisten in haar eigen land. Voor 9-11 waren de Chinezen het doelwit van blanke extremisten. Nu hebben ze 2 extremisten in haar land. Chinezen kunnen weer het doelwit worden in detoekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar