Invoer Amerikaanse auto’s en onderdelen nog steeds niet extra belast, ‘gebaar van goede wil’ Beijing.

Amerikaanse auto's
foto VCG Amerikaanse auto in Shanghai

China zal een opschorting voortzetten van extra belastingen op invoer uit de Verenigde Staten.

Bijkomende heffingen van 25% waren van toepassing op 144 Amerikaanse auto’s en auto-onderdelen. Op nog eens 67 andere Amerikaanse onderdelen was een extra toltarief van 5% gepland. Die zwaardere invoertarieven waren het Chinese antwoord in juli op de miljardenheffingen van de regering Trump gericht tegen de import uit China.

‘Wapenstilstand’

Toen de presidenten van beide landen in december een ‘wapenstilstand’ in de handelsoorlog overeenkwamen, besloot Beijing de extra heffingen voor drie maanden uit te stellen, van 1 januari tot 1 april. Dat uitstel is nu verlengd. China houdt wel vast aan een toltarief van 15% op alle invoer van buitenlandse auto’s. Volgens officiële bronnen, de commissie Douanetarieven van de Staatsraad en de staatsmedia, is de tweede opschorting, waartoe gisteren werd besloten, een gebaar van goede wil.

Sfeer

Daarmee zou Beijing volgens waarnemers eerdere Amerikaanse uitspraken bevestigen dat er bij de onderhandelingen over het handelsconflict resultaten kunnen worden verwacht. Het Chinese kabinet, de Staatsraad sprak van ‘het verder creëren van een goede sfeer bij het voortgezette handelsoverleg tussen de beide partijen’. Het is ook een positieve reactie op een Amerikaanse beslissing om zelf verhogingen van invoerbelastingen uit te stellen. Dat is een verwijzing naar het besluit om de volgende golf van Amerikaanse invoerheffingen, gepland voor 2 maart, voorlopig tegen te houden.

Resultaten?

Deze week begint een nieuwe ronde van besprekingen tussen de Amerikaanse en Chinese vertegenwoordigers van de respectievelijke ministeries en economieën. Beijing dringt er verder op aan om het overlegproces te versnellen. Vorige week waren minister van Financiën Steven Mnuchin en verantwoordelijke voor Handel Robert Lighthizer in China. Mnuchin had het daarna over ‘constructieve gesprekken’. Deze week krijgt Washington de Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He op bezoek.

Bronnen: Japan Times, Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “Invoer Amerikaanse auto’s en onderdelen nog steeds niet extra belast, ‘gebaar van goede wil’ Beijing.

  1. hahaha
    1 april 2019 at 12:35

    Ook geen sancties op Koreaanse en Japanese auto’s. Want niemand wou dat op hun auto wordt gekrast tijdens het protest. Dus het Chinese volk koopt auto van VS. De sanctie van het volk is erger dan van de overheid. Wel santie op k-pop tijdens het THAAD incident want de auto’s worden gemaakt in China en onder de 30 kunnen ze geen auto kopen. Als bet erger wordt kopen burgers geen VS auto.

  2. hahaha
    17 april 2019 at 19:12

    Chinese burgers zouden misschien ook geen Duitse auto kopen zoals Volkswagen. Want Oeigoerse lobbyisten willen hulp van westerse media en politici. Ze willen dat Volkswagen stopt met zaken te doen met China vanwege geruchten dat het gemaakt wordt in ‘concentratiekampen’ in Xinjiang . Als Volkswagen hierop ingaat zouden Chinezen waarschijnlijk ook geen Duitse auto’s meer kopen. Misschien worden hierdoor de Chinese merken alleen maar sterker in China.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar