Innovatie twee keer zo snel in Chinese als in Amerikaanse bedrijven

Bedrijfsuitgaven aan innovatie en technologie groeiden de voorbije twee jaar dubbel zo snel in China in vergelijking met de VS en een rapport van Morgan Stanley verwacht dat dit ook dit jaar het geval blijft. McKinsey ziet eveneens dezelfde trend en vooral in cloud computing investeringen.

Volgens de studie van Morgan Stanley zullen de IT-uitgaven door Chinese bedrijven dit jaar met 11% stijgen en dat is het dubbele van de 5 % stijging die bij de VS-bedrijven verwacht wordt. De studie ondervroeg 126 IT-officers in China en ook een aantal in de VS. Vorig jaar spendeerden de Chinese bedrijven 10,2 % meer aan IT terwijl de toename 4,4% bedroeg in de VS. Vooral cloud- en customer relationship management (CRM) software groeiden snel. Vooraleer we verder gaan over cloudcomputing even duidelijk stellen dat onder openbare cloud toepassingen applicaties worden verstaan die naar alle bedrijven dezelfde zijn. Privé cloud toepassingen zijn echter cloud toepassingen die op maat gesneden zijn van de bedrijven in kwestie.
De groep analisten noemen AliCloud en Tencent leiders in openbare cloud terwijl bij de buitenlandse spelers IBM de concurrentie in de schaduw laat. IBM ligt door het partnerschap met Wanda voor op Amazon Web Services (AWS) en Azure (Microsoft). De studie van Morgan Stanley toont ook aan dat Huawei dat achterna hinkt in de openbare cloud de concurrenten de loef afsteekt in de privé cloud. Bij de bedrijven die de privé cloud gebruiken, gebeurt dit voor 34 % van de werkdruk en dit zou tegen 2020 gaan stijgen tot 53%. Bij de publieke cloud bedragen de cijfers nu 20% en 29% in 2020. Toch ligt de toepassing van de cloud in China nog lager dan in de VS waar het cijfer nu 34% bedraagt en tegen 2020 59% verwacht wordt. Momenteel bedraagt de Chinese markt voor de openbare cloud 2,4 miljard dollar en dit zou in 2020 3,8 miljard dollar gaan bedragen.
Ook McKinsey heeft het gevoel dat de Chinese bedrijven tijdens de laatste jaren snel de investering in IT hebben opgetrokken. De bedrijven die nog op een traditionele manier werken, riskeren achterop te geraken. De winstmarges van traditionele server producenten (Lenovo, Inspur) gingen er op achteruit, maar de verandering valt voordelig uit voor chipproducenten. Analist Robert Lin schreef in juni dat AliCloud beschikt over 500.000 betalende klanten waarbij ook de top 35 eenhoorn starters. In 2020 zou de omzet van AliCloud ongeveer rond het 8 miljard dollar schommelen wat Amazon Web Services vorig jaar al bereikte, zij het na tien jaar bestaan.
BronSCMP

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.