Intellectueel eigendomsrecht beter beschermd door gerecht

De geplande uitbouw van een rechtsstaat leidt tot een doorbraak in de bescherming van het intellectueel eigendomsrecht. Er komen gespecialiseerde rechtbanken.

indexDeze maand opent in Beijing een speciale rechtbank om zaken betreffende intellectueel eigendomsrecht – zeg maar kopiëren- te behandelen. Dit is bekend gemaakt door het Chinese Opperste Gerechtshof. Twee gelijkaardige rechtbanken komen er tegen het einde van dit jaar, in Guangzhou (Kanton) en in Shanghai. Het voorstel van het Opperste Gerechtshof is in augustus door de bevoegde parlementscommissie goedgekeurd. China hoopt op die manier inbreuken op het intellectuele eigendomsrecht sneller en beter te bestraffen.
De nieuwe rechtbanken gaan zich toeleggen op burgerlijke en administratieve klachten betreffende octrooien, nieuwe plantensoorten, ontwerpen van geïntegreerde schakelingen en technologische kennis. Computer software is in extremis nog aan het lijstje toegevoegd, omdat de bestaande rechtbanken ook daarvoor de nodige technische ondersteuning missen. Beijing gaat zich specialiseren in administratieve zaken, Shanghai en Guangzhou in burgerlijke zaken.
De gewone rechtbanken in China zijn plaatsgebonden, en behandelen zaken in één stad. De nieuwe rechtbanken zullen grotere gebieden bestrijken: zo zal de rechtbank van Guangzhou de hele provincie Guangdong aanpakken. De speciale rechtbanken voor intellectuele eigendomsrechten dienen ook als pilotproject voor andere aangekondigde rechterlijke hervormingen, zoals het aanduiden en bevorderen van rechters, het gerechtelijk onderzoek en de rechtbankprocedures.
De tijd dat men in China alles en nog wat kon kopiëren is lang voorbij. Gewone Chinese rechtbanken behandelden vorig jaar 110.000 klachten betreffende intellectuele eigendomsrechten en het aantal blijft stijgen. Toch klagen vooral buitenlandse firma’s nog over de moeilijkheid om effectief te vervolgen en over een zeker vooroordeel bij de lokale rechtbanken ten voordele van de plaatselijke bedrijven. De gespecialiseerde rechtbanken zullen normaal deze bezwaren opvangen.
Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *