iTrends: Naar de ontwikkeling van fotonische chips

China slaat resoluut de weg in van lichtchips die performanter zijn dan de elektronische. Omdat vorming van chip talent een flessenhals is, zullen meer chip beroepskrachten worden opgeleid. SK Hynix zit door de VS boycot in een moeilijk parket met de modernisering van haar fabriek te Wuxi. Naar verluidt zou een Chinese groep het chipbedrijf Elmos in Dortmund mogen overnemen. AMEC beweert in de werking geen weerslag te ondervinden van het feit dat VS burgers niet meer mogen meewerken.

Foto HiSilicon Optoelectronics Disclaimer

In 2023 zal de eerste Chinese productielijn voor fotonische of lichtchips klaar zijn. Fotonische chips gebruiken fotonen (of lichtdeeltjes) in tegenstelling tot elektronen die worden gebruikt door elektronische geïntegreerde schakelingen. Vergeleken met elektronische chips bieden lichtchips hogere snelheden en een lager stroomverbruik. De rekensnelheid en transmissiesnelheid zijn 1.000 keer die van elektronische chips. De productielijn zal gebouwd worden door Sintone.  Deze chips kunnen gebruikt voor communicatie, datacenters, medische tests maar niet om te rekenen vooralsnog. Naar verluidt zijn de benodigde instrumenten minder gesofistikeerd dan de geavanceerde EUV lithografie machines en kunnen grondstoffen gebruikt worden die in China aanwezig zijn. Vermits zo’n chips wereldwijd nergens op grote schaal worden vervaardigd wil de nieuwe faciliteit tonen dat China vooraan staat in de technologie. Ook Huawei bewandelt de piste van fotonische chips die het exportverbod van EUV machines overbodig kunnen maken. Caliopa uit Zwijnaarde doet daarvoor onderzoek & ontwikkeling.

Opleiding talent

*Het Shenzhen toplab Shenzhen International Quantum Academy zet met het Integrated Circuits and Electronics Centre een centrum op dat focust op chipontwerp, de ontwikkeling van radiofrequentie- en microgolfapparatuur en andere die cruciaal zijn bij de vooruitgang van kwantumcomputertechnologieën. Vooruitgang maken in belangrijke componenten wordt een topprioriteit. Nadat de VS de Chinese chipontwikkeling wil dwarsbomen, wordt een gelijkaardige boycot verwacht tegen kwantum computing en artificiële intelligentie.

*Te Shanghai heeft het stadsbestuur, de universiteit en de stedelijke Integrated Circuit Industry Association in de speciale zone te Lingang een nieuwe campus gelanceerd om talent op te leiden voor de binnenlandse chipsector. Het is de derde dergelijke campus na één in het district Jiading en één in het Zhangjiang Hi-Tech Park. Het gebrek aan opgeleid talent dreigt een flessenhals te worden voor de chips. Shanghai telt 40% van de Chinese beroepskrachten in de sector.

SK Hynix zit gewrongen

SK Hynix top marketing verantwoordelijke Kevin Noh heeft zijn mond voorbij gepraat door te beweren dat indien SK Hynix van de VS geen toelating krijgt om zijn Wuxi fabriek te moderniseren het deze vestiging zou verkopen. Ondervraagd door de SCMP antwoordt SKHynix nooit plannen gehad te hebben om de werking te Wuxi te beëindigen. ‘Alles zal worden gedaan om de werking verder te zetten’, heet het nog. Zoals we eerder meldden heeft het Zuid Koreaanse SKHynix één jaar uitstel gekregen vooraleer het zich aan de VS chipboycot zou moeten confirmeren. De vestiging staat in voor ongeveer de helft van de DRAM-chipoutput van SK Hynix en ongeveer 15 procent van de wereldproductie. De Wuxi-fabriek is momenteel het grootste buitenlandse investeringsproject in Jiangsu met $20 miljard investeringen over 15 jaar gespreid. De K3 resultaten van SK Hynix die deze week bekend werden, liggen 20% lager dan het vorige kwartaal en in 2023 wil het bedrijf de investeringen met de helft verminderen.

Overname Elmos in Dortmund?

Volgens het Handelsblatt  is de Duitse regering van plan om toe te laten dat chipproducent Elmos uit Dortmund wordt overgenomen door het Zweedse  Silex dat volledig in handen is van het Chinese Sai Microelectronics. De Duitse Inlichtingendienst (BND) heeft een negatief advies geleverd en een beslissing wordt binnen een paar weken verwacht. Elmos is een kleiner bedrijf dat chips vervaardigt voor auto’s. De Duitse regering zegt dat de door Elmos technologie oud is.

AMEC werkt normaal

Advanced Micro-Fabrication Equipment (AMEC) dat in 2004 door VS wetenschapper Gerald Yin Zhiyao werd gesticht laat op WeChat weten dat onderzoek en ontwikkeling, productie, operaties, marketing en verkoop allemaal normaal verlopen en dat AMEC snelle, stabiele, gezonde en veilige ontwikkeling blijft handhaven. Het is daarmee het eerste bedrijf dat reageert op de VS richtlijn dat VS burgers niet meer aan Chinese chipontwikkeling mogen meewerken. Ze waren op voorhand niet verwittigd. Tientallen chip bedrijven in China werken met VS medewerkers zoals AmLogic, 3Peak, Starpower Semiconductor, ACM Research en Halo Microelectronics

Militaire chips minder betrokken

Als verrechtvaardiging van de Amerikaanse chipboycot van Chinese bedrijven argumenteert het VS ministerie ‘dat de gevoelige technologie zou kunnen gebruikt worden voor militaire toepassingen’.  ‘De chips die echter gebruikt worden voor defensie doeleinden behoren niet tot de geavanceerde die de VS wraakt’, aldus Macao defensie commentator Antony Wong Tong. Zelfs het laatste Lockheed Martin F-35 gevechtsvliegtuig werkt met chips die even snel zijn als een Intel gebruikers processor uit 2004. Omdat China eerder getroffen werd door een wapenexport is het land zelfvoorzienend geworden in het vervaardigen van chips voor militair materieel en ruimtemissies.  De VS restricties  zullen China’s 2000 grond-tot-schip en grond-tot-grond raketten er niet van weerhouden om zich te richten op Amerikaanse vliegdekschepen of luchtbases in Guam en Okinawa en ze zullen niet voorkomen dat de meer dan 1.000 Chinese onderscheppers zich op richten op langeafstands-lucht-luchtraketten van vliegtuigen vindt Asia Times.

Bronnen: Global Times, SCMP, Technode

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *