AIIB: ‘Strijd tegen klimaatwissel wordt prioritair’

De Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) gaat in de toekomst de financiering van de strijd tegen de klimaatwissel opdrijven tot boven de helft van de investeringen. De bank is ook van plan om in Abu Dhabi (VAR) een eerste (voorlopige) buitenlandse hub te openen.

AIIB voorzitter Jin Liqun Foto:AIIB Disclaimer

De Asian Infrastructure Bank werd in 2015/2016 door China gelanceerd ter financiering van infrastructuurprojecten vooral in Azië. Gestart met 57 stichtende leden telt de bank er nu 105 waarbij ook India, het VK, Frankrijk, Australië en Zuid-Korea. De bank heeft een portefeuille ontwikkeld van 191 projecten in 33 landen-leden met een totale financiering van $ 36 miljard. Voorzitter Jin Liqun voelt zich gesterkt door het 20ste congres van de CPC dat verder de weg opgaat van het multilateralisme.  ‘In een tijd waarin de wereld meer verdeeld raakt, is het voor ons absoluut noodzakelijk om multilaterale samenwerking te bevorderen en bij te dragen aan mondiaal bestuur door middel van gezamenlijke inspanningen met de internationale gemeenschap’, verklaarde hij.


Klimaat

Omdat vele leden uit de ontwikkelingslanden het klimaatakkoord van Parijs willen uitvoeren, werken ze graag met de bank samen in de richting van de overgang naar een nul uitstoot.  Daarom wil de bank haar middelen in de strijd tegen de klimaatwissel opvoeren. In 2020 maakten deze 41% uit van de financiering, vorig jaar steeg dat tot 48% en tegen 2025 moet dit boven de helft zijn. De komende drie jaren zal de investering boven $ 10 miljard jaarlijks liggen, belooft voorzitter Jin. Terwijl in het verleden maar een kwart van de financiering naar de privésector ging, zal dit percentage in de toekomst worden opgetrokken tot de helft.

Landen

Foto AIIB Disclaimer

De bank heeft de werking in Rusland en Wit-Rusland bevroren hoewel Rusland de derde grootste aandeelhouder is. Aziatische operaties zullen het leeuwendeel van de kredietverlening van de bank blijven uitmaken, maar de kredietverlening aan projecten in Afrika, Latijns-Amerika en elders zou progressief toenemen, aldus Jin. De niet-regionale kredietverlening is immers geplafonneerd op 15 procent van het totaal.  

De AIIB plant voorlopig een eerste buitenlandse hub te openen in Abu Dhabi. Na het trekken van de lessen uit de eerste hub zullen nog andere volgen. De ratio van niet terugbetaalde leningen is bijna nul. Dit staat volgens de Financial Times in schril contrast tot de stijgende schulden van het ‘Belt and Road Initiative’ (BRI) . Volgens berekeningen van de Rhodium groep moest in 2020 en 2021 voor $52 miljard leningen door Chinese instellingen opnieuw onderhandeld worden en dat is het drievoudige van de $16 miljard de twee jaren voordien. China ontkent echter dat wat het BRI aangaat er sprake is van een schulden val en beklemtoont al voor $ 1000 miljard geïnvesteerd te hebben in 3000 projecten uit 150 landen.

Bronnen: China Daily, FT, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *