Kan Baoding Beijing ontlasten?

Hoewel officieel ontkend wordt dat de stad Baoding aangewezen werd als “hulphoofdstad” die Beijing zou moeten ontlasten, toch is het een feit dat er een officieel voornemen bestaat om de ontwikkeling van Beijing, Tianjin en de provincie Hebei beter op elkaar af te stemmen en daarin vervult Baoding een centrale rol.

bohaihubEind februari riep president Xi Jinping bij een bezoek op een gemeenschappelijk plan uit te werken voor de regio van de Bohai-baai die administratief bestaat uit de twee municipaliteiten Beijing en Tianjin plus de provincie Hebei. Feit is dat de luchtvervuiling zich niets aantrekt van de administratieve grenzen. Bovendien geraakt Beijing stilaan aan zijn plafond: elk jaar komen er 600.000 personen bij. Beijing telt nu 21 miljoen personen en Tianjin 14 miljoen. De hoofdstad nam in 2005 een tienjarenplan aan voor zijn ruimtelijke ordening en dit loopt ten einde dit jaar.
Ambtenaren uit de 3 gebieden werken nu aan een gemeenschappelijk ontwikkelingsplan dat de gehele regio ten goede moet komen, zo meldt de Beijing Morning Post. Volgens dit plan zou Beijing minder belangrijke activiteiten en ook bevolking naar de omgeving afleiden, zo onthulde directeur Huang Yan van Beijing Municipal Commission of Urban Planning op Radio Beijing. Het gaat over deze nijverheden die niet bijdragen tot de positie van Beijing als politiek-, internationaal  communicatie- en technologisch innovatiecentrum.
De planners deelden het gebied in volgens 3 types steden: municipaliteiten, grote en kleine steden waarbij de functies van deze steden elkaar moeten aanvullen. Huang verwacht dat het nieuw plan de lucht, water –en transportproblemen in de megasteden Beijing en Tianjin zal verlichten. Huang stelt ook voor dat bevolking aangetrokken wordt naar de steden in de omgeving door bijvoorbeeld meer gezondheidsdiensten en door het ontwikkelen van het openbaar vervoer. Het blad Caijing rapporteerde dat Beijing, Tianjin en Hebei een akkoord hadden bereikt om Baoding aan te wijzen als vice-hoofdstad. Dit werd weliswaar ontkend door de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie, de hoofdplaninstantie.

Hebei

Feit is dat de omliggende provincie Hebei binnen haar grenzen een verstedelijking wil promoten waarbij bohairegsommige agentschappen, instellingen en nijverheden overkomen uit de hoofdstad. In een officiële mededeling roept Hebei Beijing en Tianjin op tot een gemeenschappelijke ontwikkeling die daarbij de aardrijkskundige troeven van Baoding uitspeelt om de hoofdstad te ontlasten. Volgens Xinhua ligt het document van het provinciaal bestuur en provinciale afdeling van de communistische partij nu voor om feedback te vragen.
Baoding ligt op 140 km van Beijing – 40 minuten met de SST- en halfweg tussen de nationale en provinciale hoofdstad Shijiazhuang. De stad is 3000 jaar oud, 20.000 km2 groot en telt 10 miljoen bewoners waarvan 1 miljoen in de verstedelijkte agglomeratie. Baoding wil maar wat graag een nieuwe zone opzetten om sommige van Beijings universiteiten, O&O-instituten of andere diensten te onthalen. Kopers zouden gedurende 5 jaar geen belastingen moeten betalen. Baoding is gespecialiseerd in groene energie en auto’s. Volgens het plan zal Baoding een hightech centrum bouwen, moderne industrie en high end uitrustingsgoederen.
Het is afwachten hoe de reacties op het plan ook van buiten de provincie uitvallen, maar de stad beschikt ongetwijfeld over sterke troeven naast de centrale ligging. Bij het bekend maken van het nieuws schoten de lokale huisprijzen echter met 10 % de hoogte in. Naast de ontwikkeling van Baoding suggereert het plan ook de uitbouw van Langfang, een middelgrote stad tussen Beijing en Tianjin: Langfang zou zich specialiseren in de ontwikkeling van diensten en technologische nijverheid. Baoding en Langfang wedijveren beiden om de verhuis te krijgen van een groothandelsmarkt die zich naast de zoo van Beijing bevindt.
SCMP, China Daily
Lees ook ons dossier over de Bohaibaai-regio

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *