Kanton handelsbeurs weer genormaliseerd

De 133-ste China Import and Export Fair start vandaag en duurt tot 5 mei. Na drie jaar is het terug een volledige offline beurs zoals voorheen, zij het ook met een online aanwezigheid.  35.000 exposanten uit 226 landen stellen ten toon op 1,5 miljoen m²  De oppervlakte voor import werd in vergelijking met 2019 verdubbeld tot 30.000 m².

Gebouwen van de Canton Fair Foto Facebook Disclaimer

De halfjaarlijkse Handelsbeurs te Guangzhou/Kanton is de grootste Chinese beurs en vindt plaats sinds 1957. Vicepremier He Lifeng vond in zijn openingstoespraak via video dat de gebeurtenis van grote betekenis is voor de dieper wordende handel tussen China en andere landen. Hij beloofde de invoer uit te zullen breiden opdat de Chinese economische ontwikkeling de wereld nieuwe mogelijkheden zou bieden. Onderminister voor Handel Wang Shouwen stipte aan dat de beurs zakelijke kansen biedt voor exposanten en zakenlui uit de gehele wereld.

.Na drie jaar pandemie is het terug de volledige on site gebeurtenis van vroeger. Tot 5 mei zullen 35.000 exposanten uit 226 landen en regio’s ten toonstellen op anderhalf miljoen m². Meer dan 9000 exposanten zijn nieuw en er zijn eveneens 39.281 online exposanten.  Ook 47 wereldwijde handelsorganisaties zijn aanwezig. 53 multinationals als Walmart, Auchan, Carrefour en Metro doen mee. De schaal van het importgedeelte werd verdubbeld tot 30.000 m² en daaraan nemen 508 bedrijven deel waarvan 73% zich bevinden langs de nieuwe zijderoutes.  Firma’s uit de RCEP-landen hebben samen een an RCEP National Food Pavilion opgezet.  

Expo standjes Foto SCMP/Xinhua Disclaimer

Er zijn drie nieuwe tentoonstellingsruimtes namelijk voor industriële automatisering en intelligente productie, nieuwe energie en slimme verbonden voertuigen, en zwangerschaps-, baby- en kinderproducten. Tevens werden drie nieuwe gespecialiseerde zones voorzien voor producten van het slimme leven, de ‘zilveren economie’ en test- en beschermingsproducten. De beurs vindt plaats in 3 fasen. Tijdens de eerste fase van 15-19 april zijn de volgende items te zien: elektronica en huishoudelijke apparaten, verlichting, voertuigen en accessoires, machines, hardware-instrumenten, bouwmaterialen, chemische producten, energie… Fase 2 loopt van 23-27 april. Het zal expo’s bevatten van dagelijkse consumptiegoederen, geschenken en woondecoratie … Fase 3 tenslotte is van 1-5 mei. Te zien zijn textiel en kleding, schoenen, kantoor-, bagage- en vrijetijdsproducten, medicijnen en gezondheidszorg, voedsel

De cijfers voor de buitenlandse handel in maart wijzen op een verrassende toename met 23% zij het dat de invoer met 1,4 % afnam vergeleken met vorig jaar. De opstoot wordt vooral gedreven door een vooruitgang met 35% van de handel met ASEAN. Die met de VS daalde met 7% in maart de achtste maandelijkse daling op rij. Voor de eerste keer sinds  september groeide deze met de EU namelijk 3%. .Verwacht wordt dat de groei zich doorzet tijdens het tweede semester. De Wereldbank en het IMF hebben hun groeivoorspellingen voor China dit jaar opgetrokken tot respectievelijk 5,2 % en 5,1% .

Global Times, SCMP, China Daily

Bekijk ook een korte video van Xinhua


Print Friendly, PDF & Email