Kanton vraagt publiek advies over stadsvernieuwing

De ingrijpende veranderingen voor de Aziatische Spelen eind dit jaar in het zuidelijke district Panyu zijn nog niet volledig af, of de stad Guangzhou (Kanton) legt zijn bewoners reeds het raamwerk voor inzake stadsvernieuwing anno 2020.  De stad wil over een oppervlakte van 54 km² het centrum renoveren. Dat brengt de herhuisvesting mee van 600.000 personen.  

Stadskern Kanton

Stadskern Kanton


Het plan wil over 10 miljoen m² ongezonde woningen in de oude stadswijken afbreken en de renovatie van die wijken zou 100 miljard yuan kosten. Het gaat meestal om de bebouwing binnen de eerste ring van voor 1980. Sedertdien is Guangzhou steeds verder uitgebreid. De stedenbouwpolitiek sinds 2000 werd samengevat in een slagzin: “Vooruitgang in het oosten; verbinding in het westen; verbetering in het noorden en expansie in het zuiden”.  Niet alleen verkreeg Guangzhou de toelating om de steden Huadu, Panyu en Nansha in te lijven, ook met de naburige stad Foshan werd vorig jaar een verregaand samenwerkingsakkoord afgesloten om tot een ‘duopolis’ te komen. 
In november worden verder in het zuidelijke district Panyu de Aziatische Spelen gehouden en 90 % van de benodigde infrastructuur is reeds af. Deze week wordt het zuidstation ingehuldigd dat geleidelijk aan het noordstation zal vervangen en wordt ook een grootschalig communicatiecentrum met bussen en metrohalte in gebruik genomen. Tegen november zal het metronet vergeleken met november 2009 quasi verdubbeld zijn, van 116 km naar 222 km. Toch denkt het stadsbestuur reeds aan de periode na de spelen en het legde deze week haar plannen tot 2020 aan de bevolking voor.
Dit keer staat er dus geen uitbreiding op het programma, maar de vernieuwing van de oude gedeelten in de stadskern. Het gaat ongeveer om één tiende van de oppervlakte, waardoor 600.000 personen zouden moeten verhuizen, aldus de South China Morning Post, de bekende krant uit het naburige Hongkong. De bevolking kan gedurende 15 dagen haar mening kwijt over de plannen bij het Bestuur van Stedenbouw. Het is vooral de bedoeling om het cultureel en architecturaal erfgoed te beschermen en de bevolking wordt uitgenodigd om waardevolle gebouwen te signaleren.
Nieuwe zuidstation opent deze week

Nieuwe zuidstation opent deze week


Dit zou het grootste stadsvernieuwingsproject zijn sinds de renovatie van het district Haizhou, waarvoor 20.000 personen bezuiden de Parelriver moesten geherhuisvest worden. Nu zijn behalve Haizhu ook de kerndistricten Liwan en Yuexiu aan de beurt. Hoewel Liwan bijvoorbeeld nog geen procent van de stedelijke oppervlakte beslaat, staan er in het district 80 % van de ongezonde woningen. Liwan bezit weliswaar een dienst stadsvernieuwing die het vernieuwingsproces zal sturen. Toch is op het ogenblik niet duidelijk hoe de 21 stadsdorpen die nog altijd voor landbouw zijn bestemd en dus bezit van een dorpsgemeenschap zijn, zullen worden aangepakt.
Volgens de plannen zal het oude centrum herontwikkeld worden in vier zones: 1,08 km² historisch patrimonium, 3,3 km² gebouwen met culturele, architecturale of industriële waarde,  voorts een gebied van 20 km² waarbij wonen en leven gecombineerd worden  en ten slotte een ‘algemeen’ stadsgebied van 33 km². Het totaal aantal bewoners in de vier zones bedraagt vier miljoen.  Het geagglomereerd gedeelte van de stad bedraagt 90 km² en daarvan zal 10 km², als de plannen verwezenlijkt worden, tegen de vlakte gaan.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar