OogGetuige: Hangzhou is er helemaal klaar voor, maar…

moet nog even wachten, net zoals meer dan 10.000 atleten

Hangzhou Olympic Sports Expo Center in aanbouw foto van januari 2021
(foto Charlie Fong Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license) disclaimer

Na de aankondiging in mei dat de 19e Aziatische Spelen zouden worden uitgesteld tot volgend jaar (oorspronkelijk gepland voor september dit jaar), werden vorige week de nieuwe data vastgesteld: 23 september – 8 oktober 2023.

Aziatische Spelen meer dan ooit

44 locaties zullen worden gebruikt voor de Spelen, waaronder 30 bestaande voorzieningen en 14 nieuw gebouwde. De meeste locaties bevinden zich in Hangzhou en zijn districten, terwijl andere evenementen worden gehouden in Deqing, Jinhua, Ningbo, Shaoxing en Wenzhou. Voor de Spelen is een nieuwe hogesnelheidslijn aangelegd tussen Hangzhou en Huzhou.

Nieuwkomers

Er worden meer dan 10.000 atleten en officials uit 45 landen en regio’s verwacht en 42 sporten, waaronder e-sport (elektronische sport) en breakdance staan op het programma. Het is ook de eerste keer dat landen uit Oceanië officieel deelnemen nadat ze gastdeelnemers waren aan de Jakarta-Palembang Asian Games 2018.

Nieuwe spelen voor een nieuwe tijd

De eerste Aziatische Spelen in hun huidige vorm werden in 1951 in New Delhi gehouden met 11 landen en bijna 500 deelnemers. Jakarta-Palembang kon in 2018 al 45 landen verwelkomen met 11.300 deelnemers (ongeveer hetzelfde aantal deelnemers als de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio).

Eerste Aziatische Spelen in 1951, atleten uit India komen het stadion binnen.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Indian_athletes_at_the_First_Asiad.png disclaimer

Erkenning

De Asian Games, ook wel bekend als de Asiad, werden tot 1978, toen de Spelen in Bangkok waren, georganiseerd door de Asian Games Federation. Daarna nam de Olympic Council of Asia (OCA) de organisatie over. De OCA werd officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Aziatische Spelen worden nu ‘het op één na grootste multisportevenement na de Olympische Spelen’ genoemd.

(Goede?) oude tijd

Voor 1951 bestonden er echter ook meerlandenspelen in Azië. De eerste Far Eastern Championship Games werden gehouden in 1913 op het Manilla Carnaval-terrein (later het Rizal Memorial Sports Complex) in Malate, Manilla, de Filippijnen. Ze werden toen ook wel ‘de eerste Oosterse Olympische Spelen’ genoemd met deelname van de toenmalige staten: Republiek China, Filippijnen, Rijk van Japan, Brits-Indië (Maleisië), het Koninkrijk Thailand (Siam) en Hongkong.

Er waren tien Far Eastern Championship Games. Ze werden bijna elke 2 jaar gehouden tot 1934. De Republiek China, de Filippijnen en het Keizerrijk Japan namen deel aan alle games, terwijl andere staten zoals Brits India en Nederlands-Indië eenmaal deelnamen aan deze Spelen.

WOII begon in Azië

Toen in 1937 de 2e Chinees-Japanse oorlog op grote schaal uitbrak, stond Japan erop het door Japan uitgeroepen en bezette ‘Mantsjoe-rijk’ in het noordoosten van China (waar Japan was binnengevallen in 1931) als soevereine natie op te nemen in de Spelen van 1938. China kondigde aan zich terug te trekken uit verdere deelname en de Spelen van 1938 werden geannuleerd. Daarna werd de organisatie opgeheven.

Skyline van Hangzhou
(foto van MasaneMiyaPA – Own work, file 20201012从钱塘江江面上空观看钱江新城.jpg onder Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license, disclaimer)

Hoop voor 2023

有天堂, 下有苏杭 ‘in de lucht is de Hemel, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou’
De geweldige stad Hangzhou zal Azië ontvangen in 2023!

Met dank aan ooggetuige Gordon Dumoulin, zie zijn originele post (met de mooiste foto’s) en extra informatie uit Wikipedia.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *