Shenzhou 14 astronauten gaan ruimtestation uitbouwen

China heeft vandaag 3 astronauten de ruimte ingestuurd vanop het lanceerplatform in de Gobi woestijn. De drie zullen 6 maand in het ruimtestation Tiangong verblijven dat ze zullen uitbouwen als labo met modules die in juli en oktober de ruimte in zullen gaan.

De lancering ( Foto Xinhua)

De Shenzhou 14 ging de ruimte in om 10u44 lokale tijd vanuit het Jiuquan Satellite Launch Center in de provincie Gansu. 7 uur later werd de Shenzhou 14 gekoppeld aan het ruimtestation. De bemanning is al het ruimtestation binnen getreden. De drie taikonauten zijn gezagvoerder Chen Dong, de vrouwelijke astronaut Liyu Yang en nieuwkomer Cai Xuzhe. De 44 jarige Chen Dong was er al bij tijdens de bemande ruimtemissie van de Shenzhou 11 in 2016. Ook de vrouwelijke astronaut is 44 , ondervoorzitster van de All-China Women’s Federation.en was in 2012 de eerste Chinese vrouw in de ruimte. Ze zal de medische experimenten uitvoeren. Cai Xuzhe maakt zijn debuut in de ruimte en dit is het moment waarvoor de gevechtspiloot zich al twaalf jaar voorbereidt. De 3 bemanningsleden hebben gemiddeld 7.000 uren opleiding gevolgd.

Hun voornaamste taak is het uitbouwen van het Tiangong ruimtestation. In mei werd het Tianzhou 4 vracht ruimtetuig vanuit het lanceerplatform in Hainan de ruimte in gestuurd met 6 ton materialen voor Tiangong. In juli komt daar nog het Wentian lab bij en in oktober volgt het tweede lab Mengtian dat aan het ruimtestation zal worden gekoppeld zodat dit een T-vormige structuur wordt. Wanneer de twee labs die 20 ton wegen aan de kernmodule gekoppeld zullen zijn zal een heus ruimtelaboratorium ontstaan met 25 kabinetten die kunnen afzonderlijk werken. Het Wentian lab specialiseert zich in biowetenschappen terwijl Mengtien gericht is op onderzoek van microzwaartekracht. Het Wentian lab biedt 3 slaapplaatsen, een toilet en een keuken. Wentian en Tienhe laten samen het verblijf van 6 personen toe

Bemanning bij intrede in ruimtestation (Foto Xinhua)

Na de twee labs volgt nog een Tianzhou 5 vrachtmodule. De 3 astronauten blijven tot in december in de ruimte maar krijgen op het einde van hun missie nog bezoek van de Shenzhou 15 collega’s die gedurende een week met hen gaan samenleven. Van het ruimtestation Tiangong wordt verwacht dat het 15 jaar in werking blijft en dient als wetenschappelijk platform dat ook open staat voor buitenlandse astronauten.

De Shenzhou 14 bemanning zal nog diverse experimenten uitvoeren, les geven aan jongeren vanuit de ruimte en voor het eerst een luchtsluis gebruiken om buiten het lab activiteiten te ontplooien

Bronnen: Global Times, Beijing Review, Peoples Daily, SCMP

Disclaimer foto’s

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *