Yunnan streeft naar een milieu beschaving

Yunnan gouverneur Wang Yubo wil dat zijn provincie de ecologische avant-garde wordt en is desnoods bereid groei op te offeren om meer kwaliteit te bereiken.  De provincie heeft gedurende het 13-de vijfjarenplan al aardig wat milieu doelstellingen bereikt en het veertiende bouwt verder in de richting van een ecologische beschaving.

Skywalker gibbon” (L), een boomkikker met rode zwemvliezen (R, boven) en een soort wilde boomhagedis (R, onder) in Gaoligong Mountain National Nature Reserve Foto Xinhua Disclaimer

De provincie Yunnan staat bekend als het rijk van fauna en flora. De provincie telt 10.000 planten waarvan 2500 inheemse, de meren bevatten 620 soorten vis waarvan meer dan 580 inheemse. De provincie is zowel biologisch als cultureel divers. In het noorden zijn er bergen bedekt met sneeuw, in het zuiden is het milieu tropisch. De lezer herinnert zich ongetwijfeld de verdwaalde olifanten uit Xishuangbanna. Het is overigens niet toevallig dat de UN-top over biodiversiteit in de provinciale hoofdstad Kunming plaats vond.  

Gouverneur Wang Yubo zei afgelopen week de ecologische veiligheidsbeschermer in Zuidwest China te willen worden. Om deze ecologische avant-garde rol waar te maken, wil hij desnoods onmiddellijke belangen opofferen. Het veertiende vijfjarenplan (2021-25) bevat bijvoorbeeld een meer redelijke toewijzing van energiebronnen, een verbetering van de gebruiksefficiëntie, een verdere afname van de totale lozing van belangrijke verontreinigende stoffen…

Meili snow mountains alias Kawagebo (Foto Wikimedia) Disclaimer

 Gedurende het dertiende vijfjarenplan  (2016-20)  werd groene energie de grootste industrie in de provincie en de productiecapaciteit van groen aluminium en silicium stond op de eerste plaats in het land.  Het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage van groene voedselmerken is meer dan 16 procent. De productie van industrieën zoals thee, bloemen, groenten, fruit, Chinese medicijnen, noten, koffie en rundvlees nam aanzienlijk toe.

Van de provinciale wateren is nu 89% van goede kwaliteit en dit is 34% meer op tien jaar tijd. ‘De provincie zal zorgen voor de bescherming van de bovenloop van de Jangtse-rivier en grootschalige ontwikkeling langs de rivier vermijden’, aldus de gouverneur. Yunnan zal er ook zorg voor dragen dat het water dat uit de provincie stroomt boven het tweede hoogste niveau blijft. Het veertiende vijfjarenplan is voorts een kritische periode voor de bescherming van de 9 plateau meren waar jaarlijks van 3,6 miljard tot 4,2 miljard yuan wordt voor uitgetrokken. Voor de harde dobber het Dianchi meer nabij Kunming werd samen met privégelden 82 miljard yuan aangetrokken.

Ook de wetlands spelen een belangrijke rol bij de opbouw van de ecologische beschaving.. Met een totale oppervlakte van ongeveer 618.000 ha omvatten de provinciale wetlands 15 soorten zoetwaterwetlands met 1.619 bekende wetlandplanten en 1.006 bekende wetland-gewervelden, beide het meeste in China overigens net zoals het bospercentage.  Aangezien 94 procent van het landoppervlak van Yunnan bergachtig is, bereikt de provincie een bosdekkingsgraad van 65 procent. Ongeveer 80 procent van de belangrijkste beschermde wilde dieren en planten in Yunnan is effectief beschermd.

Xishuanbanna tropisch park (Foto: Wikimedia ) Disclaimer

Tijdens de 13e vijfjarenplanperiode heeft Yunnan 10 nationale demonstratiesteden en -provincies aangeduid voor de uitbouw van ecologische beschavingen: onder meer de prefectuur Xishuangbanna, de stad Baoshan, de stad Kunming en de provincie Shilin. Daarnaast werden vijf ‘twee-bergen’-bases uitgebouwd, waaronder de stad Tengchong, de Yuanyang Hani Terrace Heritage Area en het kanton Gongshan. Het huidige vijfjarenplan zet deze projecten verder.

Yunnan zal tenslotte de groene en koolstofarme ontwikkeling bevorderen door de voortdurende optimalisatie van industriële, energie-, transport-, landgebruik- en landbouwstructuren te bevorderen.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *