Lancering Huawei Mate 60 Pro onverhoopt succesvol

3 jaar na de vorige Mate 40 heeft Huawei op 29 september de Mate 60 Pro op de markt gebracht. Hij was onverwacht op een mum van tijd in de webwinkels uitverkocht. De snelle processor zou toe te schrijven zijn aan een technologische doorbraak door SMIC waar de VS meer wil over weten vermits hun boycot niet schijnt te lukken

Huawei op een expostand Foto China Daily Disclaimer

Omdat Huawei door de VS boycot al jaren niet aan snelle processoren raakte, is het al 3 jaar geleden dat het bedrijf met de Mate 40 nog een blitse smartphone uitbracht. Groot was dan ook de verwondering dat het op 29 augustus zonder enige publiciteit vooraf de nieuwe Mate 60 en Pro versie op de markt bracht. Volgens TechInsights is de Kirin 9000s chip vervaardigd door Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) met bestaande uitrusting, maar met een nieuw procedé. Huawei bleef discreet over verdere bijzonderheden.

De modellen waren eerst enkel beschikbaar op de eigen Huawei webwinkel en fysieke winkel te Shenzhen vooraleer ze beschikbaar werden op andere kanalen zoals JD.com, Alibaba Taobao en gewone winkels. .Op een mum van tijd waren die uitverkocht. Verwacht wordt dat er in eerste instantie 7 miljoen van verkocht zullen worden en op 12 maanden tijd 12 miljoen . Toch kost het Pro model 6999 yuan. De processor blijkt even snel als deze van een Apple iPhone, is 5G compatibel  en het toestel kan ook via satelliet telefoneren dus eveneens in bergen, woestijn of bossen waar geen telecom netwerk aanwezig is. Het is wel zo dat enkel ChinaTelecom dat de enige operator met vergunning om gebruik te maken van de drie Tiangong satellieten mobiele telefoon diensten.

Reacties

De hamvraag is echter hoe komt Huawei aan de snelle processoren. Volgens het Canadese TechInsights kon Huawei de VS boycot omzeilen omdat chipbakker SMIC haar DUV-machines gebruikte met het nieuwe N+2 procedé zodat de chips ook 350 megabits per seconde halen, zowat de snelheid van Apples iPhones.

Volgens Gavekal Dragonomics analist Tilly Zhang is de nieuwe smartphone gênant voor het Amerikaanse ministerie van Handel vermits de chips de technologische  drempel overschrijden die de VS in de sancties hebben vastgelegd. Kortom SMIC zou wel degelijk een technologische doorbraak bereikt hebben met de bestaande DUV-machines. De VS nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei deze week de precieze samenstelling van de Huawei’s Mate 60 Pro te willen weten. De Republikeinse wetgever Mike Gallagher vond het zelfs tijd dat de VS de levering van elke technologie aan Huawei en SMIC zou stopzetten. Ook vicevoorzitter Dan Hutcheson, van TechInsights denkt dat de nieuwe telefoon tot sterkere beperkingen zou kunnen leiden dan de bestaande.

BuZa woordvoerder Mao Ning beklemtoonde dat sancties en beperkingen de Chinese ontwikkeling niet zullen stoppen maar enkel  de Chinese vastberadenheid versterken om zelfredzaamheid en technologische innovatie te zoeken. Op Sina Weibo kreeg de lancering van de nieuwe smartphone .
meer dan 200.000 commentaren.

Bronnen Global Times, Technode, SCMP, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email