43-ste ASEAN top benadrukte groei

De diverse toppen rond de 43-ste ASEAN bijeenkomst benadrukten Azië als epicentrum voor groei. De Indonesische president Jokowi Widodo riep op politieke meningsverschillen opzij te zetten en meer samen te werken om de grote uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. De VS vice-president Kamala Harris had het echter zo niet begrepen.

Foto https://www.asean2023.id/en Disclaimer

De 43-ste ASEAN top werd donderdagnamiddag door president Widodo afgesloten in het Jakarta Convention Center. ‘Gedurende de voorbije 3 dagen werden 12 topvergaderingen belegd en 90 verklaringen uitgegeven evenals een aantal concrete verbintenissen tussen partners’ zo vatte hij de top samen. Hij verklaarde optimisme en positieve energie te voelen bij de deelnemers wat zijn hoop versterkte te streven naar een vreedzame, stabiele en voorspoedige regio. Hij vond het essentiële van het Indonesisch voorzitterschap het maken van ASEAN tot het epicentrum voor groei. Voor deze taak die nauwelijks begonnen is, moet  samengewerkt, uitdagingen omgezet in kansen, rivaliteit omgezet in samenwerking, exclusiviteit omgezet in inclusiviteit  en verschillen in eenheid. Hij riep dus op om de samenwerking te versterken en droeg de fakkel over aan Laos dat volgend jaar ASEAN voorzitter is.

Ook de Chinese premier Li Qiang riep op de East Asia Summit waarbij naast ASEAN nog 8 andere landen deelnemen tot hetzelfde op zodat stabiliteit en langdurige voorspoed zouden gerealiseerd worden. De boodschap van voorzitter Widodo ‘we hebben allemaal de verantwoordelijkheid om geen nieuwe conflicten, nieuwe spanningen, nieuwe oorlogen te creëren en tegelijkertijd hebben we ook een verantwoordelijkheid om de spanningen te verminderen.’ viel echter in dovemansoren bij VS vice- president Kamala Harris. Ze ontmoette de Filipijnse president Marcos en de Japanse premier Kishida waarbij ze de VS veiligheidsinzet benadrukte om de assertiviteit van China tegen te gaan.

Bilateraal

Premier Li Qiang op de East Asia Summit Foto Xinhua Disclaimer

Premier Li Qiang voerde echter ook bilaterale gesprekken op de top. In een gesprek met premier Li benadrukte premier Lee Hsien Loong van Singapore de vriendschap tussen China en Singapore, maar merkte hij ook op dat een intensivering van het machtsspel tussen China en de VS gemakkelijk bestaande brandhaarden in de regio zou kunnen aanwakkeren, aldus de Straits Times.

Premier Li Qiang zei tijdens zijn meeting met de Australische premier Albanese dat China bereid is om met Australië samen te werken om de bilaterale uitwisselingen op verschillende gebieden opnieuw op te starten en te hervatten, aldus Xinhua. Een Australische delegatie die bestaat uit vertegenwoordigers van de Australische industrie, de overheid, de academische wereld en de media onder leiding van voormalig minister van Handel Craig Emerson en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop voerde afgelopen week een .dialoog op hoog niveau in China. Van Chinese zijde werd deze dialoog geleid door voormalig BuZa minister Li Zhaoxing . .

Premier Li had in Jakarta ook een gesprek met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en met de nieuwe Cambodjaanse premier Hun Manet die zijn vader Hun Sen opvolgt. Ook met UN secretaris-generaal Antonio Guterres voerde hij een gesprek.

Economie

China is drie jaren op rij de belangrijkste handelspartner voor ASEAN.  Tijdens het eerste semester stond die met 3.080 miljard yuan voor 15% in van de totale Chinese handel. De bilaterale handel bedroeg in 2022 $ 975,3 miljard dollar, een stijging van 11,2 procent op jaarbasis. Li Qiang verklaarde in Jakarta zelfs dat zijn land sneller dan verwacht vooruitgang boekt bij het verwezenlijken van het doel om tegen 2026 voor $ 150 miljard aan landbouwproducten uit de ASEAN-landen te importeren want tot nu toe werd voor ruim $ 55 miljard aan landbouwproducten gekocht.

Beider investeringen bereiken $380 miljard cumulatief en al meer dan 6500 ondernemingen werden in ASEAN opgezet. Van 16 tot 19 september vindt te Nanning (Guangxi) de twintigste 20th China-ASEAN Expo plaats. 40 landen en regio’s doen mee en er wordt verwacht dat in totaal voor meer dan 400 miljard yuan aan overeenkomsten zal worden getekend waarvan 40% in het maakwerk. .

Bronnen;: Global Times, China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email