Lantaarnfeest: en nu weer aan de slag

Op 17 februari is er met de viering van het Lantaarnfeest een punt gezet achter de Chinese lentefeestweken. Overal in het land hingen de lampionnen uit en waren er feestmalen. Tijdens zo’n diner maakten politieke leiders de balans op van het voorbije jaar en blikten ze vooruit.
Trein-, bus en vliegtuigmaatschappijen maakten overuren vanwege de terugkeer van vakantievierders. Interne migranten gingen weer naar de regio’s waar ze werk hadden gevonden…of niet.
Li Changchun, het nummer vijf in de rangorde van het politiek bureau, sprak een gala toe met de absolute  topleiders van de CPC.
Hij prees uiteraard het werk van de CPC en van Hu Jintao en noemde als hoogtepunten van 2010 de Expo Shanghai en de Aziatische Spelen in Guangzhou. Hij kwam ook nog even terug op de natuurrampen van het voorbije jaar en de manier waarop het land die heeft opgevangen.
Nog belangrijker dan dit redelijk tevreden terugblikken was het bespreken van eeen aantal nieuwjaarsvoornemens en de accenten die daarbij werden gelegd.
Li Changchun pikte in op de heersende ‘en nu weer aan het werk’-stemming. Wel weer een feest in het vooruitzicht: de 90e verjaardag van de oprichting van de CPC. Verder vooral de start van de nieuwe vijfjarenplanperiode, de twaalfde al.
Opmerkelijk was de oproep aan de intellectuelen om op alle vlakken meer bij te dragen aan de opbouw van de maatschappij.
Dit was een echo van een geluid dat Xi Jinping, de gedoodverfde opvolger van Hu Jintao, eerder had laten horen en dat nieuwe aandacht kreeg in de officiële pers. Xi had gewezen op het prijzenswaardige voorbeeld van een vrouw die nadat ze haar universiteitsdiploma had behaald, was gaan werken als ambtenaar op het platteland. Ze levert er een actieve bijdrage aan de armoedebestrijding en volgens Xi is ze voor haar generatie een model voor een stroming van universitairen die naar het platteland trekken om er als kaderlid te werken. Een extra reden om haar te noemen was het feit dat ze is blijven doorwerken ook nadat er leukemie bij haar was geconstateerd. Xi heeft erop aangedrongen dat de overheid haar behandeling betaalt.
Bronnen: Xinhua, China Daily, Global Times
video over de terugkeer  http://news.xinhuanet.com/english2010/video/2011-02/10/c_13725992.htm

werkaanbiedingen voor migranten

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *