Hogere salarissen voor gewilde specialisten

Een derde van de buitenlandse bedrijven in China zal de salarissen verhogen, vooral die voor hoogopgeleide werknemers. De SCMP van Hong Kong laat hierover een aantal deskundigen op het gebied van de arbeidsmarkt aan het woord. Die gaan ervan uit dat een derde van de bedrijven met salarisverhogingen van meer dan tien procent zal komen en dat nog eens 51% van het totaal de beloningen met zes à tien procent zal laten stijgen.
Het afgelopen jaar was die trend al zichtbaar: in vele buitenlandse bedrijven zijn de lonen met drie tot tien procent of meer omhoog gegaan. 
Financiële experts gevraagd 
Hays is een Britse multinational voor werving en selectie van gespecialiseerd personeel, die veel zaken doet in China. Het recruitmentbedrijf heeft peilingen uitgevoerd bij meer dan 5.000 werkgevers. De conclusie is dat de gezondheid van de Chinese economie en het aanpakken van allerlei nieuwe projecten zorgen voor een bedrijvige banenmarkt. Er is een tekort aan specialisten, vooral in de financiële sector. Daar vallen dit jaar ook de meest spectaculaire ontwikkelingen te verwachten.
Dit wordt helemaal bevestigd door China International Intellectual Shanghai, een staatsbedrijf voor personeelswerving. 
Expats en onderwijs 
Aan de vraag naar specialisten zal op twee manieren worden voldaan.
Buitenlanders zoeken steeds vaker een baan in Beijing en Shanghai. Ze verdienen er minder dan in andere Aziatische zakencentra, maar het leven is er stukken goedkoper en vooral: de omvang van de bedrijvigheid in de Chinese steden biedt er veel meer kansen. Vooral de overheid van Shanghai voert op dit vlak sinds 2009 met succes een campagne.
De andere oplossing voor het gebrek aan hoogopgeleid personeel is onderwijs.
Op dit moment worden er in de universiteiten duizenden behoorlijk tweetalige werknemers van hoog niveau klaargestoomd. 
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *