Lente terugtocht stuit op koudefront (upd)

Zowel gisteren als vandaag keren tientallen miljoenen Chinezen terug naar hun werk. Vrijdag vervoerden de spoorwegen 9 miljoen passagiers. De komende 3 dagen is echter een koudefront in aantocht . In Dalian werden door de mist honderd vluchten geschrapt, op de weg zijn velen gestrand door de beperkte zichtbaarheid, maar daardoor wordt de trein weer meer aantrekkelijk.

bjgstation

File aan het westelijk station van Beijing


Het Chinees Nieuwjaar loopt vandaag af en sinds gisteren zitten de treinen weer overvol, zij het in de andere richting: terug naar het werk. Gisteren vervoerden de Chinese spoorwegen 9 miljoen passagiers en dat is 6,9 % meer dan vorig jaar. Donderdag werden er 7,9 miljoen vervoerd 4,5 % meer. Vandaag gaat de beweging door. Ook op de wegen rond Beijing wordt zeer druk verkeer verwacht. Spelbreker dreigt een koudefront te worden dat de Meteorologische dienst voorspelt vanaf morgen. Deze speelde vorige week al parten bij de terugkeer naar huis. Vorige week maandag slaagden de autoriteiten er in om 100.000 wachtende personen in het Guangzhou station toch tijdig te laten vertrekken niettegenstaande het gure weer. Chongqing zag vorige week de hevigste sneeuwval sinds 21 jaar. 178 vluchten liepen vertraging op, 377 werden geannuleerd en 15 landen in Chengdu i.p.v. in Chongqing.
luchthv2

Drukte op de luchthaven


Het vliegveld van Dalian heeft zaterdag honderd vluchten geschrapt waardoor duizenden passagiers vast zitten. Er wordt regen en sneeuw verwacht en een temperatuur tussen 4 en 6 graden. Noord Xinjiang zag donderdag 10 mm sneeuw vallen. Tijdens het weekend zou 7 mm vallen in noordelijk China. De regio rond de Jangtse verwacht donderstormen, ijzel en een temperatuur rond het nulpunt. De reizigers rond Shanghai en in Zhejiang hadden al af te rekenen met een slecht zicht waardoor de snelheid beperkt werd tussen 60 en 80km/uur. De zichtbaarheid in gedeelten van Shanghai was nauwelijks 200 meter.  De spoorwegen legden dit weekend 800 bijkomende treinen in. Vele reizigers stapten over op treinvervoer nadat het koudefront sneeuw en regen bracht vanuit het noorden. De sneeuw was het hevigst in Liaoning waar alle autosnelwegen behalve 3 dicht waren. In Shandong werden 40 autosnelwegen gesloten. Andere gedeelten van de snelweg tussen Beijing en Hongkong kenden een matige sneeuwval. Voortdurende sneeuw in Lanzhou maakte ook daar dat velen de trein namen. Volgens het Transportministerie kende de nieuwjaarstrek tot nu toe een toename  met  9,1 % bij het spoorverkeer, met 2,8 % op de snelwegen en met 23,1 % bij het luchtverkeer.
lhasashoppg

Nieuwjaarsaankopen in Lhasa


De Tibetanen vieren Losar het Tibetaans nieuwjaar dat ook in het jaar van de vuur-aap beland is. Huizen worden schoon gemaakt, inkopen gedaan en ook gevierd en gegeten in gezinsverband. In kloosters staan gebedsmolens, offerandes, conferenties, meditatie en gemeenschappelijke maaltijden op het programma en deze feestelijkheden kunnen duren tot 20 februari.
Bronnen: SCMP, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar