Lentefeest voor hardwerkende Chinezen

Het Lentefeest, het Chinese Nieuwjaar, valt op 28 januari in 2017. Chinezen over de hele wereld vieren het op alle mogelijke manieren. In de Volksrepubliek ligt de nadruk op een verdiende beloning  voor het harde werk en het optimisme over de toekomst.

Xi Jinping heeft een nieuwjaarstoespraak gehouden gericht tot de hele bevolking, op een receptie bijgewoond door de leiders van het land.

Hard werkende Chinezen

De president bewees eer aan de Chinese bevolking die ‘hard werkt en moeilijkheden kan doorstaan om zijn grote dromen te realiseren’. Hij vroeg aan alle Chinezen om ijverige en moedige landgenoten te prijzen. Helden, modelarbeiders, veteranen en allen die bijdragen aan de ontwikkeling van het land mogen wat hem betreft niet worden vergeten en verdienen hulde.

Drie jonge Chinezen

Over hardwerkende Chinezen en de toekomst van het land gesproken. Twee media, een Brits en een Chinees vertellen human interest-verhalen. Zij laten zien hoe gevarieerd de levens en de keuzemogelijkheden van Chinese jongeren in 2017 kunnen zijn.

‘Niet naar huis met Nieuwjaar’

Dat is de titel van een kort videofilmpje op de BBC-website over China. Bij elk Lentefeest gaat Jiang He, een studente, naar haar familie thuis. Dit jaar niet, nu gaat ze naar Shanghai om te werken. Ze heeft twee baantjes genomen – uiteindelijk worden het er drie. Haar ouders, zo legt ze uit, willen haar graag alles geven, maar ze hebben het niet breed. Voor wat extra’s wil ze zelf geld verdienen. Haar familie vindt het niet fijn dat ze met de traditie breekt. Jiang He is een beetje bedroefd, maar ja ‘het is niet anders’. Ze wenst oma en de anderen vooral een goede gezondheid.

‘Waarom ik mijn baan opgaf’

Free lance journaliste Lu Dan legt het uit aan lezers van de hippe en vrij nieuwe website Sixthtone.com. Lu is van Guangdong, de welvarende provincie in het zuiden. Zij heeft gewerkt bij een privéschool die taalcursussen geeft om je voor te bereiden op de IELTS, de International English Language Test. Het diploma van dit wereldberoemde examen biedt meer kansen op een studie in het buitenland. Lu deed, voor ze als journalist afstudeerde, ook de IELTS. Zij zag dat ouders die zelf niet hoog opgeleid zijn veel geld uitgeven om hun kinderen voor een taalcursus naar een privé-instituut te sturen.
Lu dacht dat ze daar als assistent-lerares sociaal nuttig werk kon doen en tegelijk wat kon verdienen. Dat viel tegen. De leraren waren overbelast en onderbetaald. Ze werden onder druk gezet om hun leerlingen te ontmoedigen zodat ze zo lang mogelijk op de betaalde cursus bleven. De lessen waren alleen maar trucjes om uiteindelijk te slagen, niet om de cursisten belangstelling voor de studie en de taal bij te brengen. Lu greep de kans, die ze blijkbaar had, om een baan op te zeggen die ze moreel verkeerd vond.

‘Jongeren kiezen weer voor de landbouw’

Het laatste verhaal speelt zich af aan het ander eind van China, in het noordwestelijke Xinjiang. het gaat over drie boerenzonen: Guo Jianzhen, zijn broer en He Xi. Ook deze jongeren moeten hun familie overtuigen om de nieuwe tijd te omhelzen (net zoals Jiang He, de werkstudente). Zij hebben na hun universitaire studie, ooit bedoeld om het platteland te kunnen ontvluchten, een onverwachte wending  aan hun leven gegeven. Ze hebben ontdekt hoe de opkomende drone-industrie van China de landbouw  kan veranderen.
Drones sproeien pesticiden, onkruidverdelger en groeiregulatoren veel sneller. Ze verbruiken minder chemische middelen en water. De onbemande minivliegtuigjes maken het werk van de boeren lichter en minder ongezond. Het is nodig de ouderen te laten zien dat moderne en technologisch ondersteunde landbouw de toekomst heeft en de investering waard is. Daarom zijn de drie jonge mannen naar hun dorpen in Xinjiang teruggekeerd als werknemer bij een drone-bedrijf. De twee broers sparen voor hun eigen biologische boerderij.
Xinhua, BBC, sixthtone.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *