Lentetrek gestart: 9 miljard trips verwacht

De vrijdag begonnen lentetrek rond het Chinese nieuwjaar duurt dit jaar tot 17 februari. Het ministerie verwacht dat er 9 miljard passagiersreizen zullen worden gemaakt, waarvan 7,2 miljard met eigen vervoer en 1,8 miljard via het gemeenschappelijk vervoer te land, op zee of via de lucht.

Shanghai Hongqiao station Foto: Xinhua Disclaimer

Vrijdag is de reisdrukte rond de chunyun of lentetrek gestart, ’s werelds grootste jaarlijkse migratie. Het ministerie van Transport verwacht dit jaar 9 miljard trips, waarvan 7,2 miljard met eigen vervoer en 1,8 miljard met spoor, bus, vliegtuig of vervoer via het water. Sinds de voorverkoop bij het spoor op 12 januari startte steeg deze in vergelijking met vorig jaar met 159% tot 61 miljoen.

De luchtvaart verwacht 7,2 miljoen passagierstrips gedurende de lentetrek of een groei van meer dan 60% t.o.v. vorig jaar. Daarvan zouden er 1,41 miljoen bestemd zijn voor het buitenland. Air China plant bijvoorbeeld 1.693 vluchten per dag. Beijing Capital International Airport verwacht dat het aantal reizigers naar het buitenland zal oplopen tot 1,41 miljoen, met een gemiddelde van 35.000 per dag.

In het binnenland is Hainan populair als warme bestemming en Heilongjiang voor de sneeuw- en ijspret. Bij Trip.com is er tienmaal meer vraag naar wintertoerisme dan vorig jaar. Dit stimuleert het binnenlands verbruik, want vorig jaar steeg de kleinhandel in diensten met 20% terwijl de horeca voor het eerst 5.000 miljard yuan omzette. Ook activiteiten die verband houden met de culturele sector, zoals het bezoeken van musea, zouden een belangrijkere rol gaan spelen bij deze toename van het verbruik.

Lentetrek met eigen motor Foto Xinhua Disclaimer

Daarnaast is de consumptie rond de feestdagen van het Chinese Nieuwjaar ook sterk gestegen. Restaurants zijn druk bezig geweest met het aannemen van boekingen voor traditionele Lentefeest- reüniediners, terwijl e-commerceplatforms de verkoop zagen stijgen omdat consumenten hun vakantiebenodigdheden insloegen.

Visa en luchtvaart

De Chinese luchtvaartmaatschappijen leggen meer vluchten in om aan de toenemende vraag naar buitenlandse reizen tegemoet te komen na de invoering van de afgeschafte visumwederkerigheid voor veel landen. Zopas werd tussen China en Singapore overeengekomen om wederzijds de visumplicht af te schaffen en dit vanaf 9 februari, de vooravond van het Chinese nieuwjaar. Dit deed binnen het uur na de afkondiging de vragen bij Tongcheng Travel met 340% toenemen.

Eerste dag chunyun op Beijing Daxing Foto Global Times Disclaimer

China Eastern Airlines last vanaf Beijing Daxing een bijkomende wekelijkse vlucht in naar Kuala Lumpur naast de 3 al bestaande. De Beijing Daxing luchthaven verwacht tot 5 maart in totaal 5,5 miljoen passagierstrips. Beijing Capital International Airport denkt dat de buitenlandse passagiersstroom gedurende de periode 1,41 miljoen reizen zal bereiken, met een gemiddelde van 35.000 per dag.

Het is vooral het recentelijk afschaffen van de visumplicht naar een reeks landen die de toenemende vraag in de luchtvaart in de hand werkt. Naast de overeenkomsten met 157 landen voor vrijstelling van visumplicht, hoofdzakelijk voor ambtenaren, zijn er afspraken met 44 landen om de procedures tot aanvraag van een visum te vereenvoudigen en voor 22 landen geldt helemaal geen visumplicht meer waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Maleisië. Bovendien kunnen toeristen uit 60 landen een paar dagen als toerist verblijven in een reeks steden die daarvoor goedgekeurd werden.

Bron: Global Times, China BriefingPrint Friendly, PDF & Email