Uitgave Li Pengs memoires juni ’89 geschrapt

De uitgever van Li Pengs memoires over de gebeurtenissen uit 1989 heeft beslist dat hij het boek toch niet zal uitgeven. Hij doet dit nadat iemand hem de verplichtingen die het copyright inhield gedetailleerd uit de doeken deed.

Li Peng toen

Li Peng toen


Zhao Ziyang liet reeds zijn memoires verschijnen in Hongkong. Nu zou op 22 juni een 279 bladzijden tellend boek gepubliceerd worden waarvan het manuscript via een tussenpersoon bij de uitgever “New Century Press” in Hongkong is geraakt. De uitgever is Bao Bu, zoon van Bao Tong, een secretaris van Zhao Ziyang. Hij beweert geruime tijd besteed te hebben aan het verifiëren van de echtheid. De tussenman zou hem benaderd hebben wegens zijn ervaring met het publiceren van Zhao’s boek. Li Peng is 81 en in slechte gezondheid. Sedert zijn pensioen werkte hij hard aan zijn memoires: onder meer één over de Drieklovendam en één over zijn economische theorieën. De ‘South China Morning Post’ kon het manuscript inkijken. De memoires bevatten ook 34 foto’s die de echtheid moeten onderstrepen.
Uit het boek blijkt nogmaals hoe verdeeld de Chinese leiders waren tegenover het studentenprotest. Li zegt dat hij bereid was liever te sterven dan dat er opnieuw een tragedie zoals de Culturele Revolutie zou plaatsvinden. De meesten in het Permanent Comité van het Politbureau beschreven de studentenbeweging als gericht tegen het socialistisch systeem, Zhao daarentegen vond de actievoerders patriotten. Li maakt duidelijk dat de belangrijkste beslissingen, waaronder het zenden van het leger, door Deng genomen werden.
Cruciaal was de samenkomst op 17 mei met de 5 leden van het Permanent Comité en president Yang Shangkun bij Deng thuis. Allen behalve Zhao steunden Deng, zij het dat ook Hu Qili reserves vertoonde. Na de meeting was Li opgetogen en Zhao teleurgesteld. Li citeert Deng die op 19 mei zei dat bij het doorvoeren van de krijgswet zoveel mogelijk bloedverlies moest vermeden worden, maar dat dit niet uit te sluiten viel. Deng vroeg dezelfde dag ook aan Li Peng zijn oordeel over het aanstellen van Jiang Zemin als nieuwe partijleider. Hij verzekerde hem zijn steun. Jiang werd op 31 mei overgevlogen voor zijn nieuwe job, die Deng hem bekendmaakte op 1 juni. Jiang weigerde de job onmiddellijk op te nemen en vroeg aan Li Peng om de zaken te blijven behartigen tot midden juni. Terwijl Li Peng op 3 juni in de Grote Hal van het Volk vergaderde over het zenden van troepen, bevond Jiang zich in de nabijheid, toekijkend naar de activiteiten op het plein. Het boek behandelt de periode van 15 april tot 24 juni. Bao Bu bewen politieke bedoelingen te hebben met het uitgeven van het boek. Hij beweert gewacht te hebben met de publicatie tot na de activiteiten ter herinnering van 4 juni. Hij zegt ook dat hij het copyright voorbehoudt voor Li Peng: hij wil 10 % van de verkoop aan Li Peng of kinderen geven als Li het auteurschap erkent. Het boek is ook op Internet te raadplegen en zette het in vuur en vlam van commentaren. Uiteindelijk werd de uitgave van het boek geschrapt. Het boek dat grotendeels op Internet staat, is wel een grote hit.
Uitgerekend op de verjaardag van de Tiananmen-rellen werd bekend dat toenmalig studentenleider Wuer Kaixi die tweede staat op Pekings lijst van meest gezochte dissidenten, opgepakt werd toen hij de Chinese ambassade in Tokyo betrad. Wu -nu 42- werd plots beroemd toen hij tijdens een rechtstreeks op TV uitgezonden debat tussen aktievoerders en politici vanop het Iiananmenplein,  premier Li Peng onderbrak op 18 mei 1989.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Uitgave Li Pengs memoires juni ’89 geschrapt

  1. Waarom moest Bao Bu zoveel energie steken in het verifieren van dee authenticiteit? Hij kon toch gewoon aan Li Peng vragen of hij zijn dagboek mocht publiceren? Het heeft er alle schijn van dat Bao Bu, een tegenstander van de communistische regering, een piraatversie van het al sinds 2004 bestaande manuscript in handen heeft gekregen en die publiceert om Tian An Men nog eens op te rakelen, zonder zich om auteursrechten te bekommeren. Wat blijkbaar kan in het toch zo om de bescherming van de individuele rechten bekommerde Hongkong.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *